Manifestacija “Dani umjetnika Budve” – Istorija budvanske biblioteke i čitaonice

 

Turisticka organizacija opstine Budva - logo-png

 
 

Drugi dan književnog dijela programa manifestacije “Dani umjetnika Budve”, koju realizuje Turistička organizacija opštine Budva, protekao je u znaku knjige, odnosno priče o istorijatu budvanske biblioteke i čitaonice. Veče na ovu temu je organizovano povodom 150 godina od osnivanja prve čitaonice u Budvi. O istorijatu budvanske biblioteke i čitaonice, kao i o nizu drugih pitanja koja su vezana za ovu veoma značajnu instituciju, govorili su Božena Jelušić i Miroslav Luketić.

 

Bozena Jelusic i Miroslav Luketic

 

Božena Jelušić je profesorica, spisateljica i teoretičarka književnosti i filma. Diplomirala je i magistrirala na Filološkom fakultetu u Beogradu (katedra za opštu književnost i teoriju književnosti), a radi kao profesorica književnosti i medijske pismenosti u gimnaziji “Danilo Kiš” u Budvi. Objavila je knjige “Kako je Budva sanjala Mediteran” i “Iskušavanje filma” (u koautorstvu sa suprugom Matom Jelušićem) i “Mitsko u Lalićevim romanima”. Posebno istražuje crnogorsku književnu baštinu, kao i književnost u роkretu. Autorka je više predmetnih programa i udžbenika za gimnaziju. Bavi se književnom, likovnom i pozorišnom kritikom i esejistikom i kolumnistica je u dnevnom listu Vijesti. Takođe se bavi pedagoškim inovacijama, istraživanjem na polju društvenog i ljudskog kapitala Crne Gore (glavna je autorka UNDP istraživanja “Nacionalni izvještaj o razvoju po mjeri čovjeka”), kao i problemima održivog razvoja. Dobitnica je najviše crnogorske nagrade u oblasti obrazovanja, “Oktoih”.

 

Bozena Jelusic

 

Miroslav Luketić  –  Budva,   1927.  Građansku školu  završio u Budvi; maturirao i završio Artiljerijsko vojno učilište u Sovjetskom Savezu; diplomirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu; doktorirao u Pragu. Viši naučni saradnik, savjetnik. Učesnik NOB-a; oficir Sovjetske armije. Radio u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore na Cetinju; direktor Kulturnog centra u Budvi; direktor Istorijskog arhiva u Budvi. Autor više knjiga i priloga u serijskim publikacijama. Živi u Budvi.

 

Dr Miroslav Luketic

 

Na ovom mjestu, na Trgu pjesnika, uobičajeno je da se prezentuje nova knjiga ili predstavlja autor. Ovaj put se govori o instituciji, o istorijatu budvanske biblioteke i čitaonice, a povod je 150 godina od osnivanja prve čitaonice, kazala je Božena Jelušić. Treba napomenuti da je čitaonica osnovana 1864.godine i da je to veoma značajan datum uzimajući u obzir da je Budva imala malo stanovnika i da su tada vladali vrlo nepovoljni uslovi. Istovremeno otvorena je i čitaonica u Petrovcu sa 20 mjesta za čitanje. Božena Jelušić je govorila i o značaju knjige na razvoj ličnosti, manama obrazovnog sistema u tom pogledu, kao i uticaju novih tehnologija na razvoj mlade populacije. Detaljnije u video zapisu.

Dr Miroslav Luketić je govorio o istorijatu štamparstva u Crnoj Gori, kao osnovnom preduslovu stvaranja i razvoja biblioteka i čitaonica. Osvrnuo se i na današnju ulogu biblioteka i njihovu organizaciju, kao i na metode koje se moraju preduzimati kako bi se knjiga približila čitaocu. Detaljnije u video zapisu.

Na kraju priče o bibliotekama i čitaonicama, arh. Slobodan Bobo Mitrović je poklonio dokument Biblioteci Budva, koji potvrđuje da se episkop Kirilo Mitrović proglašava za prvog počasnog člana čitaonice u Budvi.

 

Slobodan Bobo Mitrovic

 

Dokument je uručio Srđanu Duletiću, direktoru Biblioteke Budva.

 

Urucivanje poklona Srdjanu Duleticu

 

Srđan Duletić se zahvalio porodici Mitrović na ovom veoma vrijednom poklonu. Takođe, izrazio je zahvalnost Boženi Jelušić i Miroslavu Luketiću koji su inspirativno govorili o istorijatu budvanske biblioteke i čitaonice.

 

Srdjan Duletic i Slobodan Bobo Mitrovic

 

FRAGMENTARNI VIDEO ZAPIS

 

POŚETIOCI NA TRGU PJESNIKA

Posjetioci - 1

Posjetioci - 2

Posjetioci - 3

Posjetioci - 4

Posjetioci - 5