Hotel TRE CANNE – Održano autorsko veče NATAŠE ŽURIĆ

 

 

U organizaciji Centra za kreativnu komunikaciju “Logos” iz Budve, u Press centru hotela TRE CANNE u Budvi, sinoć je održano autorsko veče, književnice NATAŠE ŽURIĆ iz Mojkovca, a o njenom  književnom djelu, govorili su: mr Radmila Radonjić, dr Radenko Šćekić i prof. Stanka Stanojević, dok je moderator večeri bio Krsto Vuković profesor.

Govoreći o autorkinom romanu  “Vječnost u predmetu sna”, mr Radmila Radonjić je kazala, da ona odražava značajno poznavanje  crnogorskog književnog kanona, koji provijava kroz roman u vidu jezičkih, stilskih, pa i formalnih osobenosti  djela. Autorka se ne odriče tradicionalnog pristupa djelu u korist postmodernističkog  duha stvaranja, već povezuje dvije dijametralno suprotne književne tendencije u jedinstven književni izraz, bezmalo Eliotovski, pristupajući pisanju sa stavom, da sva literatura počev od Homera, naporedo egzistira sa savremenom književnošću, stapajući se u jedan  sveopšti poredak. Ta udvojenost stilskih strujanja, najprije se ogleda u formalnim karakteristikama djela, gdje se sa jedne strane, uočava podjela romana na dva dijela, tematski izdvojena i podijeljena na poglavlja, dok sa druge strane, na početku svakog poglavlja, egzistira neka vrsta mota, oličena u kratkim mislima, sintaksički svedena, a semantički nabijena, koji upućuju na čitanost kao modernistički postupak, stim, što je ovdje ipak riječ o autorskim citatima, kazala je pored ostalog  Radmila Radonjić.

Raskošima riječi, priče i pričanja, ljepotom teksta u sačuvanoj arhaičnosti koji oslikava dubinu surovosti života u crnogorskim vrletima, Nataša Žurić je uspjela da pokaže, kako se kvalitetna umjetnost rađa iz nedaća i borbi životnih na čijem poprištu je uvijek čovjek, kazala je pored ostalog  Stanka Stanojević.

Vješto, znalački, sa lijepim stilom i književnim talentom, autorka nas vodi kroz dvije zanimljive, nadahnute priče, koje se nadovezuju jedna na drugu, a čitaju u jednom dahu sa stranice na stranicu, satkane od ljubavi i bola, kazao je dr  Radenko Šćekić. On je dodao, da autorka posjeduje, istančan umjetnički ukus, rafiniran i poseban književni dar. Proza joj je po formi vrlo uobličena, a sadržajno razuđena. U njenim djelima se prepliću stvarnost i imaginacija i spajaju, u jednoj visokoj estetskoj formi, rekao je između ostalog Šćekić.

Pored autorke Nataše Žurić, program su uljepšali i učenici Muzičke škole i Srednje škole “Danilo Kiš” iz Budve.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


14 − 9 =