Hotel Tre canne – Promovisana knjiga razgovora “Znakovi vremena”

 

 

Odavno jedna knjiga i njen autor, ijesu u Budvi okupili toliki broj posjetilaca, kao što se to dogodilo prije par dana, na promociji knjige razgovora “Znakovi vremena”, autora, poznatog crnogorskog novinara i publiciste Ranka Pavićevića, koja je u organizaciji izdavačke kuće Nova knjiga iz Podgorice i  nip Art press iz Budve, promovisana u press centru hotela Tre canne u Budvi.

Znakove vremena u Rankovim “Razgovorima”, utisnulo je više od  sedamdeset vrsnih stvaralaca sa eks jugoslovenskih prostora, ali i Evrope i svijeta. Tako je nastala ova, usuđujem se reći, zbirka pameti velikih intelektualaca, kazao je govoreći o Pavićevićevoj knjizi “Znakovi vremena”, novinar i pisac iz Budve Savo Gregović.

U jedinstvenoj umjetničkoj galeriji, kazao je on, našli su se tako, poetesa, heroina našeg doba, Desanka Maksimović, Bećković i Bora Pekić, Sidran i Vesna Parun, dva Dušana Kostić i Kovačević, Danilo Kiš, Vida Ognjenović, Živojin Pavlović, Momo Kapor, Milorad Pavić, Mika Antić, Milisav Savić, jedan od crnogorskih poetskih svetionika Ranko Jovović, a onda, kao znak, da za Rankovo interesovanje nema bližih i daljih prostora, svjetski poznati nobelovac Vargas Ljosa, Ronald Harvud, Hurij Poljakov, Amir Or i drugi… Tu su i najznačajnija likovna, filmska i pozorišna i muzička imena, poput genijalnog reditelja Živka Nikolića, Lole Đukića, Emira Kusturice, Lordana Zafranovića, Dada Đurića, Fila Filipovića, Voja Stanića, Ljube Popovića, Cvetka Lainovića…, do operske dive Jadranke Jovanoović i Jovana Kolundžije.

Ranko Pavićević je poodavno shvatio, da je intervju, ponajbolja forma, da se “ukradu” misli velikih, saberu i stave na “uvid” širokoj publici koja knjigu ljubi i štuje. Birao ih je samo po jednom, jedinom redu, njihovom djelu i stvaralačkom tragu. Uvijek spovodom, svjestan da njihova snaga i imaginacija, stižu nerijetko i tamo gdje je i nauka zaprla…

Ranko zna da pita, pa je najčešće sagovornik, što na naki način, obavezuje sagovornika da prihvati ozbiljan razgovor…, kazao je pored ostalog, novinar i pisac Savo Gregović.

Osjećam veliku tremu i strah pri pomisli, da li sam dorastao besjediti o umjetničkoj građevini zvanoj Razgovori, koju je znalački ukrovio gospodin Ranko Pavićevic, intelektualni buntovnik i zaštitnik ljudskih vrlina. Umjetnost je prije svega vrlina koja se dala intelektualnoj slobodi, kao njen zakleti borac zaštitnik, kazao je govoreći  o knjizi, poznati srpski pjesnik iz Užica Slobodan Ristović.  Ova knjiga, kazao je on, je najsažetija, fina istorija umjetnosti ovih prostora, koji bljeskaju poviše mora i planina, ma sa koje se strane one nalazile i naizgled nadilaze vidik, ljudsko podrebarje i čeono zvezdanje.

Budva i Crna Gora imaju i drugih riznica, kao što su one na Cetinju u Praskvici, Kotoru, i da ne uznemiravam i belutke. Svakako im je blizni rod ova knjiga, koja je od svoje pojave, temeljni kamen svim riznicama pomenutim, pa i onim koje su širom kulturnog podnebesja, istakao je pored ostalog pjesnik Slobodan Ristović, ističući, da je bogata zemlja, koja ima duhovne kalemare, neimare i mlinare, kao što je Ranko Pavićević, nesebičnjak, a rasejanik, sakupljač kulturnog polena svjetskih trudbenika i sokolnika, koji su večeras ovdje medju nama, a opet su širom svijeta. Oni nam liče, govore razumljivim nam jezikom, razumiju nas bolje od sebe, dive nam se, čine nas u svemu boljim nego što jesmo. Eh, kada bi mi bili nalik na njih, rekao je u svojoj besjedi pored ostalog, govoreći  o Pavićevićevoj knjizi intervjua “Znakovi vremena”, pjesnik Slobodan Ristović.

Novinarski hljeb u zanosu je miješen da spasi ljude, da očuva ono malo slobode koju im sotona otima od prava pobožnosti i čovječnosti. Tim hljebom nas i sebe hrani Ranko Pavićević, Kuč na moru sinjeme i tako pomalo i ribar je osobene mreže medju Znakovimma vremena i ljudi, rekao je pored ostalog, književnik i književni kritičar Perivoje Popović iz Podgorice.  Teško je, zaista je teško…, no ne i za one, koji u svome djelanju nasljedjuju i Aladinovu čarobnu rudarsku lampu. Ranko Pavićević tom svojom sve-počin lampom, osvjetljava duboku tamu okna ispred sebe i precizno usmjerenom zrakom nalik na posmoderni laser pronalazi dragulje i pažljivo ih i odgovorno iznosi na svjetlo dana: Desanka Maksimović, Bora Pekić, Danilo Kiš, Milorad Pavić, Stavan Raičković, Petar Džadžić, Mario Vargas Ljosa, Ranko Jovović……jedinstveni Živko Nikolić, Dado Đurić, Jadranka Jovanović, Cvetko Lainović… kazao je Popović.

Valja učiti od nadahnutih novinara, što i kako, gdje i kada da se pita moćan sagovornik. Pavićević zna, ne samo po erudiciji, već i po sopstvenom biću. Mora se roditi, mora se biti rođen kao novinar od duha i nerva. Tada, samo tada i takav čitalac može i mora, validno da evaluira i spozna odgoovore, ali i pitanja Rankovih Razgovora u Znakovima vremena i samo u tom kontekst bića i riječi, postaje  ukupno voma važan lik umnog i sadržajnog intelektualnog stvaralačkog čina! I kada bi u cjelini ponovio nimalo lako postanje i postojanje – ne moram da pitam, znnam, Ranko Pavićević bi činio isto što i sada, dosljedno stvaralački čini u svom tzv. životu, premda zna ono što mi drugi ne znamo, a to je: kako novinar od pravednosti i individualnosti po etici, kako da sačuva i ovo malo  duše u beskrajnoj protivurječnosti i istine i privida istine!?, zapitao se Popović.

Potrebna je ogromna snaga ili besprizorna hrabrost. Ranko Pavićević ima snagu i ima hrabros, a besprizornost ostalja novinarskoj bižuteriji, onako kako to čine, njegovi birani sagovornici u Znakovia vremena. Jer, Pavićević je sazdan od plemenitog kova i istinskog sjaja, kristalne čistote i vrhunske brušenosti, – da naravno, onoliko koliko mu je to dozvolilo današnje vrijeme i ljudi! Pogrešno vrijeme i grešni ljudi, kazao je govoreći o Pavićevoj knjizi razgovora Znakovi vremena, književnik i književni kritičar Perivoje Popović.