Izložba i dobrotvorna aukcija neobičnih jelki

 

 

Kreativan stvaralački rad uvijek sa sobom nosi rizik i mnoštvo pitanja vezanih za pristup, načine, faktore koji mogu uticati na taj proces u kojem nastaju nove ideje, umjetničke kreacije, forme, proizvodi… Ako se tome još dodaju i neizbježna pitanja vezana za odnos kreativnosti i preduzetništva, onda priča postaje još složenija.

Odgovore na ova i mnoga druga pitanja vezana za ove pojmove, ponudile su učiteljice Katica Tadić, Jelena Keković, Sanja Pantović i Bojana Ranitović iz Druge osnovne škole u Budvi. Njihovom radu na izradi neobičnih jelki kao i organizovanje izložbe i dobrotvorne aukcije, ponajviše bi vjerovatno odgovarao naziv “kreativnost i preduzetništvo u praksi”.

 

Bojana Ranitovic-Jelena Kekovic-Katica Tadic-Sanja Pantovic - 1

 

Naime, sve je počelo prije tri godine kad se začela ideja o izradi neobičnih jelki. Učiteljice Katica Tadić, Jelena Keković i Sanja Pantović su tada na časovima likovne sekcije sa djecom počele stvarati “Jelku iz snova”. Nastavljale su rad poslije časova, zajedno sa roditeljima koji su pomagali pri izradi neobičnih jelki. Uz sveukupnu podršku i pomoć, realizovana je prva aukcija neobičnih jelki. Sva prikupljena novčana sredstva sa aukcije su donacija školi….kupljena su potrebna nastavna sredstva.

 

The-Queen-of-Montenegro-Novogodisnje-jelke-5

 

Nakon 3 godine, likovna sekcija u Drugoj osnovnoj školi je prerasla u kreativnu radionicu.  Učiteljicama Katici Tadić, Jeleni Keković i Sanji Pantović koje su počele stvarati „Jelku iz snova“, priključila se i učiteljica Bojana Ranitović. U rad kreativne radionice uključena su druga djeca, drugi roditelji, ali i oni isti roditelji koji su radili neobične jelke i za prvu aukciju, a koji su ostali vjerni ideji  Jelke iz snova.
Što je to što djecu i roditelje motiviše na rad? Može li se neko baviti kreativnim radom ako nije motivisan. Da li se kreativnost ispoljava u obaveznom radu ili kad se nešto radi iz uživanja.
U kojoj mjeri su učiteljice uspjele da motivišu djecu i njihove roditelje, da li su oni rad u kreativnoj radionici doživljavali kao obavezu ili su radili iz zadovoljstva, prosudite sami na osnovu narednih fotografija.

 

Djeca - 1

Djeca - 2

Djeca - 3

Djeca - 4

Djeca - 5

Djeca - 6

Djeca - 7

Roditelji - 1

Roditelji - 2

Roditelji - 3

Roditelji - 4

Roditelji - 5

Roditelji - 6

Roditelji - 7

Roditelji - 8

Roditelji - 9

Roditelji - 10

Roditelji - 11

 

Značajno iskustvo od prije tri godine, kao i nova pozitivna energija, omogućili su uspješan rad u kreativnoj radionici. Učenici, roditelji, učiteljice – ta raznolikost mišljenja ili u neku ruku grupna kreativnost, dala je kao proizvod niz interesantnih jelki. Rad na istoj temi kao i prije tri godine, a potpuno nove i različite jelke, to je ono što se zove kreativnost. Manji broj urađenih jelki prikazan je na sljedećim fotografijama.

 

Jelke 1

 

Jelke 2

 

Jelke 4

 

Jelke 5

 

Jelke 6

 

Jelke 7

 

Jelke 8

 

Nakon dužeg rada na izradi jelki, došlo je vrijeme da se prezentuju, oslušne reakcija posmatrača i na osnovu toga donese ocjena uspješnosti rada kreativne radionice. U petak, 19. 12. 2014. godine održana je izložba neobičnih jelki u holu škole. Reakcija učenika, nastavnika, roditelja i svih koji su se za vrijeme izložbe našli u holu škole bila je jako pozitivna. Duga zadržavanja učenika ispred jelki, prepirka i ubjeđivanje koja je od njih ljepša, više su nego dovoljan pokazatelj da je kreativna radionica zaista opravdala naziv.

 

Izlozba u holu skole - 1

Izlozba u holu skole - 2

Izlozba u holu skole - 3

Izlozba u holu skole - 4

Izlozba u holu skole - 5

Izlozba u holu skole - 6

 

Organizovanje izložbe u holu škole nije predstavljalo kraj ovog interesantnog projekta. Učiteljice koje su vodile kompletnu organizaciju rada na izradi neobičnih jelki, osim dobre organizacije, upornosti, maštovitosti, kreativnosti i ljepote, krasi i preduzetnički duh. Sljedeći korak bio je organizovanje dobrotvorne aukcije. U hotelu Avala je 22. 12. 2014. godine održana druga po redu dobrotvorna aukcija neobičnih jelki. Aukcija je izazvala interesovanje i privukla veliki broj posjetilaca koji su imali priliku i zadovoljstvo da vide oko 50 novih neobičnih jelki. Djeca su, u duhu preduzetništva, prodavala svoje novogodišnje čestitke, izveden je i kratak novogodišnji dječiji program a goste je pozdravila direktorica škole Zorica Stanković.

 

Aukcija - 1

Aukcija - 2

Aukcija - 3

 

Bogat i veoma zanimljiv program u hotelu Avala, vodila je učiteljica Sanja Pantović.

 

Sanja Pantovic - 1

Sanja Pantovic - 2

 

Skoro sve jelke su prodate, a sva prikupljena novčana sredstva (oko 2000 e) su donacija školi za potrebna nastavna sredstva i osavremenjavanje nastave.  Aukciju je podržala i pomogla Turistička organizacija Budve, a TV Budva je medijski propratila čitav događaj.

Djeca, učiteljice i roditelji, koji su učestvovali od početka do kraja ove uspješne priče, nijesu krili zadovoljstvo nakon ovako uspjele aukcije koja je na najbolji način pokazala značaj, opravdanost i korisnost ovakvih kreativnih radionica.

 

Aukcija - 5

Aukcija - 6

Aukcija - 7

 
Prvu fotografiju u prilogu, kao i sve sa aukcije iz hotela Avale napravio je Aleksandar Aleksić. Nije dozvoljeno korišćenje fotografija u drugim medijima bez odobrenja autora.

 

 

1 Comment

  1. Samo rijeci hvale za ovaj projekat, vasu angazovanost i jako mi je zao sto nisam sa porodicom bio na takvom jednom dogadjaju. Sretno…

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


10 + 19 =