Izložba “Ljubišina pisma”

 

Udruženje Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu “Drobni pijesak”

Univerzitetska biblioteka “Svetozar Marković” u Beogradu

Izložba “Ljubišina pisma”

 

Izložba LjUBIŠINA PISMA autorke dr Mile Medigović Stefanović otvorena je 29. novembra 2011. godine u holu Univerzitetske biblioteke “Svetozar Marković” u Beogradu. Izložbu je otvorio akademik Radomir V. Ivanović. Organizatori izložbe su Udruženje Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu “Drobni pijesak” i Univerzitetska biblioteka u Beogradu. Materijal za izložbu preuzet je iz Univerzitetske biblioteke “Svetozar Marković” u Beogradu, Istorijskog arhiva Šumadije u Kragujevcu, RJ Spomen doma “Stefan Mitrov Ljubiša u Budvi i Državnog arhiva Crne Gore – odsjek Budva.

 

 

 

Koncipirana postavka je u periodu od 29. novembra do 13. decembra 2011. godine pobudila interesovanje posjetilaca i čitalaca Univerzitetske biblioteke. U prisustvu brojnih gostiju i bibliotekara predsjednik Udruženja prof. dr Pavle Anđus uručio je direktorki Univerzitetske biblioteke dr Steli Filipi Matutinović fototipsko izdanje Bukvara i Molitvoslova, štampanih u Veneciji 1597, Bibliografiju o Paštrovićima, Paštrovske isprave knjiga 3 i Bibliografiju akademika Radomira V. Ivanovića.

 


Predsjednik Udruženja uručuje Bukvar i Molitvoslov direktorki Univerzitetske biblioteke

 Prof. dr Pavle Andjus predsjednik Udruzenja pozdravlja prisutne

Prof. dr Pavle Anđus, predsjednik Udruženja, pozdravlja prisutne

 

Akademik Radomir V. Ivanović otvara izložbu

 

Riječ dr Mile Medigović Stefanović, autorke izložbe

 

Gosti na otvaranju izložbe

Ljubišina pisma su ovom izložbom treći put predstavljena javnosti. Prvu izložbu je daleke 1994. godina u matičnoj kući postavila Danica Filipović, bibliotekarka u Odeljenju retkosti Univerzitetske biblioteke (gdje se čuvaju originali Ljubišinih pisama Iliji Račeti). Drugu izložbu, digitalno dizajniranu, je u avgustu 2011. godine postavila dr Mila Medigović Stefanović  u galerijskom prostoru JUSD “Crvena komuna” u Petrovcu.

 

 

Još jednom smo se uvjerili da kovertirana prepiska izmedju Ljubiše i Račete predstavlja dragocjenu građu za upoznavanje društvene istorije i privatnih biografija. Ljubiša je volio da piše pisma prijateljima i saradnicima bez literarnih pretenzija. Ali, posmatrano sa današnjeg aspekta, te epistole sabrale su u svojoj literarnosti bogatstvo izvornog govora i kolorit paštrovske leksike. Pisma su odrazila obuzdanost u ljutnji prema onima koji su mu podmetali, ali spokoj i vjeru u prijateljstvo prema Račeti. Ispisujući odanost, nije tajio ni ozljede što su mu drugi nepravedno nanosili. U epistolama budvanskom načelniku eksponirana je poetika Ljubišinog duha i vanredna sposobnost rasuđivanja o događajima čiji je bio savremenik i direktni učesnik. Privatni ton iz te vremenske dimenzije potvrđivao je suverenost i nepokolebljivost prijateljstva, danas tako rijetkih ljudskih osobina. Ljubišino životno i političko iskustvo pretočeno je u emocionalne ovojnice karakternog pismopisca.

Prilog pripremili:

dr Mila Medigović Stefanović i
Dušan Medin

Autor fotografija Selman Trtovac.