Koncert hora “Viva Vox”

 

 

U nedjelju, 22. jula 2012. godine, na sceni na Svetom Stefanu, koncert je održao hor “Viva Vox”. Program je realizovan u saradnji sa Generalnim konzulatom Republike Srbije iz Herceg Novog.

 

 

Hor Viva Vox postoji od 9. maja 2005. godine, a u poslednje dvije godine specijalizovao se za izvođenje popularne muzike isključivo glasovima, bez instrumentalne pratnje (a cappella), uz ritmičku podršku bitboksa, vokalne tehnike kojom se imitiraju zvuci bubnjeva i perkusija, po čemu su jedinstveni u našoj zemlji. Širu popularnost u zemlji i svetu stekli su u julu 2011. godine, kada je video snimak njihovog izvođenja pjesme  njemačkog benda Ramštajn postao hit na društvenoj mreži Jutjub. Vrhunac njihove dosadašnje karijere bio je cjelovečernji koncert u beogradskom Sava Centru prvog decembra 2011. godine, za koji su karte bile rasprodate dvije nedjelje unaprijed. Na ovom koncertu su prvi put u svom maniru izveli miks pjesama britanskog benda Prodidži koji je po popularnosti nadmašio njihovu obradu pjesme Du hast. Snimci sa njihovih nastupa su na Jutjubu do sada pregledani preko tri miliona puta. Hor Viva Vox trenutno nastupa širom Srbije, a u planu ima i nastupe u inostranstvu.

 

 

Đaci Zemunske gimnazije, pjevajući u školskom horu pod dirigentskom palicom Jasmine Lorin, poželjeli su po završetku srednjoškolskih dana da se i dalje druže  sa svojim dirigentom. Na fakultetima su okupili nekolicinu drugara i doveli ih u hor. Ubrzo su se udružili sa zemunskim KUD „Branko Radičević“, sa kojim i danas imaju lijepu saradnju. 2005. godine, su se osamostalili i osnovali hor. Smišljanje imena je bilo vrlo zabavno, uz mnogo smijeha. Od uže izabranih, prevagnuo je „Viva voks“. Ime dočarava  snagu, jačinu sopstvenih glasova u te dvije riječi. Imenu je „kumovao“ njihov bivši član Miloš Stamenković.

 

 

Tokom ovih godina prelaze put od školskih svečanosti, inostranih turneja, redovnih nastupa na Reviji beogradskih horova, srebrne plakete na takmičenju omladinskih horova u Novom Pazaru, prvog mjesta na Palilulskoj olimpijadi… Samo u posljednjih par mjeseci su imali više zapaženih gostovanja i to na RTV Studiju B, Radiju B92, Kolarcu, Sava Centru, UK „Vuk Karadžić“, trodnevnom gostovanju u predstavi Gorice Popović „Brod plovi za Beograd“ (2009. godine), nastupa u „Ulici otvorenog srca“ (2010. godine), na festivalu „Supernatural“ (2010. godine), gostovanje na koncertu ‘Flauta, Sax i prijatelji’ (Pula, 2010. godine)…

 

 

Repertoar je ono po čemu su prepoznatljivi. Pored klasičnih i duhovnih djela, program čine, sada već pretežno, obrade popularne muzike. Tako možete čuti njihovu izvedbu Mocartove Lakrimoze, Mokranjčevih Rukoveti, ali i Boemske rapsodije (Queen), Afrike (Toto), pjesama Bitlsa, Vampira, Abe, Kleptona…

 

Tekst u prilogu preuzet iz afiša Grada teatra.