Međunarodna konferencija “Kulturna baština za pomirenje na Balkanu”


Društvo za kulturni razvoj “Bauo” iz Petrovca na Moru organizuje međunarodnu konferenciju “Kulturna baština za pomirenje na Balkanu” u danima pred nama, 5-7. aprila, u petrovačkom hotelu “Rivijera”. Ulaz je slobodan i svi zainteresovani su dobrodošli!

Glavni cilj konferencije “Kulturna baština za pomirenje na Balkanu” jeste doprinijeti smanjenju društvenih i političkih problema u regionu kroz razgovor o kulturnoj baštini. Aktivno ćemo nastojati da doprinesemo ublažavanju dominantnih društvenih i političkih izazova na Balkanu, koristeći kulturnu baštinu i kulturu uopšte kao transformacijsko sredstvo za podsticanje međukulturnog razumijevanja, podržavanje dijaloga i promociju pomirenja, čime se stvara kohezivnije i harmoničnije društvo u regionu.

Nastojaćemo razvijati snažne profesionalne mreže, premostiti generacijske i iskustvene razlike između mladih i iskusnih stručnjaka u oblasti kulture i kulturne baštine na Balkanu. Glavni cilj je podsticati razvoj društava koja se suzdržavaju od iskorištavanja kulturne baštine i istorije kao katalizatora za sukobe i podjele. Stvaranjem prilika za smisleni dijalog, saradnju i razmjenu znanja, inicijativa teži usađivanju osjećaja zajedničke odgovornosti za očuvanje i slavljenje bogatstva kulturne baštine regiona. Uspostavljene profesionalne mreže na ovoj konferenciji služiće kao dinamične platforme gdje mladi talenti i iskusni profesionalci mogu učestvovati u konstruktivnim razgovorima, prevazilazeći istorijske i kulturološke tenzije i stereotipe koji su često dovodili (i, nažalost, dovode i dalje) do društvenih podjela, etničke distance i sličnih problema. Kroz umrežavanje, dijalog i razmjenu ideja, cilj je njegovati kulturu poštovanja različitih perspektiva i kolektivne posvećenosti korišćenju kulturne baštine kao ujedinjujuće snage, umjesto izvora nesuglasica. Ovim ciljem želi se osnažiti mlađa generaciju stručnjaka u kulturi uvidima i vođstvom iskusnih profesionalaca (mentora). Naglašavajući zajedničko naslijeđe Balkana i mnogo više sličnosti koje imamo nego razlika, inicijativa ima za cilj doprinijeti razvijanju harmoničnog društvenog tkiva koje cijeni kulturnu raznolikost, odbacuje podjele i kolektivno čuva kulturnu baštinu regiona za sebe i buduće generacije.

Konferencijom se želi unaprijediti znanje mladih profesionalaca i iskusnih stručnjaka u sektoru kulture o potencijalu kulturne baštine za izgradnju mira, stabilnosti i pomirenja na Balkanu. Nadamo se da će ovaj događaj podići nivo specifičnog profesionalnog znanja u sektoru kulture uključivanjem grupe od 12 mladih i 12 iskusnih profesionalaca u dubinsko istraživanje neiskorišćenog potencijala kulturne baštine (2+2 iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Albanije, Srbije, Sjeverne Makedonije i Kosova*). Ova inicijativa prevazilazi tradicionalne obrazovne granice, ciljajući da opremi kako naraštaj mladih kulturnih talenata, tako i one iskusnije, specijalizovanim uvidima i znanjima o iskorišćavanju kulturne baštine kao transformacijskog alata za izgradnju mira, stabilnosti i pomirenja u Crnoj Gori i drugim zemljama regiona Balkana.

Kroz predavanja mladih profesionalaca, dvije panel diskusije i studijsku posjetu starim gradovima Bara i Ulcinja, projekat teži dubljem intelektualnom promišljanju u složenom odnosu između kulturne baštine i društvenog blagostanja. Stoga ćemo pokušati da zasadimo sjeme svijesti i poštovanja unutar crnogorskog društva (ali i izvan njega), njegujući zajedničku posvećenost korišćenju kulturne baštine kao moćnog katalizatora za pozitivne društvene promjene. Na kraju, vizija je lančanog efekta, gdje obogaćeno razumijevanje kulturne baštine prožima širi kulturni sektor, doprinoseći harmoničnijem i otpornijem društvu u Crnoj Gori.

Nažalost, na fakultetima gdje se proučava kulturna baština (arheologija, etnologija, antropologija, istorija umjetnosti, muzeologija, heritologija, i slično) na Balkanu (dok u Crnoj Gori ove studije ni ne postoje), ne posvećuje se dovoljno pažnje pitanjima međukulturnog dijaloga, zajedničke baštine, prevazilaženja razlika i općeg pomirenja naših često prepiručivih društava koja žive na ovom području. Ovo je posebno primjetno među mlađim kulturnim profesionalcima, više nego među iskusnim stručnjacima koji su svakako mobilniji i upućeniji jedni na druge, i više nego među mlađim kolegama koji često nisu u poziciji da putuju po regionu i uspostavljaju komunikaciju i saradnju međusobno.

Stoga, projekat ima za cilj da ublaži postojeći problem i nedostatak međukulturnog dijaloga i međunarodne saradnje, naročito među mladima u kulturi i baštini, pružajući im platformu za susrete, dijalog i razvoj ideja za buduće projekte i saradnju. Cijeneći sve navedeno, nadamo se da će konferencija dugoročno doprinijeti boljem upoznavanju i uspostavljanju prijateljskih, dobrosusjedskih odnosa između kultura i društava koji žive na Zapadnom Balkanu.

* * *

Projekat “Kulturna baština za pomirenje na Balkanu” Društvo za kulturni razvoj “Bauo” realizuje u partnerstvu sa Klubom studenata arheologije iz Beograda iz organizacijom GO2 Albania iz Skadra. Projektom koordinira Dušan Medin, arheolog i master menadžer u kulturi, izvršni direktor Društva “Bauo”. Projekat je dio šireg višegodišnjeg programa “Western Balkans Youth Cultural Fund” koji implementira Regionalna kancelarija za saradnju mladih (Regional Youth Cooperation Office – RYCO) uz podršku njemačkog saveznog ministarstva vanjskih poslova.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twenty − 16 =