Hotel Tre Canne – Održano književno veče Miroja VukovićaU organizaciji NIP ART PRESS iz Budve, u press centru budvanskog hotela TRE CANNE, sinoć su pred velikim brojem prisutnih ljubitelja pisane riječi, predstavljene knjige: “Čitajući Njegoša” i druga knjiga “Pisci, knjige, zapisi…”, pjesnika i proznog pisca MIROJA VUKOVIĆA iz Podgorice.

Prof. dr SINIŠA JELUŠIĆ je kazao, da je očigledno, da je Vuković, fasciniran prostorom Pivskog kraja, pogotovo rijekama Pivom i Tarom i jednim dijelom Drinom i to je u dobrom dijelu njegova opsesivna fiksacija. Za njegovo stvaralaštvo, takodje je važno, još nekoliko drugih, važnih dimenzija, istakao je prf. Jelišić, navodeći, da istorija ima posebno mjesto u njegovom književnom postupku. Tu su mit i legenda, kao i elementi folklorne fantastike, što je posebno prisutno u njegovoj knjizi “Ja Tara”.

Miroje Vuković, takodje njeguje jedan vrlo čist Vukovski izraz i prisutni su blistavi opisi  Pivskog pejzaža koji okružuje rijeke, gdje privilegovano mjesto zauzima rijeka Tara, koja je po njemu božanska supstanca. Ona je, kao što kaže autor Vuković, osnova svekolikog postojanja i sveopšteg poretka, koji je za Vukovića, simbol čovjekove duše i njegove ljudskosti. Ona je simbol čovjekovog postojanja i simbol života, kazao je pored ostalog prof. dr Siniša Jelušić.

Književnik i književni kritičar PERIVOJE POPOVIĆ je, govoreći o Vukovićevoj knjizi “Pisci, knjige, zapisi”- drugi dio, kazao da je MIROJE  VUKOVIĆ, pisac i nepokolebljivi  vjernik knjige i književne riječi, pripada onome soju stvaralaca, koji umije sa riječima, koji zna njihovu vrijednost, ali i ranjivosti u posebno  nemilim kontekstima. Ima upravo u toj poziciji, nešto što Vukovića čini posebnim i što mu u biti mnogo pomaže, čega god se dotakne u književnom  djelanju. Njega Riječi vole i ima se utisak, da mu se same nameću i ne daju mu da mnogo pogriješi, da se ogriješi…

Nije tajna, nema tajnovanja u nepovjerenju – pisci o kojima piše Miroje Vuković su zaista PISCI. Knjige o kojima se zapisima oglašava Miroje Vuković su  zaista KNJIGE, kazao je pored ostalog književnik i književni kritičar Perivoje Popović.

O Vukovićevom književnom djelu, govorio je i novinar i publicista RANKO PAVIĆEVIĆ, dok je izvode iz njegovih knjiga, govorio dramaturg MILOŠ BORETA.

Miroje Vuković, prve pjesme objavio je, daleke 1967. godine u beogradskom “Čiku” i “Studentu”, a potom, u bjelovarskom “Svitanju”, zagrebačkoj “Prosveti” i kruševačkoj “Bagdali”.

Njegov književni opus čine, četiri zbirke poezije, dvije zbirke pripovjedaka, pet romana, jedna knjiga eseja, pet knjiga autobiografske proze, dvije knjige književne kritike i tri monografije, saopštio je organizator  književne večeri, budvanski ART PRESS.  

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 × two =