Kulturna manifestacija „Ljubišini dani“ u BudviKulturna manifestacija „Ljubišini dani“ održaće se od 21. februara do 2. marta 2022. godine u Budvi i Petrovcu, u organizaciji JU Muzeji i galerije Budve. Ove godine, manifestacijom će biti obilježeno 200 godina od rođenja znamenitog pisca i političara iz Budve i Paštrovića – Stefana Mitrova Ljubiše (1822–2022).

Manifestacija će zvanično biti otvorena u poneđeljak, 21. februara 2022. godine u 19 časova u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“. Na otvaranju će se zvanično obratiti predstavnici Ministarstva prosvjete, nauke kulture i sportaCANU-a i Opštine Budva, kao i gospodin Vladimir Bujišić, direktor JU Kulturni centar „Nikola Đurković” Kotor i gospođa mr Lucija Đurašković, direktorica JU Muzeji i galerije Budve. Ove večeri biće otvorena izložba Ujedinjenje Boke i Crne Gore (1813–1814)realizovana u saradnji sa JU Centar za kulturu „Nikola Đurković” Kotor i Pomorskom bibliotekom Kotor, koju će zvanično otvoriti gospođa Jamina Bajo, bibliotekarska savjetnica i koordinatorka projekta. Ova izložba je rezultat implementacije projekta ,,Izložba dokumenata o događajima u vezi sa Ujedinjenjem Crne Gore i Boke Kotorske (1813–1814.)“, koji je sufinansiran iz Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2017. godinu Ministarstva kulture Crne Gore. U zgradi Pomorske biblioteke oktobra 1813. godine, na zajedničkoj skupštini, izglasano je Ujedinjenje Boke Kotorske i Crne Gore. Tom prilikom formirana je zajednička vlada pod nazivom Centralna komisija (predsjedavao je Petar I Petrović). Nakon otvaranja izložbe, više o dogadjajima koji su predstavljeni izložbom reći će prof. dr Vasilj Jovović u predavanju na temu – Znameniti ljudi i događaji u istoriji Boke Kotorske XIX vijeka (Stefan Mitrov Ljubiša i Ujedinjenje Crne Gore i Boke 1813. godine).

Kulturna manifestacija „Ljubišini dani“ se nastavlja u utorak, 22. februara 2022. godine u 19 časova, kada će u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“ biti upriličen koncert hora Stanjevićki pojci pod vođstvom Dušice Kordić i Nikole Vukčevića.

U četvrtak, 24. februara 2022. godine u 19 časova u Spomen domu „Stefan Mitrov Ljubiša biće otvorena izložba ikona umjetnice Petre Kosnić.

Program se nastavlja u petak, 25. februara 2022. godine u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“, kada će biti upriličen koncert JU ŠOMO Budva sa izvođenjem budvanskih i paštrovskih pjesama iz Ljubišinog doba. Nakon koncerta, uslediće projekcija animiranog filma Krađa i prekrađa zvona prema pripovjetci Stefana Mitrova Ljubiše, koji je realizovan u dječijoj radionici animiranog filma u organizaciji NVU Primorska Budva i ŠAF Vranje.

Knjige Statut Budve i Pravno uredjenje srednjovjekovne budvanske komune autora prof. dr Žike Bujuklića biće predstavljene u okviru manifestacije u poneđeljak, 28. februara 2022. godine u 19 časova u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“. O djelima prof. dr Bujuklića će govoriti dr Mirjana Blagojević, akad. Siniša Jelušić, Dušan Medin i autor.

U utorak, 1. marta 2022. godine, takođe u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“ održaće se predavanja prof. Vide Ognjenović – Odnos pisca Stefana Mitrova Ljubiše prema usmenom nasljeđu: Legenda kao književni materijal u djelu Stefana Mitrova Ljubiše; dr Miodraga Jovanovića – Dijalekatsko i normativno u jeziku Stefana Mitrova Ljubiše. Ove večeri, glumci Jovana Todorović Đorđije Andrić izvešće dramatizaciju scene iz pripovjetke Kanjoš Macedonović Stefana Mitrova Ljubiše.

Program kulturne manifestacije „Ljubišini dani“ će se završiti u srijedu, 2. marta 2022. godine u 19 časova u Spomen domu „Crvena komuna“ u Petrovcu gdje će biti upriličeno predstavljanje monografije Manastir Gradšte (2019) i zbornika radova s međunarodne konferencije Gradište – manastir u Paštrovićima (2020) koje su uredili dr Katarina Mitrović i Dušan MedinNa predstavljanju će govoriti mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije (Mićović), arhimandrit Pavle (Kalanj), akad. Aleksandar Čilikov, dr Mirjana Blagojević, mr Lucija Đurašković i Dušan Medin.


PROGRAM MANIFESTACIJE
(kliknite za uvećani prikaz)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


15 + three =