Maja Erdeljanin – Izložba “Color Therapy”

 

 

U srijedu, 11. jula, u crkvi Santa Marija otovorena je izložba slika, akvarela, digitalnih printova i keramike Maje Erdeljanin, slikarke iz Novog sada, pod nazivom „Color Therapy“. Izložbu je otvorio Merin Smailagić, direktor Grad teatra i selektor likovnog programa na ovogodišnjem festivalu.

 

Otvaranje izložbe Maje Erdeljanin u crkvi Santa Marija

 

Maja Erdeljanin

 

MAJA ERDELJANIN je rođena 1971. u Novom Sadu. Diplomirala je na odsjeku za slikarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Dušana Todorovića 1995. Master studije slikarstva završila kod istog profesora 2008. Od 1992.učestvuje na preko 170 kolektivnih izložbi i u radu preko 60 likovnih kolonija i simpozijuma (Srbija, Crna Gora, Grčka, Norveška, Italija, Holandija, Nemačka, Austrija). Od 1993. samostalno izlaže na 46 izložbi (Srbija, Crna Gora, Grcka, Norveška,Makedonija, Nemačka, Mađarska). 2003. je studijski boravila u Cité Internationale des Arts u Parizu, Francuska.

 

 

Autorka o izložbi:

Obrazlažući ovakav koncept, slikarka je istakla: „Kroz izložbu COLOR THERAPY bavim se estetskom kategorijom lepog, njenim blagotvornim dejstvom na pojedinca, ali i lepim kao sredstvom obmane, jer živeći u konzumentskom društvu nismo uvek svesni u kojoj meri harmonični prizori zapravo utiču na naše odluke, izbore i psihička stanja. U tom društvu, slika je takođe roba, samo još jedan predmet koji se može prilagoditi potrebama svojih potencijalnih konzumenata. E (ERDELJANIN) COLOR prikazuje boje u njihovom najlepšem svetlu. Boje su akteri ovih sika kao materijal, kao skup hromatskih sklopova, kao sredstvo komunikacije, ali i manipulacije. Na platno su lepljeni različiti materijali (papir, karton, laneno platno ili štampani tekstil) kako bi naglasili opipljivost samih boja (akrilnih, uljanih i fasadnih), od gustih nanosa do lazura. Hromatski odnosi islikani su sa namerom da izazovu prijatnost i uvek se fokusiraju na pojedinu boju, prikazujući je u „punom sjaju“. Ponegde postoji i asocijacija na pejzaž, kao još jedan prizor koji pobuđuje osećanje zadovoljstva i sreće. Na bojenim površinama islikani su natpisi preuzeti iz tekstova o terapiji bojama, koji ističu intelektualne i duhovne uticaje boja na pojedinca.“

 

 

Sava Stepanov o stvaralaštvu
Maje Erdeljanin:

“Ovakav pikturalni koncept je sasvim specifičan: a) umetnica uspeva da u svojoj slici sačuva autentičnu likovnost, da iskaže vlastiti senzibilitet i da iznedri osobenu ekspresiju i poetičnost; te da b) bude izrazito kritički raspoložena (čak angažovana) prema društvu u kome živi i stvara, prema društvu globalističkog karaktera u kojem se nameće psihologija kontrolisanog informatičkog društvenog ponašanja… Osim toga, svojim slikarstvom Maja Erdeljanin je je umetnica koja, usred snažne tranzicije kojom se unutar umetnosti sve više inklinira ka mašinskim i elektornskim nerukotvorenim slikama, čuva humanističko poreklo svoje slike jer vlastiti doživljaj sveta realizuje direktnom manuelnom akcijom, te sopstvenom svešću i osećajnošću.”