Međunarodna konferencija „Kulturne i kreativne industrije & baština: Gastroheritage“


Međunarodna multidisciplinarna konferencija „Kulturne i kreativne industrije & baština: Gastroheritage“, treći po redu internacionalni naučni i stručni događaj ove vrste, organizuje u danima pred nama petrovačko Društvo za kulturni razvoj „Bauo“. Podsjećamo, prva konferencija „Kultune i kreativne industrije & baština“ održana je 2022, a u fokusu su bili (pre)ispitivanje potencijala i izazova u domenu ovih industrija, dok je lani bilo riječi o novim tehnologijama.

Ovogodišnji skup, usljed brojnosti učesnika i kompleksnosti programskog sadržaja, trajaće, umjesto ranijih tri, čak četiri puna dana programa, od 14. do 17. marta. Prvog dana, svečano otvaranje i prateći festival hrane i tradicionalnih lokalnih proizvoda biće odrđani od 12 časova na terasi Spomen-doma „Reževići“ u istoimenom paštrovskom selu, kraj drevnog reževićkog manastira okruženog višestoljetnim maslinovim stablima. Manifestaciju će otvoriti Miroslav Cimbaljević, generalni direktor Direktorata za poljoprivredu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore.

Naredni dani (drugi, treći i četvrti), s naučnim i stručnim programom, odvijaće se u hotelu „Monte Casa“ u Petrovcu na Moru, svakog dana s početkom u 10 ujutru. Cjelokupni program, kao i sve aktivnosti Društva „Bauo“, otvoren je za svu zainteresovanu javnost i svi su dobrodošli.

Konferencija „Gastroheritage“ (hrana kao nasljeđe, odnosno hrana – nasljeđe) bavi se ovim specifičnim kulturnim nasljeđem kao razvojnim potencijalom za kulturne i kreativne industrije i ukupan društveni razvoj. U fokusu će biti gastronomija sa svojim heritološkim elementima, tradicionalna poljoprivredna proizvodnja i hrana, koji istovremeno predstavljaju nedovoljno iskorišćen potencijal za održivi razvoj i društveno blagostanje.

Široko tematski obuhvat koji će biti u središtu pažnje na konferenciji odnosi se na kulturu, baštinu, stvaralaštvo, medije, komunikacije, razne nauku i struku, privredu, posebno poljoprivredu. Izlagački formati koji su zastupljeni jesu panel diskusije, sesije sa predavanjima i moderiranjima, plenarna predavanja, kao i razgovori s publikom nakon svakog segmenta.

Konferencija će imati četiri panel diskusije. Prvi dan: panel 1.0. „Što može pojedinac, a što zavisi od sistema?“ (moderatorka Jelena Pavićević), učesnice: Ljiljana Jocić, Ljiljana Brnović, Marija Andrić, Dragana Vukoje i Dragana Kažanegra Stanišić; i panel 2.0. „Od baštine do trpeze“ (moderator Velibor Zolak), učesnici: Ivo Armenko, Rade Ratković,  Branko Diki Kažanegra, Krsto Niklanović, Đuro Pavlović i Marija Mitrović Andrić. Drugi dan: panel 3.0. „Maslina – od međe do ulja“ (moderatorka Danica Mihaljević Davidović), učesnici: Marija Markoč, Lazar Medigović, Stevo Davidović, Blažo Kažanegra i Marija Mitrović Andrić. Treći dan: panel 4.0. „In vino veritas“ (moderatorka Vesna Maraš), učesnici: Miško Rađenović, Vlasta Mandić, Božena Jelušić, Anastasija Kačurina i Aleksandar Božović.

Plenarno predavanje na samom početku održaće Tamara Ognjević – „Gastronomsko nasleđe i kreativna ekonomija“, koja će uvesti u priču o odnosu hrane, nasljeđa i kulturnih i kreativnih industrija.

