Hotel Tre Canne – Održana promocija knjige Todora Živaljevića VeličkogU organizaciji NIP ART PRESS iz Budve, u press centru budvanskog hotela TRE CANNE, predstavljena je knjiga OMAŽ MILOŠU CRNJANSKOM, poznatog književnika TODORA ŽIVALJEVIĆA VELIČKOG iz Podgorice. 

Riječ je o drugom, izmijenjenom i dopunjenom izdanju, čiji je izdavač Udruženje književnika Crne Gore (UKCG). 

U svojoj knjizi Omaž Milošu Crnjanskom, Todor Živaljević, ne prepisuje velikog pisca, već koristi njegove citate, kako bi stvorio novu tvorevinu, a karakteristika te nove tvorevine jeste, da zadržava duh jednačenja Crnjanskog, što je veoma bitno, kazao je pored ostalog, prof, dr SINIŠA JELUŠIĆ.  On ne pridaje nova značenja koja gradi po tom principu, nego pokušava da reprodukuje ono što su suštinska značenja poezije Miloša Crnjanskog, kazao je professor Jelušić. 

U prvom dijelu knige, gdje Živaljević govori o nekoj vrsti poetike Miloša Crnjanskog, uočava ono što je za Crnjansog suštinsko, a to je, karakteristika njegovih likova, za koje Todor piše, da tragaju za izgubljenim prostorima sreće, neprekidno tumaraju, ističe Jelušić. To besciljno hodanje u stanju opšte bezvoljnosti, gotovo obanrlosti, jeste neka vrsta umornog lebdenja kroz prazninu, što čini se, postaje dominantna tema, kako njegove proze, tako i njegove poezije. To je tačno uočio  i to je ključni pojam njegovij tragičnih junaka, po pravilu neostvarenih života. To je snažno iskazana suština tog osnovnog stave, koji će se kasnije pokazati u njegovim stihovima, gdje on prosto cilja na ova dominantna mjesta koja je u ovom djelu prozno saopštio, ističe prof. Jelušić.

 Bez obzira kojeg ste ipredjeljenja, to vam neće smetati da jednu poeziju, koja i sebi ima jednostavno drugačije značenje, primate  kao poeziju najvišeg nivoa. To je ostvareno u poeziji Miloša Crnjanskog, ali ne u  manjem smislu u ovoj knjizi Omaž Milošu Crnjanskom Todora Živaljevića Veličkog i u tome je najveći kvalitet i dostignuće koje zaslužuje svako  poštovanje, kazao je izmedju ostalog, prof. dr Siniša Jelušić. 

Književnik i književni kritičar PERIVOJE POPOVIĆ je kazao, da je Živaljevićeva knjiga Omaž Milošu Crnjanskom, opet zagonetka, sada još veća, jer se pisac mnogoimenog dejstvija obraća moćnom i ponovo mnogosistemskom  Imenu Stvaralačke Posebnosti i time se zagonetno  u obavezno i obavezano na širokom opštem planu očudjavajućem  domenu označenog i označenja, kako nam se po sopstvenoj skromnosti pričujaju riječi Šklovskog i sljedbenika. 

Velički tako, ističe Popović, preuzima na sebe osobiti teško breme – postaje intelektualac autentične mjere koji zna šta radi, koji mora da zna šta radi. 

Ono što uslučaju Omaža Milošu Crnjanskom po Todoru Veličkom i za autora, a posebno za tolmana predstavvlja ozbiljan problem, jeste, gdje gdje prestoluje Cernjanski, (kako se negdje samoimenuje velikan), a gdje se uspostavlja omedjena koncesija, ili pak, trajno vlasništvo poi menu i moći dopušteno kao Velički.  Živaljević je to riješio na iznenadjujuće jednostavan način. 

Pored nenadmašnih književno estetskih i refleksivnih  podsticaja, Živaljević piše o Crnjanskom, ustvari ne piše, već stvaralački živi po njegovom kreatorskom  kanonu. Kao i mnogi  savremeni pisaci  u Crnoj Gori, in a prostorima ukupne  srpske jezičke culture, kazao je pored ostalog, knjjiževnik i književni kritičar Perivoje Popović. 

Todor Živaljević Velički je rodjen u Peći 1950. godine. Diplomirao je na grupi za jugoslovensku i opštu književnost, na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Objavio je 18 zapaženih knjiga raznih žanrova. 

Dobitnik je velikog broja najznačajnijih književnih nagrada, kao što su: “Risto Ratković”, “Marko Miljanov”, “Mihailo Llalić”, “Ćamil Sijarić, “Radovan Zogović”, “Pečat” i drugih. Zastupljen je u antologijama i zbornicima za poeziju i kratku priču, saopštio je organizator književne večeri, budvanski ART PRESS.  

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three + seven =