Manifestacija Ljubišini dani – Predavanje „Stefan Mitrov Ljubiša i Marko Miljanov Popović“U Budvi je u petak, 28. februara 2020. godine, u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“ održana predstava „Skočiđevojka“ – NVO Dramski studio Budva i predavanje „Stefan Mitrov Ljubiša i Marko Miljanov Popović“  akademika Radomira V. Ivanovića.

Program je počeo u 18:30 časova, predstavom naših mladih sugrađana iz NVO Dramski studio Budva, koju je po motivima Ljubišine pripovjetke Skočiđevojka režirala i dramatizovala Radmila Knežević. U predstavi su glumili: Lara Pejović, Vladimir Korać, Una Krivokapić, Miloš Ćirković, Iva Kuljača, Iva Stanković, Sofija Koprivica, Aleksandar Sjekloća, Petra Vujanović i Milica Vukićević.

Prepuna sala galerije „Jovo Ivanović“ još jednom nam potvrđuje značaj manifestacije Ljubišini dani.

Predavanje je najavila Sara Cicmil, koja je upoznala prisutne sa biografijom akademika Radomira V. Ivanovića: „Akademik Radomir. V. Ivanović rođen je 28. avgusta 1936. godine u selu Smonica (kod Đakovice). Doktorirao je na Filološkom fakultetu Univerziteta u Prištini. Radio je kao asistent, docent i vanredni profesor na Filozofskom fakultetu u Prštini, a potom kao savjetnik u Republičkom sekretarijatu za obrazovanje, kulturu i nauku Srbije. Od početka 1976. godine radio je kao vanredni i redovni profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu sve do penzionisanja (2003). Član je Makednonske akademije nauka i umjetnosti, inostrani član Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, Udruženja književnika Srbije, počasni član Društva pisaca Makedonije i član-saradnik Matice srpske u Novom Sadu. Počasni je doktor nauka Univerziteta Sv. Kiril i Metodij u Skoplju. Njegov najznačajniji doprinos je u oblasti književne istorije, teorije i kritike, kao i u oblasti pozorišne istorije i kritike. Dobitnik je brojnih nagrada među kojima su i Trinaestojulska nagrada Crne Gore, Balkanska nagrada Kosta Racin i nagrada za životno djelo u Sremskim Karlovcima. Do danas je objavio 30 estetičkih i poentoloških monografija, kao i 38 knjiga studija i ogleda.“

Akademik je govorio o poveznicama između Stefana Mitrova Ljubiše i Marka Miljanova Popovića, o načinu pisanja i o načinima istraživanja njihovog lika i djela. Istoričari i istoriografi, knjiženi istoričari, oni međusobno tvrde da veoma aktivno i plodno egzistiraju tri razuđene naučne oblasti, interdisciplinarnih istraživanja o kojima je on u okvirima nauke (komparatistike) govorio. Tokom predavanja ukazao je na mogućnost nauke kao što je komparatistika koja moze dovesti u vezu stvari koje su međusobno udaljene. Takođe je naveo da bi bilo  lijepo da za dvije godine, povodom jednog lijepog jubileja koji nas isčekuje, a to je dvije stotine godina od rođenja Stefana Mitrova Ljubiše, da se objavi bibliografija i ekstenzija.  

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


20 − eleven =