Književno veče Miša Gaćinovića

U organizaciji NIP ART PRESS iz Budve, u press centru budvanskog hotela TRE  CANNE, održano je književno veče MIŠA GAĆINOVIĆA, pisca i profesora iz Budve.

Osvrćući se na bogat književni opus autora, dr MILENA RADOVIĆ- SAVIĆ, profesorica književnosti, poseban osvrt je posvetila knjigama Bolnica i Tragovima ljepote.

Roman Bolnica Miša Gaćinovića, nameće zapažanje o jednom konstantnom motivu prisutnom u njegoovom proznom stvaralaštvu, motive čovjekovog radjanja i umiranja, motive nastajanja i nestajanja sa lica zemlje, kazala je pored ostalog profesorica Milena Radović – Savić.  Ovaj motiv je eksplicitan u samom naslovu, koji je prethodio romanu, romanu Dolazimo i odlazimo, naglasila je ona.

U romantičnoj priči Bolnice, akcenat je ipak, na motive odlaska, jer glavni junak svoju životnu priču priča iz specijalne perspective samrtničke postelje, u samom predvorju smrti. Ne čudi stoga da je sižejna struktura romana, sva, u bolesničkim sivim tonovima. Medjutim, ono što pravi vidljiv otklon od klasičnog nihiističkog tona u romanu, jeste jedna specifična humoristička nota koja je vješto uklopljena u ironiju. Moglo bi se reći, da ono što determiniše misaonost romana, jeste ironija kao životni stav, kazala je pored ostalog profesorica Milena Radović – Savić, a prenosi budvanski Art press.  

Naslov knjige Tragovima ljepote ukazuje na njen osnovni imperativ koji je Mišo Gaćinović pisao – pokušati proniknuti u esencijalno središte pisane riječi, srdište iz kojeg nastaje umjetnički tekst kao univerzalna estetska vrijednost. Kada se Gaćinovićeva knjiga pokuša žanrovski determinisati, svakako je mnogo bliža pojmu eseističke kritike, nego li čistog književnog eseja, kazala je izmedju ostalog, dr Milena Radović – Savić, profesorica književnosti.

Mišo Gaćinović je rodjen u Nikšiću 1958. godine, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, grupa Južnoslovenski jezici – Srpskohrvatski jezik i književnost.

Objavio je zbirke pjesama:  Oaza, Pjesme, Čudesni svijet, Knjiga o potopu, Na bijelome hljebu, Čitanka šahovska, Iz nade rosa i Uz kafu balkansku. Zbirku priča Plač nad Slobodom, romane: Tajna, Dolazimo i odlazimo, Bolnica i spasenje, kao i knjigu eseja Tragovima ljepote. Od 1990. godine živi i stvara u Budvi, saopšteno je iz budvanskog ART PRESS-a.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 − one =