Grad teatar, Trg pjesnika – Drago Jančar

 

Grad teatar Budva - 29

 
 

U četvrtak, 25. juna 2015. godine, na Trgu pjesnika je gostovao  jedan od vodećih slovenačkih autora Drago Jančar, a povod za gostovanje je prevod romana „Te noći sam je video“, koji je objavila beogradska izdavačka kuća „Arhipelag“. Moderator je bila Svetlana Ivanović.

 

Svetlana Ivanovic i Drago Jancar

 

Drago Jančar (Maribor, 1948), romansijer, pripovjedač, dramski pisac, esejista.
Najprevođeniji savremeni slovenački pisac. Redovni je član Slovenačke akademije nauka i umjetnosti.
Studirao je pravo, radio kao novinar i filmski dramaturg.
Najvažnije knjige: Galiot (roman, 1978), O bledom zločincu (priče, 1978), Severna svetlost (roman, 1980), Veliki briljantni valcer (drama, 1985), Smrt Marije Snežne (priče, 1985), Posle Godoa (drama, 1988), Klementov pad (drama, 1988), Dedal (drama, 1988), Terra incognita (eseji, 1989), Sećanje na Jugoslaviju (esej, 1991), Pogled anđela (priče, 1992), Disput (zajedno sa Adamom Mihnjikom, esej, 1992), Razbijeni krčag (esej, 1993), Podsmešljiva požuda (roman, 1994), Halštat (drama, 1994), Šala, ironija i dublje značenje (eseji, 1994), Katarina, paun i jezuita (roman, 2000), Brioni (eseji, 2002), Duša Evrope (eseji, 2006), Graditelj (roman, 2006), Drvo bez imena (roman, 2008).
Dobitnik je Evropske nagrade za kratku prozu (1994), Prešernove nagrade (1993), Rožančeve nagrade za esej (1993), Sterijine nagradu za najbolju dramu (1982, 1985), Herderove nagrade (2003), Nagrade „Žan Emeri“ za esej (2007), Nagrade „Hemingvej“ (2009), Nagrade „Mediteran“ (2009). „Te noći sam je video“ je 2010. godine proglašen Slovenačkim romanom godine, a 2014. je dobio nagradu za najbolju stranu knjigu objavljenu u Francuskoj. Drago Jančar živi u Ljubljani.

 

Drago Jancar na Trgu pjesnika

 

Moderator Svetlana Ivanović je kazala da je Drago Jančar vodeći pisac savremene slovenačke književnosti. Tokom bogate književne karijere, ogledao se u mnogim žanrovima i bio veoma uspješan u svakom od njih, što potvrđuje veliki broj nacionalnih i internacionalnih nagrada.

Knjiga Te noci sam je video2014. godine izdavačka kuća “Arhipelag” iz Beograda je prevela knjigu “Te noći sam je video”, a predstavljanje te knjige je i povod književne večeri na Trgu pjesnika.

Predstavljajući tok romana, Svetlana Ivanović je istakla da se radi o ljepoti jedne žene i jedne zemlje, da je to roman koji govori da u istoriji nema pobjednika i pobijeđenih, jer je čovjek uvijek na gubitku. To je roman o čudesnoj ljepoti Veronike Zarnik, o nekoliko njenih godina uoči Drugog svjetskog rata. To je priča pet svjedoka o tom vremenu i njenoj ljepoti: kraljevskog konjičkog oficira i njenog bivšeg ljubavnika, njene majke, njene služavke, njemačkog oficira i radnika na imanju njenog muža. Nestanak Veronike Zarnik je događaj koji pokreće priču ovog romana.

 

Svetlana Ivanovic

 

Na početku razgovora, Drago Jančar je odgovorio na pitanje što za njega znače nagrade, koje je dobio za svoje knjige. Nagrade su za pisca uvijek dobre, ali one ništa ne mijenjaju kad je pisanje u pitanju. Pisanje je samotni posao, a onda dođu te nagrade koje gurnu pisca u javnost, kazao je Jančar.

Za priču i pripovijedanje, Jančar je naglasio da svaki pisac želi nešto reći, ali ono što je možda još važnije je, kako to reći. Iz čitanja rastu knjige, tj. treba čitati dosta knjiga, pa će se iz toga rađati nove knjige.

Za likove iz romana “Te noći sam je video”, Drago Jančar je kazao da su oni vođeni ličnim strastima a ne ideološkim, da nijesu nužno ideološki opredijeljeni. U tom vremenu, na djelu su velike ideološke strasti koje utiču da i pored toga što niko ne želi da uradi nešto loše, ipak na kraju svi to urade. Određeni istorijski uslovi dovode do toga da ljudi urade i ono što ne bi željeli ili što u nekim drugim okolnostima sigurno ne bi uradili.

Na temu zla i dobra, autor je istakao da pisac nije sudija, nego on pokušava da razumije što se dešava.

Objašnjavajući odnos stvarnosti i književnosti, autor je naglasio da sve što napišemo, na neki način dolazi iz nas. Za priče koje mislimo da su izmišljene, ipak je to nešto stvarno što je pisac vidio, doživio, pročitao, naslutio ili na neki način bio u kontaktu sa tim.

Dio književne večeri odnosio se na autorova zapažanja o kulturnom prostoru nekadašnje države, pokidanim vezama i nastojanjima da se te veze ponovo uspostave.

U fragmentarnom video zapisu je prikaz što je autor kazao o sadržaju pet priča, koje čine roman “Te noći sam je video”.

 

FRAGMENTARNI VIDEO ZAPIS SA TRGA PJESNIKA

 

POŚETIOCI NA TRGU PJESNIKA

Posjetioci na Trgu pjesnika

Posjetioci na Trgu pjesnika - 2

Posjetioci na Trgu pjesnika - 3

Posjetioci na Trgu pjesnika - 4

Posjetioci na Trgu pjesnika - 5