Grad teatar – Predstava „Srodne duše“

 

Grad teatar Budva - 29

 
 
24.07.2015.

GRAD TEATAR BUDVA

 

Grad teatar Budva / Narodno pozorište Republike Srpske, Banja Luka /
Narodno pozorište Tuzla

Po motivima Aristofanovih komedija “Ptice” i Žabe”

“SRODNE DUŠE”

Režija: Dino Mustafić

 

U petak, 24. jula, na sceni na Svetom Stefanu, održana je druga premijera na ovogodišnjem festivalu. Riječ je o regionalnoj koprodukciji, predstavi „Srodne duše“, nastaloj po motivima Aristofanovih komedija „Ptice“ i „Žabe“, koju je režirao poznati sarajevski reditelj Dino Mustafić. Ovu predstavu JU „Grad teatar“ je uradio u koprodukciji sa Narodnim pozorištem Republike Srpske iz Banja Luke i Narodnim pozorištem iz Tuzle.

 

Predstava Srodne duse - 1

Predstava Srodne duse - 2

 

Režiser: Dino Mustafić
Dramaturg: Željka Udovičić Pleština
Scenograf: Dragutin Broz
Kostimografi: Leo Kulaš i Ivana Jovanović
Kompozitor: Vjera Nikolić
Scenski pokret: Damir Klemenić

 

Predstava Srodne duse - 3

Predstava Srodne duse - 4

 

Igraju:

Srđan Grahovac, Elvira Aljukić, Adnan Omerović, Edis Žilić, Elvis Jahić, Nedim Malkočević, Nikola Ivošević, Smiljana Marinković, Marina Pijetlović, Bojan Kolopić, Slađana Zrnić i Boris Šavija.

 

Predstava Srodne duse - 5

Predstava Srodne duse - 6

 

O PREDSTAVI:

O odabiru tekstova i radu na njima reditelj kaže: „Naime, prema Aristofanu su u početku ljudske rase bile tri vrste ljudi: dvostruki muškarci (djeca Sunca), dvostruke žene (djeca Zemlje), androgini, okrugla bića sa četiri ruke, četiri noge, glavom okrenutom na suprotnu stranu i sa dva lica, kao djeca Mjeseca koji je nastao od Sunca i Zemlje. Takvi ljudi su bili snažni i prkosni, pa su zaprijetili da će pokoriti i same bogove. Iz tog razloga Zeus ih prepolovi mačem na pola i otada pa zanavijek svaka polovina čezne za drugom i traži je po svijetu. To je ideal da se nađu srodne duše koje će se spojiti u jednu cjelinu. Kada se nađu, odmah se prepoznaju i to znaju bez izgovorene riječi.
Naša predstava će imati ambiciju da govori o utopiji sretnog društva, važnosti duhovnog i demokratskog, ironiziraće društvo demagogije i pohlepe, lakomislenosti i izdaje. Ovo se prožima kao tema u većini njegovih djela, pa mi se ovaj mitski okvir o ljudima ’okruglih bića’ u potrazi za svojom drugom polovine duše učinio zgodnim za naslov predstave. Tim prije što je ovo vjerovanje isključivo vezano za Aristofana“.

 

Predstava Srodne duse - 7

Predstava Srodne duse - 8

 

O REŽISERU:

Dino MustaficDino Mustafić, rođen 6. jula 1969. godine u Sarajevu, bosanskohercegovački je filmski i pozorišni režiser. Dino Mustafić je diplomirao na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, odsjek Režija i Filozofskom fakultetu u Sarajevu, odsjek Opšta književnost i bibliotekarstvo. Direktor je Internacionalnog teatarskog festivala MESS Sarajevo. Režirao je dokumentarne filmove, muzičke programe i pozorišne predstave. Njegov prvi igrani film “Remake” po scenariju Zlatka Topčića doživio je svjetsku premijeru na Internacionalnom filmskom festivalu u Roterdamu 2003. godine, gdje je izabran među pet najboljih filmova Festivala. Predstave Dina Mustafića izvođene su u mnogim teatarskim centrima na ex-jugoslovenskim prostorima, te na festivalima u Njemačkoj, Egiptu i Italiji. Film “Remake” je nagrađen za najbolji debitantski film i najbolje glumačko ostvarenje u San Francisku i nagradom “One future award” u Minhenu. Predstave “Pukovnik Ptica”, “Četvrta sestra” i “Helverova noć” nagrađene su nagradom “Ključ Tmača” koju dodjeljuje časopis za dramu, teatar i odgoj TmačaArt. “Helverova noć” je nagrađena i na festivalima u Kairu, Rijeci i Prištini, te je time ušla u istoriju Kamernog teatra 55 kao najnagrađivanija predstava.

 

FRAGMENT IZ PREDSTAVE