JU Muzeji i galerije – Otvorena manifestacija „Dani evropske baštine“

 

 

Na početku programa otvaranja „Dana evropske baštine“, u ime JU Muzeji i galerije Budve, obratio se Dušan Medin, diplomirani arheolog i master menažer u kulturi, koordinator manifestacije i organizator izložbe „Zapisi i crteži u prolazu“, koji je brojne prisutne bliže upoznao sa ovom manifestacijom i programom koji je Ustanova priredila u periodu od 21. do 30. septembra. Između ostalog, Medin je ukazao podršku Ministarstva kulture i uputio zahvalnost, dalje govoreći o međunarodnom karakteru ove manifestacije, pomenuvši brojne partnere, saradnike i prijatelje ovog projekta iz zemlje i inostranstva. Kazao je: „Na više lokacija u Budvi i Petrovcu zainteresovani domaći i inostrani posjetioci imaće priliku da uživaju u programu internacionalnog tipa. Prije svega, u crtežima i zapisima prof. Aleksandra Radojevića, ali i u razgovoru sa njim, potom u dokumentarnoj izložbi fotografija i predavanju o praistorijskoj umjetnosti iz Slovenije (bronzane situle), realizovanoj u saradnji sa Dolenjskim muzejom iz Novog Mesta i sa Ambasadom Republike Slovenije u Crnoj Gori. Dalje, program sadrži predstavljanje zbornika radova o svjetski čuvenom arheološkom nalazištu Crvena Stijena kod Nikšića, čiji je urednik američki profesor dr Robert Bob Vejlon, a izdavači CANU i JU Narodni muzej Crne Gore. Konačno, mladi crnogorski umjetnik Đorđe Rašović, akademski slikar, imaće svoju samostalnu izložbu u okviru programa ove manifestacije. Svi programi počinju u 20 časova i ulaz je slobodan“.

Medin je potom istakao finansijsku, logističku i drugu podršku Opštine Budva, osnivača JU Muzeji i galerije Budve, i pozvao potpredsjednika Opštine, Vladimira Bulatovića da se tim povodom obrati. Bulatović se, takođe, osvrnuo na podršku Opštine Ustanovi i uputio zahvalnost Ministarstvu kulture Crne Gore što kroz različite programe sufinansira rad ove ustanove. Istakao je i da Ustanova realizuje kvalitetne programe različitog karaktera, kao i da je posebno značajno to što se već drugu godinu zaredom pridružila brojnim evropskim gradovima i državama koji decenijama unazad obilježavaju „Dane evropske baštine“. „Svi znamo da nas umjetnost i kultura spajaju, nezavisno od našeg porijekla, jezika, istorijskog i političkog konteksta iz kog potičemo, koji su nužno različiti – ali nas upravo time bogate u svojoj različitosti. Kroz dijeljenje umjetnost i kultura nas zapravo spajaju“, zaključio je Bulatović.

Manifestaciju je otvorila Dobrila Vlahović, samostalna savjetnica za nepokretnu kulturnu baštinu Ministarstva kulture Crne Gore, sljedećim riječima: „Posebno mi je zadovoljstvo što se zahvaljujući Ministarstvu kulture i JU Muzeji i galerije Budve ova manifestacija obilježava i ovdje u Budvi, gradu koji baštini bogatu kulturnu tradiciju i na čijoj teritoriji se nalaze značajni segmenti crnogorske kulturne baštine, koji ukazuju na bogatu istoriju i tradiciju ovog prostora, na brojne kulture koje su ostavile svoj trag, a koji država Crna Gora čuva i štiti za buduće generacije, kao važan faktor crnogorskog nacionalnog identiteta i dugoročni resurs. „Dani evropske baštine“ obiljležavaju se u preko 50 evropskih država, potpisnica Evropske konvencije o kulturi, programima čiji je cilj da se širokoj javnosti u evropskim državama približi i učini dostupnim bogato kulturno nasljeđe i da se istakne jedinstvo raznolikosti zajedničkog evropskog nasljeđa, kao jednog od najkarakterističnijih činilaca evropskog identiteta. Crna Gora pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, mjesta odakle počinju sve kulturne politike i strategije, koje se baziraju na poštovanju međunarodnih standarda, već jedanaestu godinu, uspješno obilježava manifestaciju, „Dani evropske baštine“ kroz brojna kulturna događanja, što ukazuje na njenu pripadnost evropskoj kulturnoj sceni. Vjerujem da i ovaj događaj jasno ukazuje da jedino zajedničkim nastojanjima možemo ostvariti vidljive rezultate naše misije, koja znatno prevazilazi nacionalne okvire, što se i vešeras pokazuje obilježavanjem ovog značajnog međunarodnog datuma, kroz brojne programe i projekte koje je pripremila JU Muzeji i galerije Budve“, zaključila je Vlahović.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


13 − 8 =