Grad teatar – Predstava „Bliskost“

 

 

 

15. jul 2017.

GRAD TEATAR BUDVA

Akademija umetnosti Beograd

Patrik Marber

„Bliskost“

Režija: Mirjana Karanović

 

U subotu, 15. jula 2017. godine, na sceni između crkava, održana je predstava „Bliskost“ studenata Akademije umetnosti iz Beograda, nastala po tekstu Patrika Marbera, pod mentorstvom/u režiji Mirjane Karanović.

Režija: Mirjana Karanović

Uloge: 
Milica Majkić,
Anđelko Beroš,
Stefan Popović i
Milica Petrović
.

O PREDSTAVI:

Predstava „Bliskost” je priča o četvoro mladih ljudi, gladnih ljubavi, čije se sudbine nenadano prepliću tokom godina. Strast, požuda, partnerstvo, ljubomora, osveta, kajanje, samo su neke od tema kojima se ova predstava bavi, na vrlo delikatan način zadirući u najdublje i najintimnije emocije.

Predstava „Bliskost“ („Closer“) Patrika Marbera izvedena je premijerno u Kraljevskom nacionalnom pozorištu u Londonu 1997. godine. Postavljena je u Njujorku, na Brodveju, u Pozorištu „Muzička kutija“ 1999, a Marber je komad adaptirao u scenario za film, koji je režirao Majkl Nikols, sa Natali Portman, Džulijom Roberts, Džudom Louom i Klajvom Ouvenom.

O REŽISERU:

Mirjana Karanović je rođena u Beogradu 28. januara 1957. godine. Glumu je diplomirala na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 1984. godine. Na filmu je debitovala 1980. godine naslovnom ulogom u filmu Srđana Karanovića „Petrijin venac“. Svjetsku slavu je stekla ulogom majke u filmu Emira Kusturice „Otac na službenom putu“.

Godine 2005. pojavila se u filmu „Grbavica“ koji je prvjenac bosanske rediteljke Jasmile Žbanić. Film je dobio zlatnog medvjeda na Berlinskom filmskom festivalu. U njemu Mirjana Karanović igra majku koja zajedno sa ćerkom preživljava period posle balkanskih ratova sa kraja XX vijeka.

Na Akademiji umetnosti u Beogradu izabrana je 2001. u zvanje vanrednog i 2007. u zvanje redovnog profesora na predmetu Gluma. Dekan Akademije umetnosti bila je u dva mandata, od 2001. do 2003. i od 2009.

Godine 2010. je učestvovala u radionici za glumce i reditelje na Filmskom festivalu u Utrehtu i Pozorišnoj radionici na Pozorišnom festivalu u Bogoti.

Dobitnica je nagrade za najbolju žensku ulogu u filmu Vir na 42. Sofestu 2013. godine.

Dobila je 2012. godine francuski orden viteza umetnosti i književnosti.

Dobitnik je više od dvadeset prestižnih nagrada u oblasti pozorišne umjetnosti.

Ostvarila je preko osamdeset raznih uloga.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 × four =