Međunarodna multidisciplinarna stručna konferencija “Kulturne i kreativne industrije & baština: nove tehnologije”

 

U petrovačkom hotelu “Monte Casa” (ranije “4. jul”), u vremenu od 24. do 26. marta održaće se Međunarodna multidisciplinarna stručna konferencija “Kulturne i kreativne industrije & baština: nove tehnologije”. Konferenciju organizuje nevladino udruženje Društvo za kulturni razvoj “Bauo” iz Petrovca na Moru.

Svečano otvaranje biće upriličeno u petak, 24. marta, s početkom u 11 časova i ovom prilikom upućujemo poziv svima zainteresovanima da istom prisustvuju, kao i ostatku programa ovog događaja.

Partneri na ovom projektu su tri javne ustanove – Narodna biblioteka Budve, petrovačka Osnovna škola “Mirko Srzentić” i Škola za osnovno muzičko obrazovanje Budva, kao i nevladino udruženje Centar za izučavanje i revitalizaciju tradicionalnih igara i pjesama – CIRTIP iz Kolašina. Konferencija je centralni dio višemjesečnog projekta “Zaštita, očuvanje i promocija nasljeđa putem novih tehnologija”, finansijski podržanog od Opštine Budva na nedavno realizovanom Javnom konkursu za raspodjelu sredstava za projekte nevladinim organizacijama u 2022. godini. U pitanju je svojevrsni nastavak veoma uspješne konferencije “Kulturne i kreativne industrije & baština: potencijali i izazovi“, održane 4-6. marta prošle godine, takođe, uz podršku budvanske Opštine.

Ovogodišnja konferencija ima za cilj da preispita i kritički sagleda odnose i izazove koji postoje na relaciji kulturna baština, kulturne i kreativne industrije i nove tehnologije, koje zauzimaju sve aktivniju poziciju kako u domenu biznisa, tako i u društvenim i humanističkim disciplinama, pa i umjetnosti. 

Osim posebnih izlaganja-predavanja učesnika, tokom konferencije će se održati i plenarno predavanje posvećeno teorijskim i praktičnim izazovima u domenu kulturnih i kreativnih industrija, zatim četiri okrugla stola s više učesnika koji će u živoj riječi diskutovati o relevantnim temama u domenu kulturnih i kreativnih industrija, između ostalog, o javnim politikama u kulturi i inovacijama, inicijativi Budva-Boka Evropska prijestonica kulture 2028, dizajniranju kulturnih i kreativnih industrija i dilemi da su bliže poljima umjetnosti i kulture ili pak biznisu. 

Takođe, u okviru programa konferencije, biće predstavljena tri najnovija izdanja naučnog časopisa “Limes plus” za društvene nauke i humanistiku (kategorija M51 – vrhunski naučni časopis od nacionalnog značaja), koje je krajem 2022. objavila izdavačka kuća HeraEdu iz Beograda, a tematski koncipirao, pozvao autore da za njih pišu i uredio mr Dušan Medin, arheolog i menadžer u kulturi, izvršni direktor Društva za kulturni razvoj “Bauo”. U pitanju su časopisi u cjelosti posvećeni kulturnim i kreativnim industrijama i baštini, koji se mogu preuzeti online putem: 1. Limes plus (tema “Novi pluralizam odnosa: kreativne tehnologije i baština”) br. 1/2022; 2. Limes plus (tema “U mreži kulturnih i kreativnih industrija) br. 2/2022; 3. Limes plus (tema “Digitalni svet mapiranja kulturne geografije”) br. 3/2022.

Među učesnicima konferencije biće oko 40 naučnika, stručnjaka, umjetnika, preduzetnika i drugih eksperata u širokom spektru kulture, nauke, turizma, javne uprave itd, koji dolaze iz sedam evropskih i svjetskih zemalja (Kanada, Italija, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija i Crna Gora).

Programski odbor konferencije čine: prof. dr Martina Blečić Kavur, predsjednica (Slovenija), prof. dr Ljiljana Gavrilović (Srbija), prof. dr Anđela Jakšić Stojanović (Crna Gora), prof. dr Nenad Vujadinović (Crna Gora), dr Koraljka Kuzman Šlogar (Hrvatska), dr Branko Banović (Srbija) i mr Dušan Medin (Crna Gora), dok su u organizacionom odboru Dušan Medin, predsjednik, Milica Stanić Radonjić, Davor Sedlarević, Luka Lukateli i Mila Medin.

Konferencija i svi njeni sadržaji otvoreni su za svu zainteresovanu domaću i inostranu javnost, kako praćenjem rada uživo u hotelu “Monte Casa”, tako i posredstvom Zoom platforme, jer će cjelokupni program konferencije biti prenošen u realnom vremenu. Linkovi za pristup Zoom platformi preko koje je moguće pratiti sva izlaganja, okrugle stolove i predstavljanje knjiga su sljedeći:

– Prvi dan / Mar 24, 2023
Join Zoom Meeting: https://us02web.zoom.us/j/89199296184?pwd=TEo0SnMxOENtbmVQYkRaeDVpVnJ0QT09

Meeting ID: 891 9929 6184

Passcode: 706648

– Drugi dan / Mar 25, 2023 

Join Zoom Meeting: https://us02web.zoom.us/j/86469643597?pwd=NVpIaFRhRmJpWVZTNUMwbHlpK0JiQT09
Meeting ID: 864 6964 3597
Passcode: 546580

– Treći dan / Mar 26, 2023

Join Zoom Meeting: https://us02web.zoom.us/j/81494670199?pwd=UHBEeGVES3RYc211MXZ6Mnh3cFFkZz09

Meeting ID: 814 9467 0199
Passcode: 863496

Dobro nam došli u Petrovac na Moru 24-26. marta!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twenty + 3 =