Moderna galerija – Održan koncert operskih arija i dueta

 

JU Muzeji i galerije Budve

 

U budvanskoj Modernoj galeriji, 28.juna 2016. godine, održan je koncert operskih arija i dueta, kompozitora Mocarta, Verdija, Pučinija, Lehara….

Na koncertu se učestvovali:

  • Emilija Minić – sopran;
  • Ivan Defabiani iz Italije – tenor;
  • Aleksej Molčanov – klavirski saradnik.

 

Koncert Emilija Minic - Ivan Defabiani - 1

 

Koncert Emilija Minic - Ivan Defabiani - 2Emilija Minić rođena je 1991. godine. Završila je Srednju muzičku školu „Vida Matjan“ u Kotoru, smjer solo pjevanja, u klasi Mirele Šćasni. Diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi Milice Stojadinović. Godine 2009/2010 i 2012/2013 je bila stipendista fonda za unapređenje vokalne umjetnosti “Melanija Bugarinović i ćerka Mirjana Kalinović-Kalin”. Za to vrijeme, učestvovala je i osvajala nagrade na raznim međunarodnim i republičkim takmičenjima. Dobitnica je dvije zlatne lire na međunarodnom takmičenju “Lazar Jovanović” u Beogradu 2007. i 2008.godine, druge nagrade na međunarodnom takmičenju “Bruna Špiler” marta 2008. godine, Zlatne lire na Muzičkom festivalu mladih Crne Gore 2009. godine, prve nagrade na međunarodnom takmičenju „Nikola Cvejić“ 2012. godine, druge nagrade na međunarodnom takmičenju „Bruna Špiler“ 2013. godine, prve nagrada na međunarodnom takmičenju „Lav Mirski“  2013. godine.

Radi sa eminentnim profesorima J.Aragall (Španija), Marije Muratovske Naumovske (Makedonija), Tatjane Šorlujan (Rusija), Hon Lija (Juzna Koreja). Prvi solistički koncert je održan u crkvi Svetog Duha u Kotoru 2008. godine, posle su uslijedili solistički koncerti  u KIC-u „Budo Tomović“ u Podgorici 2012. godine, u Gradskoj kući u Novom Sadu 2013., Humanitarni koncertu za djecu sa posebnim potrebama grada Tivta u Centru za kulturu 2014.godine, koncert u okviru Festivala Grad Teatar u Budvi 2014.godine. 2012. godine se ostvarila sa ulogom Bastijene u operi „Bastijen i Bastijena“ u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, a 2013. ulogom Laurete u operi „Đani Skiki“  na Međunarodnom festivalu vokalne muzike u Osijeku (Hrvatska). Od 2014. godine je na specijalističkim studijama na konzervatorijumu „Đuzepe Verdi“ u Milanu u klasi profesorice Jenny Anvelt.

 

Koncert Emilija Minic - Ivan Defabiani - 3

 

Ivan Defabiani, školovanje započinje na konzervatorijumu “Đ.Verdi” u Torinu gdje i diplomira 2011. na smjeru Teorija i solfeđo. Školovanje nastavlja na konzervatorijumu u Milanu, smjer solo pjevanja,  gdje i diplomira. Uči sa poznatim imenima kao što su Pier Antonio Rasolo, Walter Borin i William Matteuz.

Aktivno drži koncerte i nastupa u Italiji, Japanu, Maroku i Španiji, kao tenor 2014.godine u horu opere u Rimu izvodi opere “Nabuko” i “Simon Bokanegra” u Tokiju (Japan) sa čuvenim dirigentom Rikardom Mutijem. Debutuje ulogom Normana u operi “Lućia od Lamermura” u teatru u Faenci 2011.godine, a zatim je uslijedila uloga Borse u operi “Rigoleto”. Izdvaja se ulogom Frica iz opere “Amico Fritz“ koju je igrao u teatrima u Pjaćenci, Raveni i Modeni pod dirigentskom palicom Rencetija. Ulogom Makdufa u operi “Makbet” gdje je dijelio scenu sa čuvenim Leom Nučijem. Debitovaće u operi “Madama Butterfly” u Novari u septembru mjesecu ove godine. Od ove godine je student akademije teatra Skale.

