Grad teatar, Trg pjesnika – Vojislav Pejović

 

30. Festival Grad teatar - Natpis 550

 
 

U srijedu, 29. juna 2016. godine, na Trgu pjesnika gostovao je Vojislav Pejović, koji je u razgovoru sa pjesnikinjom Jelenom Nelević Martinović, predstavio svoj književni rad.

 

Trg pjesnika - Knjizevno vece Vojislava Pejovica - 1

 

Vojislav Pejović (Titograd, 1972) je neurobiolog koji se bavi komunikacijom u medicini. Dosad su mu objavljeni roman Život i smrt Milana Junaka (2008), prevodi poezije Čarlsa Simića (2010) i Američki sfumato, kratki roman u pričama (2015), koji je objavljen i u slovenačkom prevodu (2016). Par priča iz Sfumata je takođe izašlo na engleskom. Živi u Evanstonu, Illinois, SAD, sa suprugom i dvoje djece.

 

Vojislav Pejovic

 

Jelena Nelević Martinović, diplomirala na Filozofskom fakultetu u Nikšiću na Odsjeku za ruski jezik i književnost. Objavljivala poeziju u brojnim časopisima za književnost. Njena poezija je prevedena na nekoliko jezika, a našla se u mnogim antologijma savremene poezije. Prva zbirka pjesama, naslovljena Jedna trećina, izašla je u ediciji izdavačke kuće Plima iz Ulcinja. Urednica je specijalnih izdanja u “Vijestima”.

 

Jelena Nelevic Martinovic

 

Moderator književne večeri Jelena Nelević Martinović je pravilnim izborom pitanja omogućila prisutnima na Trgu pjesnika da saznaju kakav je odnos između nauke i umjetnosti kod Vojislava Pejovića; kakva je njegova komunikacija sa publikom dok piše knjigu; u čemu je razlika između prethodnog romana i Američkog sfumata; kakav uticaj su imali događaji devedesetih na pisca; o motivu ljubavi u književnosti; o umjetničkoj autocenzuri; o angažovanoj književnosti…

Vojislav Pejović se bavi naukom i književnošću i za taj odnos je kazao da se dugo godina mučio sa tom dvojnošću, odnosno nalaženjem načina kako podijeliti pažnju, vrijeme, ljubav prema nauci i pisanju.

Svaka vrsta umjetnosti, bilo da je riječ o plesu, slikarstvu, muzici, pisanju, predstavlja određenu komunikaciju. Neko ima potrebu nešto da kaže, da iskaže sebe. U tom pogledu, naglasio je autor, razmišljam o čitaocu dok pišem ali u onom najapstraktnijem smislu. Ono što hoću da kažem, pokušavam da uradim na što bolji način, kako bi čitaocu oduzeo što manje vremena tokom čitanja knjige.

Radnja oba romana, Život i smrt Milana Junaka (2008), i Američki sfumato odnosi se na devedesete godinePrvi roman je dosta ličniji i precizniji u scenama i slikama i u njemu sam htio da budem posve objektivan. Američki sfumato je knjiga o sjećanjima u kome protagonist sklapa kockice o svome životu. Taj proces je lišen oštrine, istakao je Vojislav Perović.

Za period devedesetih je kazao da je bio jako traumatičan, ne samo zbog političke i društvene degradacije, već i zbog moralnog sunovrata koji je teško mogao nekog da ostavi ravnodušnim.

Lajt motiv obje knjige je ljubav. Autor je istakao da je za njega veoma važno pitanje da li je ljubav prevaziđena tema u književnosti. Misli da nije i sve dok mu bude zanimljivo da o njoj piše da će to i raditi.

Kad je u pitanju umjetnička autocenzura, imam apsolutnu slobodu da zapišem sve ono što mislim da treba zapisati. Postoje situacije kad nešto izbjegnem da napišem, jednostavno zbog toga što smatram da to ne treba tu da se nađe, a ne zbog toga što razmišljam o tome kako će to čitalac protumačiti, kazao je Vojislav Pejović.

 

VIDEO FRAGMENT

 

POŚETIOCI NA TRGU PJESNIKA

Posjetioci - 1

Posjetioci - 2

Posjetioci - 3

Posjetioci - 4

Posjetioci - 5

 
 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


fifteen − twelve =