Grad teatar – Trg pjesnika – Dragan Radulović

 

U poneđeljak, 18. juna otpočeo je “Trg pjesnika”,  književni  program 26. festivala “Grad teatar”. Na ovogodišnjem Trgu pjesnika, prvo veče, predstavljena je prva drama crnogorskog autora Dragana Radulovića “Pejzaž do pakla-propast kuće Marinkovića” (Antibarbarus, Hrvatska/Plima, Crna Gora)Razgovor sa autorom je vodila Božena Jelušić, teoretičarka književnosti i književna kritičarka. Pozdravnu riječ na otvaranju uputila je Svetlana Ivanović, organizator književnog programa Grad teatra.

 


Trg  pjesnika

 


Svetlana Ivanović

 

Upućujući pozdravne riječi velikom broju ljubitelja književnog programa na Trgu pjesnika, Svetlana Ivanović je kazala da se u kreiranju ovogodišnjeg književnog programa ponovo težilo predstavljanju autentičnih, u našoj i inostranoj sredini prepoznatih i književno valjanih autora, koji su svojim radom, bilo da se radi o originalnim književnim ostvarenjima, bilo da se radi o naučnom radu ili tekstovima prilagođenim scensko-poetskim formama, već obilježili kulturne tokove sredina u kojima žive.

 

Butua.com - Dragan Radulovic
Dragan Radulović

 

Dragan Radulović je rođen na Cetinju, inače je Budvanin. Osnovnu školu je pohađao u Budvi, a gimnaziju u Beogradu, gdje je diplomirao na Filozofskom fakultetu, odsjek filozofija. Objavio je pet knjiga: zbirku priča „Petrifikacija“ 2001. godine, roman „Auschwitz Café“ 2003. (tri izdanja), katalog groteski „Vitezovi ništavila ili đavo u tranzicionom Diznilendu“ 2005. (dva izdanja), zbirku priča „Splav meduze“ 2007. godine, i dramu „Pejzaž do pakla ili propast kuće Marinkovića“ 2011. (dva izdanja kod različitih izdavača: istovremeno u Crnoj Gori i Hrvatskoj). Njegove priče i odlomci iz romana prevođeni su na engleski, slovenački, mađarski, ruski, italijanski, njemački i švedski jezik. Dobitnik je nagrade „Stefan Mitrov Ljubiša“ „Grada teatra“ za književno stvaralaštvo 2009. godine. Predaje filozofiju u Srednjoj školi „Danilo Kiš“ u Budvi.

 


Božena Jelušić

 

U uvodnom dijelu, Božena Jelušić je prisutnima približila o kakvoj drami se radi. Glavni lik drame je penzionisani profesor latinskog jezika Luka Marinković, koji u Budvi ima lijepi posjed sa kućom. Radnja se dešava 2007-2008. godine. Posjed Marinkovića je dobra prilika za ljude koji od gradnje i prodaje stanova ostvaruju velike profite. Luki Marinkoviću se nudi ogroman novac za njegovo imanje. Nakon njegovog odbijanja, suočava se sa administrativnim namještaljkama koje ga ostavljaju bez imanja. Gubeći povjerenje u ljude i shvatajući situaciju u kojoj je doveden, odlučuje se na samoubistvo.

 

 VIDEO ZAPIS DJELOVA
PROMOCIJE SA TRGA PJESNIKA