 

Koncert Emilija Minic - Ivan Defabiani - 4

Koncert Emilija Minic - Ivan Defabiani - 5

 

Oleksij Molcanov  rođen je 24.05.1961.godine u Novorosijsku (Rusija). Srednju muzičku školu završio je u Kijevu (Ukrajina), u klasi doc. Lidije Šur.  Kijevski Državni Konzervatorijum i postdiplomske studije završio je 1986. godine u klasama prof. Aleksandra Snegirjova i Vladimira Vinickog. U toku školovanja osvajao je nagrade kao klavirista, od kojih je značajno pomenuti pobjedu na takmičenju  ”Lisenko” u Lavovu 1984.godine.

Već kao student je započeo aktivnu koncertnu djelatnost. Nastupao je kao solista i u brojnim kamernim sastavima u Ukrajini, Rusiji i Nemačkoj. U ovom vremenskom razdoblju vrijedi zabilježiti turneje sa recitalima po Ukrajini i Libanu, nastup u Švajcarskoj, koncerte sa brojnim orkestrima. Poseban značaj ima saradnja u klavirskom duu sa V. Muravskim u periodu 1988-1992.godine. Od 1995.godine živio je u Srbiji gdje je nastavio umjetničke i pedagoške aktivnosti. Pripremio je više programa koji su bili uspješno izvedeni na koncertima u Nišu, Kragujevcu, Zaječaru, Negotinu i Kotoru. Kao posebno značajan nastup  izdvaja se solisticki koncert na festivalu “Mokranjčevi dani” 1998.godine u Negotinu. U kamernom duu sa O. Jakovljević (violina) imao je zapaženu turneju po Srbiji i Crnoj Gori 1999.godine i nastup na festivalu “Nimus”. U Crnu Goru se doselio 1999.godine, a od maja mjeseca 2000.godine zaposlen je na Muzičkoj Akademiji Cetinje. Nastupao je na festivalima “Mokranjćevi dani”, ”Nimus”, “A Tempo”, “KotorArt”, Montenegro music fest”,  “Barski ljetopis”, ”Espressivo”, ”Nei suoni dei luoghi”, ”Budva Grad Teatar”. Aktivni učesnik projekta “Crna Gora jedna kulturna adresa”…  Vanredni profesor i mentor je na Muzičkoj Akademiji na Cetinju za predmet korepeticija.

Redovan je član žirija na takmičenjima u Crnoj Gori i Srbiji.

 

Koncert Emilija Minic - Ivan Defabiani - 6

 

Program koncerta:

“Giunse alfin il momento… Deh vieni non tardar”
arija Suzane iz opere “Figarova Ženidba” V. A. Mocart

“O figli, o figli miei… Ah, la paterna mano”
arija Makdafa iz opere “Makbet” Đ. Verdi

“Signore ascolta”
arija Liu iz opere “Turandot” Đ. Pučini

“Se le donne vo’ baciar”
arija Nikolo iz opere “Paganini” F. Lehar

“Der holle rache”
arija Kraljice noći iz opere “Čarobna frula” V. A. Mocart

„Moriere“
arija Ruđera iz ореге “Lastavica” Đ. Pučini

“Tасе il labbro”
duet Ane i Danila iz opere “Vesela udovica” F. Lehar

“Glitter and be gay”
arija Kunegonde iz opere “Kandid” L Bernštajn

„La donna e’ mobile”
arija vojvode iz Mantove iz opere “Rigoleto” Đ. Verdi

Brindisi
“Libiamo ne’ lieti calici”
duet Violete i Alfreda iz opere “Travijata” Đ. Verdi

 

Koncert Emilija Minic - Ivan Defabiani - 7

Koncert Emilija Minic - Ivan Defabiani - 8

 

POŚETIOCI NA KONCERTU

Posjetioci - 1

Posjetioci - 2

Posjetioci - 3

Posjetioci - 4

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 × five =