Klavirski duo – Grana Djikanović i Giacomo Ferrari

 

 

 

U poneđeljak, 02. jula, u crkvi Santa Marija, nastupili su pijanisti Grana Đikanović, koja je muzičku karijeru započela u Budvi a post-diplomske studije završava na Konzervatorijumu “Đuzepe Verdi” u Milanu, i Đakomo Ferari, pijanista, takođe sa milanskog Konzervatorijuma “Đuzepe Verdi”.

 

 

Grana Đikanović je rođena u Kotoru 1984. godine. U svojoj osmoj godini upisuje Nižu muzičku školu u Budvi, odsjek klavir, prvo u klasi nastavnice Mirjane Pajović i kasnije u klasi nastavnice Gabrijele Aksamit. Nastavlja muzičko obrazovanje u Srednjoj muzičkoj školi u Subotici sa profesorom Matijom Molcer. Poslije dvije godine srednje škole odlazi u Italiju. Maturiraće kasnije kao vanredni đak Srednje muzičke škole u Kotoru sa najvišom ocjenom. U mladosti je učestvovala na raznim međunarodnim (u bivšoj Jugoslaviji i Italiji) i nacionalnim (u Crnoj Gori) takmičenjima postižuci odlične rezultate i mnogobrojne prve nagrade. Svoj prvi solistički koncert održala je sa 11 godina u Podgorici svirajući sa orkestrom RTV Crne Gore, dirigent R. Papović. Pohađala je ljetnju školu muzike, umjetnosti i sporta “Belvoar Teras” 1998. godine u Lenoksu, Masačusets (SAD). Od 2002. godine studira klavir u klasi profesora Mario Borciani na Konzervatorijumu Đuzepe Verdi u Milanu, gdje će u oktobru 2008. godine diplomirati sa visokom ocjenom. Pohađala je mnoge seminare kao i master kurseve što na Konzervatorijumu što van njega studirajući sa muzičarima internacionalne slave kao što su Marian Mika (Chioggia, Italija), Bruno Kanino (Muzička Akademija Chigiana, Siena, Italija), Fou ‘Tsong (Konzervatorijum), Anđela Hjuit (Konzervatorijum), Rikardo Risaliti (Kurs muzičkog usavršavanja “Luigi Angelini”, Citta’ di Castello, Italija), Vilma Rindzevicute (Konzervatorijum), Hans-Peter Štencl (Konzervatorijum), Džefri Svan (Konzervatorijum), Morin Džouns i Dario De Rosa – Kamerna Muzika (Konzervatorijum), Žan-Mark Luizada (konzervatorijum). Posle dužeg odsustva sa crnogorske scene, u junu 2009. godine održava solistički koncert u Zetskom domu na Cetinju, a u avgustu 2010, godine svira i u okviru festivala Budva Grad Teatar. U decembru 2009. i 2010. godine pohađala je masterklas za pijanistički duo u Njemačkoj sa profesorima Hans-Peter Štencl i Folker Štencl zajedno sa Đakomom Ferarijem sa kojim svira od 2007. godine. U julu ove godine završava post-diplomske studije, odsjek klavir – muzicki izvodač sa naglaskom na Romantizam na Konzervatorijumu Đ. Verdi, Milano, u odsjeku profesora M. Borciani. Sa uspjehom je pohađala i završila jednogodišnji kurs izvođačkog usavršavanja sa profesorom Paolo Bordoni. Osim solističke koncertne karijere i izvođenjem kamerne muzike u obliku dua i klasičnog tria, bavi se korepeticijom i predavanjem djeci i mladim pijanistima.

 

 

Đakomo Ferari, rođen u Milanu 1985, započinje svoje klavirsko školovanje u šestoj godini sa Profesorom Giovanni Mazzei sa kojim je učio do svoje 11 godine.

Nakon toga pohađa osnovnu školu sa muzičkim opredjeljenjem i nastavlja svoje školovanje u srednjoj školi Konzervatorijuma Giuseppe Verdi u Milanu na kojem je u 2006.oj godini diplomirao sa najvišom ocjenom u klasi Profesora Daniele Lombardi i na kojem je pohađao trogodišnji kurs čembala sa Profesorom Ruggero Laganŕ.

Na istom Konzervatorijumu upisuje post-diplomske studije opredjeljujući se za odsjek kamerne muzike u klasi Profesora Luigi Zanardi, u 2008.oj godini završava specijalizaciju sa uspjehom i najvišom ocjenom. U toku cijelih post-diplomskih studija bavi se saradnjom sa Konzervatorijumom u ulozi korepetitora.

Pored studiranja klasične muzike, pohađao je i dvogodišnji kurs džez muzike sa Profesorom Mario Rusca u Gradskoj Muzičkoj Školi.

U 2009.oj godine polaze prijemni ispit u muzičkoj čkoli Manhattan School u Nju Jorku na kojoj je primljen i koja mu je ponudila stipendiju za dalje školovanje.

I posle svojih akademskih studija nastavlja sa usavršavanjem u odsjeku kamerne muzike prosirujući repertoar i lično iskustvo, i pohađajući masterklasove: u Njemačkoj – kurs za pijanistički duo sa Profesorima Hans-Peter i Volker Stenzl i nedavno u Budimpešti – kurs kamerne muzike sa Profesoricom Isabelle Oehmichen.

U skorije vrijeme bavi se pedagogijom i predaje klavir u muzičkoj školi “Sonomusica” u Milanu.

 

Program:

 

Prvi dio:

Antonin Dvorak – Slavische Tanze Op. 46 N. 1-2
(Antonjin Dvoržak – Slovenske Igre Op. 46 N. 1-2)

Franz Schubert – Variations sur un Theme Original Op. 35 D 813
(Franc Šubert – Varijacije na Originalnu Temu Op. 35 D 813)

Samuel Barber – Souvenirs Op. 28

Two-step
Hesitation Tango
Galop

(Semjuel Barber – Suveniri Op. 28

Ples u dva koraka
Ustručavajući Tango
Galop)

 

Drugi dio:

Robert Schumann – Bilder aus Osten Op. 66
(Robert Šuman – Slike sa Istoka Op. 66)

Antonin Dvorak – Slavische Tanze Op. 46 N. 7-8
(Antonjin Dvoržak – Slovenske Igre Op. 46 N. 7-8

Franz Schubert – Duo “Lebenssturme” Opus posth. 144 D 947
Franz Šubert – Duo “Oluje života” Opus posth. 144 D 974