Moderna galerija – Koncert “Dame čuvari tradicije”

 

Moderna galerija Budva 445

 
 

U petak 05. jula 2013. godine,  u prostoru Moderne galerije u Budvi održan je koncert ansambla Vjera Nikolić kvintet pod nazivom “DAME ČUVARI TRADICIJE”.

Ansambl Vjera Nikolić kvintet čine: Tatjana Krkeljić – flauta, Zorana Jovanović – flauta, Mirjana Rajčić – klavir, Ana Mihaljević – klavir i Vjera Nikolić – klavir.

 

Dame cuvari tradicije - 6

 

Vjera Nikolić za svoj autorski rad “Dame čuvari tradicije” kaže da su to kompozicije na poznate crnogorske teme koje su pisane za klasične instrumente i izvođače. Autorka napominje da su kompozicije nastale kao posljedica njene višegodišnje potrebe da crnogorske teme (koje su u originalu vrlo kratke), raznim kompozitorskim postupcima dovede do umjetničkog nivoa: da budu uvažene, sačuvane i – da ih iz sfere narodnih izvođača i orkestara preseli na koncertne scene i u partiture koje će klasični muzičari izvoditi.
Kompozicije su pisane za nestandardni kamerni sastav – klavir šestoručno i dvije flaute što ga dodatno čini interesantnim.

 

Dame cuvari tradicije - 1

Dame cuvari tradicije - 2

 

Program koji je izveden u Modernoj galeriji u Budvi, pred punom salom, na najbolji mogući način promoviše kulturno blago naše države i u visokoj umjetničkoj formi čuva autentičnost našeg narodnog stvaralaštva, ulazeći u široku mrežu umjetničkih aktivnosti koje doprinose učvršćivanju kulturnog identiteta Crne Gore. Pozitivna reakcija publike u Budvi, koja je sa oduševljenjem propratila kompletan koncert, najbolji je pokazatelj njegovog kvaliteta, ali i sve veće potrebe za ovakvim i sličnim programima.

 

Dame cuvari tradicije - 3

 

Tatjana Krkeljić je diplomirala na Muzičkoj akademiji u Podgorici u klasi profesora Miodraga Azanjca. Poslije magistarskih studija na Cetinju, dalje usavršavanje nastavlja u klasi prof. Janoša Balinta na Doppler Music Institute – Budapest (Mađarska) i kao stipendista italijanske vlade u klasi prof. Vićenca Gala u Komu (Italija). Nastupala je u Crnoj Gori, Srbiji, Albaniji, Italiji i Rusiji. Angažovana je na Muzičkoj akademiji u Cetinju kao docent.

Zorana Jovanović radi kao profesor flaute u školi za osnovno i srednje muzičko obrazovanje “Vida Matjan” u Kotoru. Diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Marjana Egića a postiplomske studije u klasi prof. Sanje Stijačić. Nastupala je sa pijanistkinjom Anom Mihaljević u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Austriji i Južnoj Koreji.

 

Dame cuvari tradicije - 4

 

Mirjana Rajčić je diplomirala na Muzičkoj akademiji na Cetinju, u klasi profesora V. Bočkarjova, a specijalizirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Aleksandra Serdara. Solistički, i u kamernim sastavima, nastupala je u Italiji, Austriji, Njemačkoj, Rusiji, Velikoj Britaniji, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori. Uspješnu saradnju je ostvarila sa više renomiranih umjetnika iz zemlje i inostranstva. Trenutno radi kao profesor klavira u muzičkoj školi “Petar II Petrović Njegoš” u Baru.

Ana Mihaljević je nižu i srednju muzičku školu završila u Kotoru, a diplomu je stekla 2003. godine na Muzičkoj akademiji na Cetinju, u klasi klavira profesora Borisa Kraljevića. Kao solista i u kamernom duu, nastupala je u Francuskoj, Italiji, Rusiji, Americi, Singapuru, Južnoj Koreji, Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji.

Vjera Nikolić je diplomirala klavir na Muzičkoj akademiji na Cetinju. Od 1998. godine aktivno sarađuje sa Crnogorskim narodnim pozorištem kao pijanista i kompozitor (do sada više od dvadeset predstava). Bavi se srednjevjekovnom muzikom (saradnja sa Marijom Jonas i Ars Coralis Coeln), alternativnom (V.I.S. Gorenje), klapskom (Assa Voce), blues, jaz i etno jazz muzikom (grupe Čet’r i Banda od Muzike). Bavi se i primijenjenom umjetnošću – do sad je imala više izložbi svojih ručnih radova, a u javnosti je poznata po nastupima u svojim kreacijama – odjeći od recikliranih materijala.

 

Dame cuvari tradicije - 5

 

Koncertni program

 
1. VESELICA

2. ĐEVOJKO ĐEVOJKO

3. SEJDEFA

4. PRIMORKINJA KONJA JAŠE

5. KNJIGU PIŠU GUSINJKE ĐEVOJKE

6. POLJEM SE VIJA

7. PORANILA JAGODA NA VODU

8. MLADA JELKA LJUBI JANKA

9. MILICA JEDNA U MAJKE