Grad teatar – Predstava „Svet mogućnosti“


PREDSTAVA „SVET MOGUĆNOSTI“ nastala po projektu „Enabled Theatre“, kofinansiranom od strane Evropske unije kroz program Kreativna Evropa

Predstava „Svet mogućnosti“, po tekstu i u režiji Harisa Pašovića, koprodukcija JU „Grad teatar“, Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, „East–West Centra“ iz Sarajeva i Plesnog centra „Tala“ iz Zagreba biće premijerno izvedena na sceni Srpskog narodnog pozorišta u subotu, 6. aprila u 19.30 č.

Predstava je nastala tokom rada na projektu „Enabled Theatre“ koji kofinansira Evropska unija kroz program Kreativna Evropa. Tokom rada na implementaciji projekta, umjetnički i projektni tim je prisustvovao radionicama u budvanskom Dnevnom centu „Biseri“, u novosadskoj školi ŠOSO „Milan Petrović“, a potom u sarajevskim institucijama koje se bave njegom lica sa poteškoćama i smetnjama u razvoju:  JU „Pazarić“ i JU Zavod „Mjedenica“.  Tom prilikom tim je imao priliku da se upozna sa radom ovih institucija, sa životom korisnika i njihovih porodica, kao i sa poteškoćama sa kojima se susreću u svakodnevnom životu.

O svom ličnom iskustvu i ideji da se bavi ovom značajnom temom kroz umjetnički izraz, Haris Pašović, reditelj i autor predstave navodi: “Odrastao sam u Sarajevu u blizini škole za osobe sa razvojnim teškoćama. Svijet ovih osoba, u tom slučaju su bili moji vršnjaci, uvek je bio prisutan u mojoj svakodnevici, jer su njih roditelji dovodili svakog dana u školu. Mi smo se pozdravljali sa njima, a ta bi djeca ponekad dolazila do naših kuća. Mogu da kažem da je to, na jedna prirodan način, bilo ono što danas zovemo „inkluzijom”. U komšiluku smo takođe imali porodicu u kojoj su majka i otac bili nijemi, a djeca su mogla da govore. Još jedan komšija je imao hendikep, imao je kraću nogu. Ta moja ulica je, bila zaista mikro svijet, tu su takođe živjeli ljudi različitih nacionalnosti; zatim neke su porodice bile bogatije, a neke siromašne; živio je tu čak i jedan džeparoš, a sa Trebevića, ujutro su seljanke donosile svježe mlijeko. Mislim da je ta raznovrsnost u mnogome oblikovala moj pogleda na svijet. Dugo sam nosio ideju da napravim predstavu o životu osoba sa razvojnim teškoćama. To je jedan poseban, fascinantni univerzum. ‘Svijet mogućnosti’ nije aktivistička predstava, naš zadatak je nešto drugačiji. Želio sam da proniknem u prirodu tog svijeta: ne samo socijalnu i psihološku, nego i metafizičku.”

Pored Harisa Pašovića, koji potpisuje tekst i režiju, kao i kostimografiju, zajedno sa Minjom Davidović, autorski tim čine i Ivana Jančić, scenografkinja, dr Dejan Sredojević, scenski govor, Larisa Lipovac, koreografkinja, budvanski pijanista Matija Molčanov, dok kompoziciju potpisuje Dino Šukalo.

U predstavi igraju: Gordana Đurđević Dimić, Lidija Stevanović, Sanja Ristić Krajnov, Jelena Antonijević, Mina Pavlica, Marija Feldeši, Milan Kovačević, Marko Savković, Vukašin Ranđelović, Aljoša Đidić, Aleksandar Sarapa i Rade Perović.

Predstava „Svet mogućnosti“ premijerno će biti prikazana 14. i 15. jula, na sceni između crkava, u okviru 38. festivala „Grad teatar“.

Foto: Grad teatar Budva

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eleven − four =