Moderna galerija – Održan koncert Ženske vokalne grupe “Harmonija”

 

 

Ženska vokalna grupa Harmonija je održala koncert pod nazivom “Volimo te Budvo naša”, u četvrtak, 23. novembra 2017. godine, u Modernoj galeriji Stari grad -Budva. Koncert je održan povodom proslave Dana opštine Budva.

Gosti na koncertu klape “Harmonija” su bili profesori Škole za osnovno muzičko obrazovanje iz Budve: Ninoslava Zlatković, Nikola Vučković i Stefan Stešević. 

Ženska vokalna grupa »Harmonija« je osnovana 1983. godine u Budvi, kao vokalna grupa KUD-a »Kanjoš«, u čijem je sastavu radila sve do 1989. godine, kada se osamostalila i dobila ime »Harmonija« po plavokosoj kraljici, ženi feničanskog kralja Kadma, osnivača Budve po mitskoj legendi. Ona je bila oličenje plemenitosti, mudrosti i ljepote.

To je inspirisalo jednog od najpoznatijih akademskih književnika Crne Gore, Čeda Vukovića, da napiše poemu »Kad zapjeva Budvanska Harmonija«.

»Harmonija« u svom sastavu danas ima 11 članica različitih profesija.

Za 30 godina postojanja i rada imala je preko 1000 nastupa: na samostalnim koncertima, smotrama klapa, (2 puta nagrađivana na festivalima u Perastu), na festivalima zabavne muzike, TV emisijama i drugim prigodnim manifestacijama u zemlji i inostranstvu (Budva, Kotor, Tivat, H. Novi, Perast, Ulcinj, Ваr, Nikšić, Podgorica, Pljevlja, Bijelo Polje, Novi Sad, Beograd, Zagreb, Sarajevo, Kopenhagen, Minhen, Kil, Budimpešta itd.).

Programski nije orjentisana samo na klasičan repertoar primorskih klapa, već njeguje raznovrstan melos kao što je duhovna muzika, stari majstori, horske kompozicije iz popularnih opera, starogradske i izvorne narodne pjesme.

Snimila je jednu audio kasetu 1994. godine, 2 CD-a sa instrumentalnom pratnjom, jedan 2001. godine i jedan 2013. godine i jedan CD sa a capella izvođenjem 2007. godine sa kompozicijama obojenim mediteranskim i etno melosom.

  1. godine snimila je 18 spotova na lokacijama karakterističnim za Budvu i Petrovac. Reditelj spotova je bio gospodin Bato Dukaj, a spotovi se emituju u sklopu jednočasovne muzičke emisije na RTCG 1, RTCG 2 i satelitskom programu RTCG.
  2. godine sedam novih spotova na pjesme sa novog CD-a u produkciji privatnog studija „Vizija nature“ iz Podgorice.

Cilj rada Ženske vokalne grupe »Harmonija« je da svojim programom uspješno prezentuje i promoviše mediteransku kulturu i tradiciju, posebno područja crnogorskog primorja.

Znatan dio repertoara čine kompozicije za koje je tekst i muziku napisala g-đa Mirjana Pajović, umjetnički rukovodilac grupe od osnivanja.

Program je počeo himnom: “Volimo te Budvo naša”, uz klavirsku pratnju prof. Ninoslave Zlatković.

U nastavku programa “Harmonija” je izvela blok duhovnih pjesama, blok pjesama na španskom i italijanakom jeziku i blok pjesama sa mediteranskim melosom. Dio kompozicija koje su izvedene na koncertu, možete čuti u video zapisu.

Nakon prvog bloka pjesama, nastupio je prof. Nikola Vučković i izveo na klaviru Spring suite, III stav, A. Mustafa – Zadeh. Izvođenje možete pogledati i poslušati u video zapisu.

Prof. Stefan Stešević na trubi i Nikola Vučković na klaviru, nakon drugog bloka pjesama, izveli su kompoziciju “Body and Soul” – E. Heyman. Izvođenje možete viđeti u video zapisu.

 

U završnici koncerta, izvođenju pjesama Harmonije, pridružile su se prisutne nekadašnje njene članice Marija Šumić, Marijana Mitrović i Danijela Nikolić. 

 

FRAGMENTARNI VIDEO ZAPIS KONCERTA

POŚETIOCI NA KONCERTU

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × three =