JU “Druga osnovna škola” – Poetski čas dječijeg pisca Dragiše L. Jovovića

 

Druga-osnovna-skola

 
 

U srijedu 23. aprila 2014. godine, u holu JU “Druga osnovna škola”, u organizaciji školske biblioteke a povodom obilježavanja Svjetskog dana knjige i autorskih prava, održan je poetski čas u okviru kojeg je gostovao renomirani dječiji pisac Dragiša L. Jovović i učenici Osnovne škole.

Moderator je bila Marija Majkić, prof, školski bibliotekar.

 

Poetski cas Dragise L. Jovovica

 

Dragiša L. Jovović do sada je objavio 12 knjiga. Piše poeziju, prozu, drame, aforizme, epigrame…

Dobitnik je deset prestižnih nagrada u zemlji i u inostranstvu. Pjesme su mu zastupljene u više antologija, školskih udžbenika i almanaha.

Njegova djela su prevedena na više svjetskih jezika. Knjiga priča “Kopač zlata” prevedena je na rumunski, španski, turski, ruski, bugarski, engleski i grčki jezik.

Na predstavljanju Jovovićevog književnog portreta u Sofiji govorio je i Dr. Željo Željev, bivši predsjednik Bugarske.

Dragiša L. Jovović je sekretar Udruženja crnogorskih pisaca za djecu i mlade i sekretar Udruženja književnih prevodilaca Crne Gore. Živi i radi u Podgorici.

O književnom stvaralaštvu Dragiše L. Jovovića pisali su mnogi književni kritičari, između ostalih akademik Luka Paljetak, akademik Novo Vuković, akademik Žarko Đurović, Pero Zubac, Ivan Ceković, Jovo Knežević i drugi.

 

Dragisa Jovovic

 

Moderator poetskog časa Marija Majkić, predstavila je velikom broju učenika njihovog gosta dječijeg pisca Dragišu L. Jovovića. Nakon saopštavanja biografskih podataka, pisac je govorio svoje pjesme napisane za najmlađe.  Između blokova poezije, Marija Majkić je vodila razgovor sa piscem o temama kao što su književna kritika, zatim kako se rađa inspiracija za pisanje, koliki je značaj nagrada za književno stvaralaštvo…

 

Marija Martic

 

U Muzičkom bloku nastupili su učenici škole Nemanja Pribilović i Iva Grivić. Nemanja je učenik sedmog razreda i na gitari je izveo numeru “Imposible”. Iva je učenica šestog razreda a na violini je izvela sonatinu.

 

Nemanja Pribilović

Iva Grivić

 

Gospodin Dragiša L. Jovović je učenicima poklonio prelijepe trenutke druženja sa njegovom poezijom. Mali – veliki pjesnici škole uzvratili su na taj poklon na najljepši način, kako to priliči poetskom času – recitujući pjesme koje su sami napisali. Pjesme su recitovali sljedeći učenici: Anđela Vukčević 32 – “Proljeće”, Daria Kuljača 44 – “Moj grad”, Anja Vukadin 44 – “Školska klupa”, Luka Krivokapić 33 – “Moj san”, Dženet Ašani 44 – “Prijetnja”, Jakša Labović 54 – “Prijateljstvo”, Kristina Ilić i Anđela Utvić 42 – “Sima i sat”, Nikolina Krivokapić 73  – “Mala barka”, Teodora Maslak 44 – “Djed matematičar”, Simo Vujičić 62 – “Ljubav” i Anja Čičić 33 “Moja majka”.

 

Ucenici - recitatori

 

FRAGMENTARNI VIDEO ZAPIS POETSKOG ČASA

 

UČESNICI POETSKOG ČASA

Ucenici - 1

Posjetioci - 1

Posjetioci - 2

Posjetioci - 3