Grad teatar – Program 33. FestivalaU utorak, 11. juna 2019. godine u prostorijama Grad teatra, održana je press konferencija na kojoj je saopšten program 33. Festivala.

Moto ovogodišnjeg 33. Festivala je:
Liječiti srce, zabavljajući razum…

    “Selestina”, Fernand de Rohas – Pol Ašar


Najzastupljeniji programi na festivalu su dramski i književni, pa je o njima bilo i najviše riječi. Dramski program XXXIII festivala “Grad teatar” činiće ukupno 19 različitih pozorišnih naslova.  Komad koji je odabran za ovogodišnju pozorišnu produkciju, prati glavnu ideju festivala. Riječ je o “komediji sa tragičnim krajem” adaptiranoj prema romanu Fernanda de Rohasa “Selestina”. Ova priča napisana u XV vijeku donosi motive i zaključke koji se tiču nas u XXI. Na njenoj pripremi se već uveliko radi, režira je Milan Nešković, prema adaptaciji  Maje Todorović, u koprodukciji “Grada teatra” i “Jugoslovenskog dramskog pozorišta”, a u ovoj inscenaciji igraju: Nataša Ninković, Ljubomir Bandović, Nikola Rakočević, Emir Ćatović, Marta Bjelica, Katarina Žutić, Nikola Šurbanović, Anđelika Simić i Maja Stojanović.

Književni program, kako su istakli na press-u, nastavlja dosadašnju tradiciju književnog programa „Trg pjesnika“ festivala „Grad teatar“. I ove godine, Trg pjesnika će biti mjesto okupljanja autora regiona, pisaca, pjesnika, književnika, naučnika iz različitih disciplina književnog i humanističkog djelovanja, kreatora novih poetika i novih metodologija proučavanja teksta, ali i onih koji, poštujući humanističko nasljeđe i tradiciju izučavanja i tumačenja književnosti, a potom i umjetnosti, ukazuju na njihovu svevremenost.

Muzički dio se sastoji od devet koncerata, a program počinje nastupom Big Band RTS-a, 04. jula na sceni između crkava. Tom prilikom biće promovisan CD Mimo od Budve u izdanju Grad teatra.

Likovni dio obuhvata dvije izložbe. Prva se otvara 10. jula i na njoj će svoje radove pod nazivom “Corpus Aeternum” predstaviti Dimitrije Popović. Druga izložba pod nazivom “Mediteran u djelima crnogorskih slikara II“, biće otvorena 01. avgusta, njen autor je Aleksandar Čilikov.


Kliknite za uvećani prikaz radne verzije programa

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


9 − 6 =