Male forme u medjufestivalskom periodu


U skladu s dugogodišnjom tradicijom, Javna ustanova Grad teatar Budva pripremila je bogat i raznovrstan pozorišni program kojim kojim obilježava Dan Opštine Budva ujedno pružajući priliku građanima da prate pozorišni program i u međufestivalskom periodu.

Ciklus od sedam predstava u fokusu ima autorske projekte i male pozorišne forme renomiranih glumaca i pozorišnih kuća zemlje i regiona koje visokoestetizovanim pozorišnim jezikom tematizuju različite aspekte ljudskog iskustva, važne egzistencijalne i društvene izazove koji nas se tiču postižući duboku emocionalnu povezanost s publikom. Sam odabir autorskih projekata i malih formi zasniva se na činjenici da su oni postigli veliku popularnost u periodu nakon pandemije Korona virusa kada su se kreativni pojedinci zahvaljujući volji za izražavanjem i održavanjem pozorišne umjetnosti i mogućnosti da razmišljaju izvan kutije, prilagodili novoj realnosti počevši sve više da djeluju kroz ovakve forme.

Prva predstava kojom u subotu, 18. novembra, u 20 časova počinje međufestivalski program Grada teatar je stand-up nastup čuvenog Nikole Đurička pod nazivom “Showbiz”. Đuričko je i autor teksta kojim na na duhovit način sumira zanimljive detalje iz njegovog života i karijere. Ova predstava će se održati u amfiteatru JUSMŠ “Danilo Kiš” i ulaz za učenike i studente će biti besplatan.  

Zatim će na sceni “Crvene komune” u Petrovcu, takođe sa početkom u 20 časova biti izvedeno ostalih šest predstava i to:

U petak, 24. novembra, predstava„Bravo za klovna“  autorski projekat Minje Peković u produkciji Narodnog pozorišta Subotica, „muzička monodrama dokumentarističke osnove“.  Drama je nastala na osnovu ličnih iskustava autorke u borbi sa kancerom, koje je ujedinila sa svojim vanrednim glumačkim umjećem i razumijevanjem kompleksnosti i mogućnosti pozorišne igre. U podtekstu projekta je i životna sudbina Edit Pjaf, francuske šansonjerke, a naslov jedne od njenih pjesama autorku je inspirisao i za naziv projekta. Predstava je pored izuzetno pozitivnog stava kritike i stručne javnosti ponijela i Nagradu za najbolju glumicu i Nagradu za specijalno postignuće za autorski i izvođački domet na 47. Danima satire Fadila Hadžića u Zagrebu 2023. kao i titulu najbolje predstave sezone portala „Hoću u pozorište“.

U utorak, 28. novembra gostuje Ninoslav Đorđević, koji je ujedno i režiser, sa monodramom „Svaka divna stvar“ britanskog dramskog pisca Dankana Mekmilana u produkciji Narodnog pozorišta iz Sombora. Tema depresije koja je u osnovi teksta u samom komadu biva obrađena na konstruktivan način čistim teatarskim jezikom, čiji je cilj da gledaoce dovede do katarze.

U subotu, 2. decembra dolazi nam još jedan autorski projekat nastao na osnovu ličnog iskustva, „Final act“  Lucije Barišić u saradnji sa Zagrebačkim kazalištem mladih. Glumačkom refleksijom, autorka se bavi temom smrti, koju pokušava da razumije na poetičan i humorističan način. Publika Grada teatar je bila u prilici da odgleda ovu predstavu tokom ovogodišnjeg festivala.

U utorak, 5. decembra gledaćemo „Neodustajanje“ Marije Medenice, u produkciji Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada. Ovaj projekat tematizuje životni izbor i put jedne glumice. Sva pitanja, nedoumice, zakulisne radnje i izazovi koje prate umjetnicu u dosezanju snova, osnova su stalnog preispitivanja, čiji je glavni odgovor odustati od pozorišta ili ne.

U subotu, 9. decembra, Maja Stojanović i Stevan Vuković  će nam interpretirati još jedan poznati tekst Dankana Mekmilana u duodrami „Pluća“, novoj produkciji Nikšićkog pozorišta, u režiji Andreja Nosova. Sam naziv predstave metonimijski sažima i osnovne dileme kojima se junaci bave. Imajući u vidu svakodnevnu prijetnju nekom od kataklizmi u savremenom svijetu, dvoje mladih i osviješćenih ljudi preispituju izazove i smisao života okruženi svijetom kakav jeste.

Ovaj ciklus predstava završava u ponedeljak, 11. decembra sa komičnom duodramom kabaretskog tipa pod nazivom „Kaučing“ autorke i glumice Dušanke Stojanović Glid, koja ironijski preispituje nametnute norme ponašanja savremenim ženama, obuhvaćene konceptom „rad na sebi“. Pozorišna igra se razvija u formi razgovora dvije prijateljice o svim mogućim tehnikama „samopomoći“, koje upravo vode u sve nedoumice savremenog svijeta, kritički ukazujući na njihovu pogubnost.

Cijena ulaznice za međufestivalske programe je 10 eura, uz obezbijeđene popuste od 20% za Budvansku, odnosno 50% za Senior karticu. Telefoni za rezervacije su 033 402 935 i 068 875 155, a na  web adresi www.gradteatar.me dostupne su sve informacije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five × two =