Moderna galerija – Izložba skulptora Rajka Sušića

 

Moderna galerija Budva 445

 
 
U četvrtak 22. avgusta 2013. godine, u Modernoj galeriji u Budvi, otvorena je izložba skulptora Rajka Sušića. Izložba se sastoji od 20 radova koji su rađeni od već korišćenih metala, koje je autor ponovo oblikovao i tako tom odbačenom materijalu podario novi oblik i umjetničku vrijednost.

 

Izlozba skulptora Rajka Susica - 1

 

Rajko Sušić je rođen 29. januara 1971. u Nikšiću. Diplomirao je i magistrirao vajarstvo na FLU u Cetinju u klasi profesora Pavla Pejovića.  Živi i radi u Nikšiću.

Imao je nekoliko samostalnih izložbi i učestvovao je na brojnim kolektivnim izložbama. Dobitnik je više nagrada, od kojih izdvajamo: Nagrada SKC-a za skulpturu, Nagrada FLU za skulpturu i Prva nagrada na izložbi „Mlada crnogorska umjetnost“.

 

Rajko Sušić

 
Otvarajući izložbu, slikar Đorđije Bato Boljević je govorio o umjetničkom stvaralaštvu Rajka Sušića i zaželio mu da sačuva stvaralački žar i istrajnost i da što duže istrajava na predanom umjetničkom putu.
 

Rajko Sušić i Đorđije Bato Boljević na otvaranju izložbe

 

“…Ne dozvoljajući da ističu njegovu zanatsku superiornost (jer umjetnost počinje tamo gdje se zanat završava) on se igra sa raznim materijalima, udahnjujući im iznenađujuće nov život i značenje, sa takvom lakoćom i sigurnošću, da se ni ne usuđujemo zapitati o ranijoj namjeni i funkciji materijala koje je upotrijebio. Njegove skulpture ne odaju utisak izrađenih, već stvorenih, ne dozvoljvajući nam da ih prihvatamo razumom, već ih iščitavamo svojim bićem- a tek tada je jezik kojim govori zaživio i postao meta-jezik.

Odlično školovan, radoznao, sa dječijom radoznalošću i radošću igra se sa svim čega se takne njegova ruka. Ta u obrazovanju utemeljena igra, oslobođena odličnim poznavanjem materijala, povezana sa njegovom krajnje osjetljivom prirodom ne da nam da predvidimo kako će izgledati njegov sledeći rad, i dobijamo želju da skupa sa njim učestvujemo u stvaralačkom procesu, kako bi i sami osjetili radost stvaranja. Pred nama je čovjek koji umije i zna, i nebitno bi bilo predviđati kako će izgledati budući radovi Rajka Sušića. Bitno je da on kao takav, sa svojom prirodom postoji, a njegova priroda je priroda umjetnika”.

Doc. Mr Mirko Toljić

 

Rajko Sušić - Skulptura - 1

Rajko Sušić - Skulptura - 2

Rajko Sušić - Skulptura - 3

 

“Rajko Sušić je vajar u punoj stvaralačkoj zrelosti. Iza njega je ozbiljno iskustvo dvostrukog karaktera: lično, istraživačko, stvaralačko i iskustvo vremena koje se nametnulo kao breme činjenica, pojava i kretanja u našoj umjetničkoj praksi. Ikonografska osnova njegovih skulptura prilično je jednostavna, te dosta neodređena u rasponu između figurativnog, asocijativnog i apstraktnog. Simbioza konkretnog i apstraktnog i ravnoteža likovnih elemenata u funkciji su gradnje skulpture…”

Mr Milivoje Babović

 

Rajko Sušić - Skulptura - 5

Rajko Sušić - Skulptura - 6

Rajko Sušić - Skulptura - 7

 

“…Interesantan je i tehnički tretman izrade Sušićevih simboličko-alegorijskih i ekspresivnih figura. I pored korišćenja raznih materijala-kamen, poliester.., čini se da umjetnik posjeduje posebnu sklonost ka radu u metalu gdje se kombinacijom niza tehničkih intervencija uz, kao rezultata korišćenja iskustava READY MADE-a i asamblaža, upotrebu odbačenih djelova starih mašina i alatki znalački koncipira planirana trodimenzionalna skulptoralna forma. Stručna i kritička analiza Sušićevog skulptorskog opusa svakako zaslužuje mnogo širi kontekst razmatranja od konvencionalno uskog okvira sadržaja kataloškog komentara. Ne treba sumnjati da će energija, ekspresivan naboj, simboličko-alegorijske poruke i želja Rajka Sušića za istraživanjem na polju skulpture zainteresovati visokocivilizovanu publiku i relevantnu umjetničku kritiku u dalekoj Norveškoj. Biti će to podsticaj i priznanje ne samo jednom mladom i ozbljnom autoru već i umjetničkoj kulturi zemlje kojoj pripada”.

Aleksandar Čilikov

 

Rajko Sušić - Skulptura - 8

Rajko Sušić - Skulptura - 9

Rajko Sušić - Skulptura - 4

 

“Rajko Sušić – vajar – nam otkriva u kojoj meri materijali, nekada korišćeni a potom odbačeni, mogu u rukama pravog umetnika dobiti novi život. Ono što mene posebno fascinira jeste  činjenica da ove zamisli on ostvaruje neverovatnom lakoćom. Njegova figuracija, asocijacija i aprstakcija, sažete u jednu celinu, pružaju nam izuzetno lep i sadržajan estetski ugođaj”.

Nina Pogarčić,
kustos, istoričar umetnosti

 

Rajko Sušić - Skulptura - 10

Rajko Sušić - Skulptura - 11

Rajko Sušić - Skulptura - 12

 

Citati likovne kritike preuzeti iz kataloga koji je izdat povodom organizovanja ove izložbe.