Hotel Tre Canne – Književno veče Veselina Rakčevića

 

 

U organizaciji  NIP ART PRESS iz Budve, u Press centru hotela TRE CANNE u Budvi,  sinoć je održano veoma posjećeno književno veče, poznatog crnogorskog  pisca  VESELINA  RAKČEVIĆA iz Podgorice.

O njegovom književnom djelu govorili su, književnik PERIVOJE POPOVIĆ i  novinar i publicista  RANKO  PAVIĆEVIĆ, dok je izvode iz Rakčevićeve poezije nadahnuto govorila, glumica i književnica RADMILA KNEŽEVIĆ.

  • Danas nije lako, danas je skoro nemoguće biti pjesnik. Danas je najlakše, danas je najsvrsishodnije biti kukavica. Veselin M. Rakčević je odabrao da bude pjesnik. On je ustvari tako rođen. Zato nije mogao da bude kukavica. On hoće da pjeva i pobjeđuje, kazao je pored ostalog, govoreći o pjesništvu Veselina Rakčevića na književnoj večeri u Budvi, njegov kolega, pisac PERIVOJE POPOVIĆ.

Govoreći o najnovijoj zbirci poezije Veselina Rakčevića, “Ognjište na raskršću”, Popović ističe, da je riječ o pjesniku bez ostatka i da može, hoće, umije i smije, da pobjeđuje svojim gromkim pjesničkim glasom, dozvoljavajući sebi, da u ovoj knjizi, prepozna vedru stvaralačku atmosferu. To nam daje za pravo, da kraj svega vjerujemo u pjesnički izbor naslova “Ognjište na raskršću” i u još jednu pobjedu bića nad ništavilom, kazao je on.  U ovom Rakčevićevom djelu, po mišljenju Popovića, posigurno ima dovoljno  valjanog materijala,  da buduća vremena mogu da otkriju stare dobre temelje i da od neuništivog materijala nanovo sagrade čvrstu ljudsku kuću  za Narod (sa velikim N) i za Čovjeka, (pisanog velikim Č), rekao je pored ostaloga, govoreći o književnom djelu Veselina Rakčevića, knjićevnik Perivoje Popović.

Književnim radom, Rakčević se bavi od gimnazijskih dana.  Objavio je knjige poezije: “Balada o suncu”, “Opasnosti sna”,  “Ognjišta na raskršću”,  “Ponoć na istoku”, “Skica za lični nekrolog”.  Obavio je i dokumentarni roman “Radun Živković-čovjek i junak”, dramu “Ljudi i psi” i  komediju “Mitingaši”.

Bavi se prevodilačkim radom  sa bugarskog jezika i preveo je 60 bugarskih pjesnika, dok je njegova knjiga “Ponoć na istoku”, prevedena na bugarski jezik. Član je Udruženja književnika Crne Gore i član Saveza novinara  Srbije i Crne Gore.

Dobitnik je brojnih novinarskih i književnih nagrada, među kojima su: nagrada “Marko Miljanov”, “Vidovdanska povelja” prva nagrada na međunarodnom festivalu poezije u Bugarskoj 2112. godine, kao i internacionalne nagrade “Penjo Penjev”, 2014. godine u Bugarskoj.

Rakčevićeva poezija, prevedena je na više svjetskih jezika, saopšteno je od strane organizatora književne večeri, budvanskog ART PRESS-a. 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 × 3 =