Izložba “Izbor iz zbirke oružja Zavičajnog muzeja Nikšić”

 

 

Izložba “Izbor iz zbirke oružja Zavičajnog muzeja Nikšić”

 

U četvrtak, 12. jula 2012.god. u budvanskom muzeju otvorena je izložba “Izbor iz zbirke oružja Zavičajnog muzeja Nikšić”.  Autori izložbe su Stana Marušić i Bojan Novaković.   Saradnici na realizaciji izložbe su Aleksandar Berkuljan i Jovo Đurović. Organizaciju izložbe je finansiralo Ministarstvo kulture  Crne Gore. Izložbu je otvorila Stana Marušić.

 

Otvaranje izložbe

 

FRAGMENTARNI VIDEO ZAPIS SA OTVARANJA IZLOŽBE

 

Autori izložbe: Stana Marušić i Bojan Novaković

 

Iz bogate zbirke Zavičajnog muzeja u Nikšiću, napravljen je izbor od  61. eksponata koji su izloženi u budvanskom muzeju. Uzimajući u obzir značaj Nikšića kroz istoriju Crne Gore i bogatstvo eksponata kojima raspolaže Zavičajni muzej, vjerovatno da autorima ove izložbe nije bilo ni malo lako da se opredijele koji eksponati će biti u sastavu ove izložbe. Posmatrajući postavku u budvanskom muzeju, neodoljivo se nameće zaključak da oružje za Crnogorca nije bilo samo sredstvo odbrane, već mnogo više od toga. Teško da se može govoriti o ljepoti oružja, ali se sa sigurnošću može govoriti o osjećaju za lijepo onoga ko je nosio ovakvo oružje, kao i o vrhunskom zanatskim vještinama majstora koji su ga izrađivali. To najbolje potvrđuju ukrasi na svim izloženim eksponatima oružja.

Stana Marušić, jedna od autora izložbe, između ostalog navodi u katalogu koji prati ovu izložbu i sljedeće:

“Pored ratničkih kultova Crnogorci su njegovali  kult mudrosti, dostojanstva, poezije, žene, ljepote… Poštovanje ljepote i osjećaj za lijepo prisutni su na ovim prostorima od davnih vremena. Zato nije slučajno, što je najomiljenija puška kremenjača bila džeferdar, a omiljeni pištolj ledenica. Hladno, fabrički rađeno oružje, nikada nije zaživjelo na ovim prostorima. Jedino je Gasserov revolver nazivan crnogorskim, ali mu je zato redovno drška naknadno ukrašavana…

U zbirci Muzeja u Nikšiću najzastupljeniji su primjerci jatagana koji se smatrao nacionalnim oružjem Crnogoraca, kao i džeferdari i ledenice koji su ujedno najljepši proizvodi puškarskog zanata.

Naknadno dodati ukras od sedefa na arnautki, govori koliko je pored efikasnosti za Crnogorca bio važan izgled oružja.

Odnjegovani i kroz najteža vremena sačuvani kult ljepote najbolja je potvrda da je viševjekovni  rat na ovim prostorima bio usud, a ne izbor”

 

Zavičajni muzej u Nikšiću

 

DIO IZLOŽENIH EKSPONATA