Grad teatar – Predstava „Luda trava“četvrtak, 15. avgusta 2019. godine, na sceni između crkava, izvedena je predstava „Luda trava“ po tekstu Jordana Radičkova, a u režiji Margarite Mladenove. Predstava je produkcija Pozorišne laboratorije „Sfumato“ iz Sofije.

Tea Šmidihen jeza www.kazalište.hr, o pozorištu „Sfumato“ i predstavi „Luda trava“ kazala sledeće: „Jordan Radičkov jedan je od najpopularnijih bugarskih književnika uopšte, a djela su mu među najizvođenijima na bugarskim pozorišnim daskama. Njegova djela nerijetko prikazuju odnos sela i grada, uz poseban osvrt na tradicionalno i ruralno, što je slučaj i s dramom Luda trava, napisanom 1980. godine. Rediteljka Margarita Mladenova je s druge strane u Bugarskoj poznata po jedinstvenim rediteljskim praksama i drugačijim predstavama. Uz Ivana Dobčeva, saosnivač je Pozorišne laboratorije Sfumato, koja je u Sofiji poznata kao prostor susreta različitih izvedbenih praksi i inovativnih čitanja. Luda trava je u Sfumatu nastala kao dio ciklusa Nojeva barka, čijom se simbolikom bave i u drami, a što se odnosi na gotovo kompulsivnu potrebu za očuvanjem što (kolektivnog) sjećanja, što fizičkih podsjetnika. U ironičnom dobu istovremene hiperpovezanosti i gubljenja kontakta, ovakva  tema se pokušava boriti protiv kolektivne amnezije, odnosno svojevrsne mrene na očima društva. Na prvi pogled, Luda trava je pomalo kriptična predstava o nestanku jednog bugarskog sela, ali je Margarita Mladenova tekst Jordana Radičkova predstavila kao dramu o krizi bugarskog (nacionalnog) identiteta i tradicije u kontekstu globalizacije. U predstavi je, stoga, veliki naglasak upravo na folkloru i narodnoj baštini, koja nije isključivo bugarska nego i slovenska. Možda je najzanimljiviji lik neuračunljivog starca, mještanina koji je izgubio razum lutajući upravo po ludoj travi. On predstavlja narod ogoljen od sjećanja, tradicije i smisla, koji je poludio u potrazi za svojim identitetom. To je svojevrsno upozorenje  opštem gubitku autentičnosti i izvornosti usled institucionalizovane globalizacije, pri čemu se u predstavi poseban naglasak stavlja na militarizovane skupine koje ne ostavljaju prostora za otpor i odabir drugih mogućnosti. Zanimljiva i drugačija interpretacija dramskog predloška Jordana Radičkova obiluje simbolikom i aluzijama na bugarski narodni identitet, ali i na cjelokupnu slovensku svijest, što predstavu čini bliskom publici sa ovih prostora. Luda trava Margarite Mladenove gledaocima predstavlja režiju kakvu dugo nisu vidjeli, sa glumcima koji su stručni i za ples, pjesmu, svirku i akrobacije, ali i intrigantnu priču koja tjera na promišljanje o identitetu u današnjem dobu otuđenja.“

                      Režiju je uradila Margarita Mladenova, scenografiju Mihaela Dobreva i Boris Dalčev, muziku je komponovao Hristo Namliev. U predstavi igraju: Albena Georgieva, Žana Raševa, Galja Kostadinova, Katalin Starejšinska, Nadja Keranova, Biljana Georgieva, Antonio Dimitrievski, Ivan Nikolov, Dimitri Krumov, Rumen Draganov, Georgi A. Bogdanov.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


10 + twelve =