Izložba slika – kolaža „La vita è bella – Život je lijep” Milene Kolinović


U organizaciji JU Muzeji i galerije Budve u neđelju, 25. juna 2023. godine, u 20 časova u Spomen-domu „Stefan Mitrov Ljubiša” biće otvorena izložba slika-kolaža La vita è bella – Život je lijep umjetnice Milene Kolinović. Izložbu će zvanično otvoriti Predrag Zenović, predsjednik Savjeta za kulturu Opštine Budva. Kustos izložbe je Vasilisa Gagović, istoričar umjetnosti.

Milena Kolinović – dizajner mode i tekstila, mr komunikolog

Rođena je 1983. godine na Cetinju. Srednju školu za dizajn završila je u Beogradu, odsjek dizajn tekstila. Na Fakultetu primenjenih umetnosti završava prvu i drugu godinu studija na odsjeku za dizajn tekstila, dok je treću i četvrtu godinu modnog dizajna završila na Fakultetu za dizajn u Beogradu. Magistrirala je na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu iz oblasti kultura globalnih medija. Izlagala je na nekoliko grupnih izložbi. Pored izloženih kolaža, publika će biti u prilici da vidi i dizajn za projekat tepiha, koji je nastao za vrijeme studija, a koji je inspirisan kolažnim skicama. Milena je svestrana umjetnica koja se uspješno bavi kolažima, dizajnom unikatnog nakita, dizajnom tkanja na razboju, štampe na tekstilu i drugim tekstilnim tehnikama, poput hekleraja i pletiva, crtanjem, slikanjem i fotografijom. Milena danas živi i stvara u Budvi.

Tekst iz kataloga:

„Izložba La vita è bella – Život je lijep, umjetnice Milene Kolinović predstavlja seriju odabranih kolaža na kojima je posvećeno radila u protekle dvije godine. Ovom izložbom umjetnica nam donosi duh različitih destinacija, otvarajući vrata svijetu mode i upoznavajući nas sa drugim kulturama koje zajedno stavlja u prvi plan. Na njenim djelima dominiraju ženske figure opasane modnim kreacijama koje umjetnica prikazuje koristeći klasičnu kolaž tehniku, kao i modnu ilustraciju pomoću koje pruža efektniji prikaz modnih detalja naspram prostora u kojem se nalaze. Autorka domišljato i vješto koristi slojevitost koju pruža kolaž tehnika, upotrebljava razne materijale i elemente, primjenjuje akvarel, akril i olovku kao implementarne tehnike, te time ostvaruje svijetlo-tamne efekte i kreira određenu perspektivu koja daje dodatnu dubinu njenim posebno efektnim kolažima. Pored prikaza ženstvenih, samouvjerenih, slobodnih žena, urbanih i elegantnih modnih kreacija, na kolažima se mogu vidjeti i animalistički, morski i cvjetni motivi, kao i mnogobrojni detalji poput isječaka tekstova, putnih dokumenata i raznih predmeta, koje uspijeva da sjedini u živopisnu i zanimljivu simboličnu cjelinu. Na Mileninim kolažima može se osjetiti duh posebnosti ambijenta kojeg nam na kreativan način predstavlja i dočarava. Njene modne kreacije donose nam atmosferu Italije, Njujorka, Afrike, Francuske, Mediterana sa poljima lavande, a neke, postavljene u zatvoren, nedefinisan prostor, iz njega izbijaju sa još dominantnijim karakteristikama. Kroz sve predstavljene kolaže provlači se specifičnost modnih trendova, ali je svaki od njih autentičan i predstavlja kreativnost umjetničinog duha utkan u temeljan i posvećen rad. Na njenim kolažnim slikama osjeća se zavodljiva i filmična atmosfera sa asocijacijom na naslovne strane poznatih svjetskih modnih časopisa. Kolorističko bogatstvo ovih djela uvodi nas u posebnost likovne poetike koju karakteriše harmonija jedinstva različitosti, ukazujući na Milenin osoben umjetnički put koji će se, sigurni smo, dalje otvarati i isijavati kroz svaki njen sljedeći rad. Izložbu je posvetila svojoj najvećoj ljubavi i vječnoj inspiraciji, kćerki Lari.”

 Vasilisa Gagović, istoričar umjetnosti

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three × 3 =