Hotel Tre Canne – Održano književno veče Bećira Vukovića

 

 

U organizaciji NIP ART PRESS iz Budve, u PRESS centru hotela TRE CANNE u Budvi, održano je književno veče, poznatog pjesnika BEĆIRA VUKOVIĆA iz Podgorice.

Govoreći o njegovom književnom djelu, mr MILORAD DURUTOVIĆ je pored ostalog kazao, da je Vuković, nesumnjivo jedan od vodećih srpskih pjesnika u Crnoj Gori, ali i na širem prostoru. Uprkos tome, daleko smo od utiska, da je Vukovićeva poezija pročitana i adekvatno vrednovana. Nezainteresovaost književne kritike da prati saremenu književnost, samo se djelimično može uzeti kao objašnjenje takvog stanja, jer sdruge strane, Bećir Vuković ide u red pjesnika, čije stvaralaštvo nije lako tumačiti. Naime, kako je rekao, veoma je mali broj njegovih pjesama koje su lako čitljive i lako razumljive. Čak i neke koje nam u prvi mah djeluju kao semantički prozirne, kada se posmatraju u kontekstu cjeline opusa, brzo prošire ili modifikuju svoje značenje, kazao je pored ostalog o pjesmama Bećira Vukovića, mr Milorad Durutović.

Književnik Bećir Vuković, je rođen u Kolašinu 1954. godine. Studirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu, opštu i jugoslovenstku književnost. Do sada je objavio 16 knjiga, među kojima su: Kad ujutro gavran osvanuo, Crna umjetnost, Igračke propasti, Adminiistracija straha i druge.
Dobitnik je više značajnih književnih nagrada, kao što su: “Marko Miljanov”, “Risto Ratković”, “Vidovdanska povelja”, “Kočićevo pero”, “Herceg Šćepana”, “Zlatno pero Rusije” i drugih.

Član je Udruženja književnika Srbije, predsjednik Društva srpskih književnika Crne Gore i Hercegovine, član je Slovenske akademije književnosti i umjetnosti i glavni i odgovorni urednik časopisa Srpska riječ….
Pjesme su mu prevedene na engleski, francuski, ruski, grčki, bugarski, makedonski i druge, saopšteno je iz budvanskog ART PRESS-a.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three × 1 =