Književno veče posvećeno vijeku zbirke pjesama „Otkrovenje”

 

U organizaciji JU Muzeji i galerije Budve u srijedu, 14. septembra 2022. godine, s početkom u 20 časova, u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović” u budvanskom Starom gradu, biće održano književno veče posvećeno stogodišnjici objavljivanja pjesničke zbirke „Otkrovenje” Rastka Petrovića (Beograd, 1898 – Vašington, 1949).

Autorka ove književne večeri je dr Milijana Simonović, koja za zbirku kaže da zajedno sa „Itakom“ Miloša Crnjanskog predstavlja vrhunac avangardnog pjesničkog izraza kod nas i dodaje : „Izazvavši dijametralne reakcije u kulturnoj javnosti, ova prva i jedina Petrovićeva pesnički zaokružena i objavljena tvorevina već je na početku postojanja nagovestila svoj kasniji značaj, kao i ozbiljnu književnu pojavu jednog od krucijalnih stvaralaca ne samo svoje epohe“. Kuriozitet je da je jednu od pjesama iz ove zbirke Petrović napisao u Budvi krajem avgusta 1922. godine. S obzirom da se radi o stvaraocu univerzalnog talenta koji se izražavao i u drugim umjetničkim medijima poput slike, fotografije, filma, dr Milijana Simonović je književno veče  zamislila kao kolažno oživljavanje sveukupnog umjetnikovog djela s posebnim naglaskom na ovu značajnu zbirku.

Dr Milijana Кandić Simonović rođena je u Кotoru, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Studije književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu i istorije umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu je upisala 1988. Magistrirala je, a potom, 2016. godine, i doktorirala nauku o književnosti na polju odnosa poezije i slikarstva. Objavila je dvije monografije iz naučne oblasti intermedijalnih istraživanja, kao i više naučnih i stručnih radova. Nakon  višegodišnjeg metodičkog iskustva na matičnom fakultetu, trenutno radi kao profesor na katedri za slavistiku Filološkog fakulteta Univerziteta u Lođu u Poljskoj.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 + 13 =