Tematskih sesija, grupisanih u smislene i povezane cjeline, biće ukupno osam, od drugog do četvrtog dana. Drugi dan: sesija 1.0. „Online i offline hrana“ (predsjedava Janko Ljumović), učesnici: Đorđe Krivokapić – „Pravna zaštita recepata i gastronomskih proizvoda: između intelektualne svojine i nematerijalne baštine“ i Ljiljana Gavrilović – „Kuvati digitalno“; sesija 2.0. „Gozbene slike u prošlosti i umjetnosti“ (predsjedava Tamara Ognjević), učesnici: Martina Blečić Kavur – „Vino, situle i diplomacija“, Janko Ljumović – „Hrana u krupnom kadru: od rekvizite do glavnog junaka“ i Branko Banović – „Evropski putopisci o Crnoj Gori: hrana kao činilac gostoprimstva u tradicionalnom crnogorskom društvu“; sesija 3.0. „Ukus tradicije i identiteta“ (predsjedava Milena Jokanović), učesnici: Edin Jašarović – „Gastroheritage kao recept za pripremu nacionalnih specijaliteta sa začinima gastronacionalizma i gastrodiplomatije“, Marija Đorđević i Ivan Đorđević – „Kuvanjem do emancipacije? Ukus i gastronomsko nasleđe kao sredstvo pozitivne identifikacije“ i Hristina Mikić – „Gastronomsko nasleđe i kreativna ekonomija: od ukusa tradicije do dizajna hrane“. Treći dan: sesija 4.0. „Jestivo nasljeđe“ (predsjedava Hristina Mikić), učesnici: Dobrila Vlahović – „Gastroheritage – važan segment nematerijalne kulturne baštine Crne Gore“, Milica Nikolić – „Gastroheritage: mediteranska dijeta kao prekogranično kulturno nasljeđe“ i Milena Jokanović – „Reforma sećanja“; sesija 5.0. „Zdravlje na usta ulazi“ (predsjedava Marija Đorđević), učesnici: Milica Kojadinović – „Od šipka do nara: osvrt na terapeutske efekte narodnog leka“ i Miodrag Grbić – „Genetika, ishrana i zdravlje: hrana kao lek“; sesija 6.0. „Kužina uz more i na brdima“ (predsjedava Ljiljana Gavrilović), učesnici: Marija Sarap – „Valorizacija bokeške kužine kao nematerijalne baštine Crne Gore“, Jelena Đukanović – „Jagnjeći zatop i ishrana u oblasti Drobnjaka od XIX vijeka do danas“ i Nino Brajković – „Hercegovački ćupter, tradicionalna energetska pločica – hrana vitezova“. Četvrti dan: sesija 7.0. „Dizajn(iranje) hrane“ (predsjedava Edin Jašarović), učesnici: Ana Matić – „Dizajn edukacija na FLU Cetinje kao moguća potpora promociji gastronomske kulture i tradicije Crne Gore“, Zdravko Delibašić – „Savremeno (grafičko) oblikovanje tradicije“ i Nikola Bada Radonjić – „Soulfood – superbiljke“; sesija 8.0. „Gastroturizam“ (predsjedava Miško Rađenović), učesnici: Ilija Moric – „Kreiranje doživljaja hrane i turizma hrane upotrebom znanja, vještina i tehnologije“ i Lidija Brnović – „Očuvanje gastronomskog nasljeđa kroz turizam i storytelling“.

Iako holistički postavljen, program je prevashodno namijenjen stručnjacima iz oblasti kulturne baštine, kulturnih i kreativnih industrija (dizajn, advertajzing, marketing, komunikacije, produkcija…), turizma, hotelijerstva, restoraterstva, poljoprivrede, proizvodnje i ostalih oblasti koje se kroz kulturnu baštinu i kroz kreativnost mogu valorizovati. Predavači na konferenciji i pratećim programima, osim iz Crne Gore, dolaze iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Ukrajine, Rusije, Kanade i svi su relevantni stručnjaci iz svojih oblasti, koji imaju mnogo toga da saopšte i razmijene sa učesnicima konferencije.

Upustili smo se u avanturu organizacije ovog događaja kako bi se podigao nivo svijesti o značaju valorizacije kulturne baštine, sa ciljem umrežavanja i razmjene znanja, vještina i iskustava. Ovom konferencijom želimo i da skrenemo pažnju na nedovoljno vidljive inicijative i manje lokalne proizvodnje, da pomognemo da se lokalnoj zajednici pruže ekspertska znanja kako bi unaprijedila svoj rad, da povežemo proizvođače s potencijalnim korisnicima i saradnicima kako bi se uspostavila poslovna partnerstva, da na jednom mjestu okupimo relavantne stručnjake u različitim oblastima i zajedničkim naučnim, stručnim i kreativnim radom dođemo do odgovora na brojna aktuelna pitanja, ali i da otvorimo nova. Namjera nam je i da ukažemo na značaj očuvanja zdravlja čovjeka i njegove okoline čiji je integralni dio, ali prema kojoj se ne odnosi uvijek s dužnom pažnjom i odgovornošću.

Krajnji cilj ovogodišnje konferencije na temu gastronomije kao kulturne baštine jeste da se tradicionalna hrana i lokalne proizvodnje počnu kreativno, kritički i analitički posmatrati kroz vizuru legislative, institucija, privrede, kulture, baštine, identitetskih pitanja, dizajna, umjetničkog izražavanja i brojnih drugih aspekata, cijeneći to da je upravo ishrana sastavni i izuzetno bitan dio života svih nas – oduvijek i zauvijek.

Projekat je sufinansirao Sekretarijat za privredu Opštine Budva, posredstvom Javnog poziva za dodjelu podsticaja u razvoju poljoprivrede u 2023. godini, a podržavaju ga Privredna komora Crne Gore i kompanija Golden Group. Brojne institucije, organizacije i pojedinci pružili su kolegijalnu i logističku podršku: JU Muzeji i galerije Budve, JU Osnovna škola „Mirko Srzentić“, Turistička organizacija Opštine Budva, Mediteran reklame Budva, hotel „Monte Casa“, Međunarodni festival KotorArt, Organizacija žena Budve, restoran „Jadran kod Krsta“, Vinarija Brajović, NVO „Naše vino“, NVO „Sveti Stefan naš dom“, Fondacija Bankada, MM Digital Budva, Nikola Koko Mitrović, Tomo i Stevo Mitrović i, naročito, Jelena Pavićević, kojima upućujemo izraze duboke naklonosti i zahvalnosti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two × four =