JU Muzeji i galerije Budve – Pośeta grupe sa Univerziteta Kembridž

 

 

Grupa profesora, istraživača i doktoranata sa Univerziteta Kembridž iz Velike Britanije pośetila je JU Muzeji i galerije Budve i grad Budvu.

Naime, u okviru studijskog putovanja Crnom Gorom pod nazivom „Easter Fieldtrip 2018 – Montengro; A journey of Archeology, Food and Customs“ dvadeset  profesora, istraživača i doktoranata sa odsjeka za arheologiju Univerziteta Kembridž bili su gosti JU Muzeji i galerije Budve u utorak, 20. marta 2018. godine. Tom prilikom, uz stručnu pratnju kustosa Gorana Bubanje, obišli su istorijske znamenitosti Starog grada poput ranohrišćanske bazilike, crkve Sv. Trojice, Sv.Ivana, Santa Marije in punta, pilona, Citadele… U Muzeju grada imali su priliku da se upoznaju sa arheološkom i etnografskom zbirkom i ostvare neophodan prvi kontakt sa kolegama iz naše Ustanove te tako obezbijedili uslove za uspješnu dalju saradnju. U Modernoj galeriji upoznali su se sa njenim istorijatom, pogledali izložbu „Sjećanje“ Fila Filipovića koja je u toku i tom prilikom probali tradicionalne poslastice ovog kraja.

Studijsko putovanje Crnom Gorom osmišljeno je tako da učesnicima obezbijedi potpuni doživljaj crnogorske kulture, običaja, nasljeđa i istorije ali i da ih istovremeno upozna sa modernim tokovima života našeg društva. Jedan od ciljeva je da, kroz posjetu odabranim muzejima, ostvare interakciju sa zaposlenima i da, u sferi svojih interesovanja, pronađu interesantne teme za dalje istraživanje u koje bi bili uključeni i crnogorski muzeji.