Moderna galerija – Otvorena izložba akademske slikarke Milijane Vujović

U organizaciji JU Muzeji i galerije Budve utorak, 11. oktobra 2022. godine, u Modernoj galeriji Jovo Ivanović u budvanskom Starom gradu otvorena je izložba akademske slikarke Milijane Vujović.

Kustoskinja izložbe je Jelena Đakonović, istoričarka umjetnosti i viši kustos. U muzičkom dijelu programa je nastupila učenica petog razreda Darija Sidleronok, koja je odsvirala kompoziciju Kabalevski – “Varijacije na narodnu pjesmu”.

Ispred JU Muzeji i galerije Budve prisutne je pozdravila Vasilisa Gagović i upoznala ih sa biografijom autorke izložbe.

Mr Lucija Đurašković, direktorica Ustanove i istoričarka umjetnosti zvanično otvorila izložbu i govorila o postavci radova iz novog ciklusa.

„Najnoviji ciklus slika akademske slikarke Milijane Vujović pokazuje sve veću sklonost ka subjektivnoj, vizionarskoj interpretaciji suptilne veze između čulnog doživljaja prirode spolja i onoga što njena prefinjena umjetnička duša prepoznaje kao unutarnji sublimat, uspijevajući da taj splet transformiše u posebnu likovnu formu, u svijet slike sa osobenim, autonomnim estetskim i značenjskim principima postojanja. Strpljivo posmatranje i osluškivanje damara prirode koja je okružuje, te karakteristične prirode Mediterana, prati bezbroj emotivnih treptaja koji upućuju i intuitivno predvode samosvojan izraz sa aktuelnom i autentičnom notom kojoj je sve podređeno. Oslobođenim likovnim postupkom, umjetnica svijetlo tamnim načinom rada razliva konture pejzaža ostvarujući iluziju dubine i sintezu karakterističnih prelaza od isticanja i utapanja mase sa detaljima koje, „igrajući se slučajem”, pretapa katkada u sjenu, a katkada u njenu antitezu, u svjetlost, najčešće polusutonsku, u svjetlost koja poprima metafizičku vrijednost. U sadržajno-značenjskom smislu Milijana se tematski najčešće vezuje za stjenoviti predio koji konstantno vizuelno razrađuje, materijalizuje i dematerijalizuje nekom posebnom čarobnjačkom atmosferom ostvarujući preko realiteta stvarno postojećeg, jedan  novi  onostrani svijet, svijet zagonetki i tajni, svijet pulsirajućih energetskih zračenja…

U mnogim kulturama kamen je simbol božanske moći koja se ogleda u trajnom, neporoznom, neprolaznom i besmrtnom. Simboličko značenje kamena takođe razotkriva da je u njemu skrivena najdublja suština ličnosti i u tom smislu predstavlja sliku sopstva. Doživljavajući kamen, odnosno stijenu, kao izazov, Milijana uspijeva da je oplemeni svojom duhovnom toplinom i izuzetnom izvođaškom vještinom, te preobrazi njenu hladnu strukturu u vibrirajuće životni oblik koji nas oslobađa i nesvjesno uznosi do dalekih arhetipskih sfera, što potvrđuju i tajnoviti kameni stećci sa različitom reljefnom simbolikom. Ova izložba Milijane Vujović predstavlja cjelovit likovno-vizuelni doživljaj u kome sagledavamo osoben umjetnički postupak koji utemeljuje i osobenu temu, temu dodira i istovremenog nestajanja prostorno-vremenskih granica, koja nam se daju kao tek ovlaš nagovještena, prožeta humanom idejom opstanka u okruženju etičke posrnulosti, a u cilju stvaranja posebnog doživljaja koji otvara nove estetske mogućnosti i nova značenja u nečujnom, vječitom vapaju prolaznošću ophrvanog čovjeka, za smislom postojanja. U skladu sa ovim, ovo likovno djelo Milijane Vujović na volšeban način predstavlja i izvjesnu odu stvaralačkoj slobodi, slobodi koja se konstantno  razliva po njenim slikama preko mašte, iluzije i snova, dotičući onu mističnu, čovjeku nepojmljivu, relaciju između mikro i makrokosmičkih sistema približavajući se vjekovnoj tajni stvaralačkog čina uopšte.”

Izložba će biti otvorena do 31. oktobra 2022. godine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three + 9 =