Grad teatar – Premijerno izvedena predstava „Crvena“

 

30. Festival Grad teatar - Natpis 550

 
06.08.2016.

GRAD TEATAR BUDVA

JU „Grad teatar“

Džon Logan

„Crvena“

Režija: Danilo Marunović

 

U subotu, 06. avgusta 2016. godine, na sceni u bečićkom naselju „Vještica“ premijerno je izvedena predstava „Crvena“, nastala po tekstu Džona Logana, a u režiji Danila Marunovića. Predstava je rađena u produkciji JU „Grad teatar“, a ujedno je i 71. premijera u tridesetogodišnjoj produkcionoj djelatnosti festivala.

Crveno (17)

Režija – Danilo Marunović
Muzika – Danilo Marunović
Kostimograf – Adrijana Pajić
Scenografija – Dimitrije Popović
Dramaturgija – Danilo Marunović

Crveno (18)

Igraju:

Branislav Lečić
Marko Grabež

Crveno (19)

O predstavi:

U zapisu o tekstu, autor Džon Logan je istakao: “Rotkov atelje, ulica Baueri 222, Njujork, oko 1958–1959. Rotkov atelje u staroj fiskulturnoj (košarkaškoj) sali. Drveni pod je isprskan i premazan slojevima tamno crvene boje. Pretrpana tezga ili sto, s kantama boje, limenkama terpentina, tubama lijepka, kartonima za jaja, flašama viskija, kesicama s pigmentima, lončićima za kafu punim četkica, zatim jedan mali gorionik ili rešo i telefon. Tu je i gramofon, s gomilom ispreturanih ploča. Jedna vrata vode u predsoblje, koje se ne vidi, u kojem se likovi presvlače u radnu odjeću, i odakle ulaze i izlaze iz ateljea. Najvažnije, neke od najveličanstvenijih Rotkovih slika za ‘Sigramove murale’ poređane su i izložene oko prostorije. Rotko je imao mehanizam kojim je mogao da podiže, spušta i izlaže nekoliko slika u isto vrijeme. Slike se tokom komada mogu premiještati i stavljati u različite rasporede, za svaku scenu. Tu je i jedna zamišljena slika, koja „visi“ ispred publike, koju Rotko proučava kroz cijeli komad“. Alternativno, cijela pozornica može biti apstraktna.“

Komad “Crveno” je prvi put izveden u „Donmar Warehouse“ u Londonu 3. 12. 2009. Marka Rotka je glumio Alfred Molina, a Kena oskarovac Edi Redmejn. Na Brodveju je prvi put izveden u istoj postavi u pozorištu „Golden“ u Njujorku 11. 03. 2010. Iste godine je komad dobio nagradu TONI za najbolju predstavu.

Crveno (20)

O režiseru:

Danilo Marunović je rođen 1986. godine u Podgorici. Diplomirao je pozorišnu režiju na cetinjskom Fakultetu dramskih umjetnosti komadom Ežena Labiša „Dajte da se zagrlimo, Folvile!“. Režirao je dokumentarne filmove „Sad Song”, „Montenegrin Beauty”, „Evropa u mom gradu”, „Lud za tobom” i „Preludijum za snajper“. U Crnogorskom narodnom pozorištu je radio komad „Koza ili ko je Silvija?“, po tekstu Edvarda Olbija. Trenutno na domaćim i stranim pozorišnim festivalima razvija koncept „nevidljivog teatra“. Projekti kojima se bavi su uvijek angažovani, sa istaknutim društvenim komentarom.

Crveno (21)

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eleven − two =