Moderna galerija – Izložba Zbirke naivne umjetnosti

 

 
 

U prostoru budvanske Moderne galerije u Starom gradu u toku je izložba Zbirke naivne umjetnosti.

Ovom izložbom nastavlja se ciklus predstavljanja zbirki likovnih radova iz kolekcije Moderne galerije kojim se obilježava ovogodišnji jubilej, četrdeset godine postojanja Moderne galerije u Budvi.

U fondu Moderne galerije Zbirku naivne umjetnosti najvećim dijelom čine poklon radovi slikara hlebinske škole.

Grupa umjetnika, njih četrdeset i šest iz sela Hlebine u Hrvatskoj predvođeni čuvenim hrvatskim slikarima naive, Ivanom i Josipom Generalićem, nakon  razornog zemljotresa koji je zadesio Budvu 1979. godine odlučili su da poklone gradu Budvi zbirku umjetnina.

Hlebinska slikarska škola iz Hrvatske zajedno sa školama iz sela Kovačica i Oparić u Srbiji, čine tri najstarije i najznačajnije škole naivne umjetnosti na  prostoru  bivše Jugoslavije.

Odlika hlebinske slikarske škole je slikanje uljem na staklu, ali pored te tehnike u ovoj poklon zbirci  nalaze  se djela rađena  uljem na platnu kao i skulpture od drveta i terakote. Raskošnom paletom samouki slikari dočaravaju ljepotu svog zavičaja slikajući rustikalne, idilične seoske teme, poetične pejzaže, socijalne teme i alegorijsko-fantastične motive bliske nadrealizmu.

Izložbu Zbirke naivne umjetnosti u budvanskoj Modernoj galeriji likovna publika ima priliku da vidi do kraja oktobra tekuće godine.

 

 
Tekst korišćen u prilogu – Mirela Čormaković, kustos u Modernoj galeriji