Grad teatar – Trg pjesnika – Tanja Bakić

 
 
 

U srijedu 03. jula 2014. godine, na Trgu pjesnika, u okviru književnog programa Grada teatra, nastupila je Tanja Bakić. Moderator večeri bila je dr Svetlana Kalezić-Radonjić.

 

Trg pjesnika

 

NajavaTanja Bakić je rođena 1981. Diplomirala je i magistrirala na anglističkoj katedri Filozofskog fakulteta u Nikšiću. Piše poeziju i eseje, i prevodi sa engleskog jezika. Njena interesovanja obuhvataju englesku mističnu poeziju, kao i muziku dekade 1960-ih. Kao autor, prevodilac i priređivač, potpisuje ukupno sedamnaest knjiga (od čega pet knjiga poezije).

Njen esej Kavafijeva Itaka objavljen je u Atini u sklopu obilježavanja 150 godina od rođenja ovog pjesnika. Svoju poeziju (kroz antologije i časopise do sada prevođenu na japanski, kineski, španski, francuski, engleski, ruski, bugarski, albanski i makedonski jezik) čitala je na većim evropskim književnim festivalima. Pjesničke fotografije Bakićeve dio su kolektivne izložbe ’Mjesto poezije danas?’, održane u prostorijama berlinske Akademije umjetnosti u junu 2013. (po jedan izabrani pjesnik iz svake od 47 zemalja članica Savjeta Evrope), a potom i na Frankfurtskom sajmu knjiga. Internacionalni žiri sastavljen od istoričara umjetnosti sa sjedištem u Ankoni ju je izabrao da sa svojim književnim projektom Učenici kao nastavnici: Novi nastavni plan i program nastupi na Bijenalu mladih umjetnika Evrope i Mediterana (jun i jul 2013. godine). Uvrštena je u ’Koret na asfaltu: prvu antologiju savremene crnogorske ženske poezije’ (Zagreb, 2013).

Bila je pokretač crnogorske manifestacije Kuća poezije, i član Savjeta Podgoričkog sajma knjiga. Član je Savjeta Ratkovićevih večeri poezije. Zbirke poezije: Treptaj (Bijelo Polje, 1996); Bolesna ruža (Podgorica, 2009); Trava (Beograd, e-knjiga, 2009);  Svilene cipelice (Podgorica, 2011); Lover-crossed Star (izbor iz poezije na engleskom, Podgorica, 2012); Sjeme i druge pjesme (The Seed and Other Poems, dvojezično izdanje, Podgorica, 2013)-makedonsko izdanje: Seme i drugi pesni (Skopje: PNV publikacii, 2014). Knjige o muzici: Madonna robinja ili kraljica (Podgorica i Beograd, 2008); Voodoo Child: Priča o Džimiju Hendriksu (Podgorica, 2013).

 

Tanja Bakic

 
Svetlana Kalezić – Radonjić je rođena 1980. godine u Podgorici.

Po obrazovanju je doktor filoloških nauka, po pozivu poetesa koja aktivno objavljuje od svoje petnaeste godine.
Član je organizacionog odbora Svjetskog festival poezije koji se svake godine održava na Kubi.
Ne pripada nijednom udruženju književnika.

Kao posebna izdanja objavila je sedam knjiga poezije:
Iz ugla ruže (1995), Cveće nedeljne samilosti (1997), Pozni dažd (1998), Zauzdati bezdan (2002), El manuscrito del silencio (Havana, 2006 – na španskom jeziku), Algebra naricanja (2008), Uporedna gramatika stradanja i strasti (2009), i monografsku publikaciju Oblak nad kamenim vratima. Umjetnost riječi Ivane Brlić Mažuranić (2011).

Dobitnica je velikog broja nagrada:

Nagrada Festivala poezije mladih u Kikindi,
Nagrada Limskih večeri poezije,
Književni konkurs “Tolerancija, mir, prijateljstvo”,
Nagrada “Blažo Šćepanović”,
Internacionalna nagrada “Les dix mots de la francophonie”,
Brankova nagrada Matice srpske,
Internacionalna nagrada “Nosside”, apsolutna pobjednica,
Nagrada “Vuk Karadžić”,
Nagrada “Risto Ratković”,
Nagrada “Spasoje Pajo Blagojević”,
Internacionalna nagrada “Le medaile de vermeil de l’ Academie Europeene des Arts”.

Pored pisanja proze, eseja i književne kritike bavi se i rok muzikom.
Radi kao docent na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, živi u Podgorici.

 

Svetlana Kalezić Radonjic

 

Nakon saopštavanja biografskih podataka, Tanja Bakić je u odgovoru na pitanje dr Svetlana Kalezić Radonjić, istakla da su pisci u Crnoj Gori prinuđeni da budu i menadžeri, odnosno moraju sami sebi da obezbijede reklamu tj. da marketinški proprate ono što rade.

Knjige “Sjeme i druge priče” i “Priča o Džimiju Hendriksu” bile su osnova razgovora na Trgu pjesnika. U tom dijelu bilo je razgovora na temu neorealizma i moderne poezije iz “ja” perspektive u djelima Tanje Bakić.

Na pitanje da li je pjesnik dužan da mijenja formu iz ostvarenja u ostvarenje, Tanja Bakić je odgovorila da svako njeno djelo nosi neki pečat autobiografskog pa otuda ta nepromjenljivost forme u novim sadržajima. Da li je bio prisutan komercijalni momenat prilikom nastajanja knjiga, bilo je sljedeće pitanje dr Svetlane Kalezić Radonjić. Autorka je naglasila da stvaralaštvo ne doživljava na taj način i da taj momenat nikad nije prisutan prilikom njenog stvaralačkog rada.

Tanja Bakić se bavi i prevođenjem pa je interesovanje u tom pravcu bilo, da li je teže prevoditi sopstveno ili tuđe stvaralaštvo. Naravno, mnogo teže je prevoditi tuđe stvaralaštvo, kazala je autorka. Više u video zapisu.

 

 FRAGMENTARNI VIDEO ZAPIS

 

Posjetioci - 1

Posjetioci - 2

Posjetioci - 3