Grad teatar – Predstava “Balerine”

 

Grad teatar Budva - 29

 
 
04.07.2015.

GRAD TEATAR BUDVA

 

Srpsko narodno pozorište i Studentski kulturni centar Novi Sad

Dokumentarna predstava

BALERINE

Režija: Milena Bogavac

 
 

U subotu, 04. jula 2015. godine, na sceni između crkava, izvedena je predstava Srpskog narodnog pozorišta i Studentskog kulturnog centra iz Novog Sada „Balerine“, u režiji Milene Bogavac.

 

Grad teatar Budva - Predstava Balerine - 1

Grad teatar Budva - Predstava Balerine - 2

 

Režija: Milena Bogavac
Koreografkinja i asistentkinja režije: Olivera Kovačević Crnjanski
Kompozitor: Marko Grubić
Kostimografkinja Marina Sremac
Autor videa: Igor Marković
Asistent režije: Uroš Novović

 

Grad teatar Budva - Predstava Balerine - 3

Grad teatar Budva - Predstava Balerine - 4

 

Igraju:

Jelena Alempijević
Sonja Batić
Frosina Dimovska
Milena Krkotić
Andreja Kulešević
Jelena Marković
Sanja Pavić
Ista Stepanov
Sara Tošić

 

Grad teatar Budva - Predstava Balerine - 5

Grad teatar Budva - Predstava Balerine - 6

 

O PREDSTAVI:

Rediteljka predstave o komadu kaže: „Ideja predstave Balerine jeste da publiku edukuje o umetnosti igre, ali i da umetničku igru uspostavi kao metaforu za umetnost življenja. Svi smo mi balerine, u neprekidnoj borbi protiv sile zemljine teže, u neprekidnim pokušajima da izgledamo lepo i lako, u neprekidnom ignorisanju pitanja: šta imaš ti od toga, što se toliko trudiš?… A šta bih dobila od toga da prestanem?!
Ovo je predstava o svima nama koji se trudimo i ne planiramo da prestanemo. Za sve nas koji pokušavamo da pobedimo sami sebe. Ovo je predstava za nas koji se zatrpavamo poslom, da ne bismo mislili o svrsi svog postojanja, i sve nas koji smo u svom poslu našli svrhu, smisao i ljubav potrebnu da se nastavi dalje. U novu pobedu. U novi izazov. U novi radni dan“.

Balerine su predstava koja kombinuje fizički teatar i originalni, izvedbeni tekst s ciljem da dokumentuje, demistifikuje i objasni šta zapravo rade umetničke igračice, zašto su za svoj životni poziv odabrale ples i s kojim se izazovima sreću u svom profesionalnom i ličnom životu. Ovo je predstava u kojoj balerine govore. Umetnice koje na sceni najčešće gledamo dok ćute i plešu, u ovom komadu javljaju se za reč, kako bi sebi, ali i publici objasnile tajnu privlačnost svog poziva, svoju umetnost i svoje razloge da se njom bave, bez obzira na to što im ona neće doneti finansijsku ili društvenu satisfakciju.
Predstava je nastala kroz višemesečni, eksperimentalni, umetničko-istraživački proces, zasnovan na metodološkim igrama osimšljenim tako da podstaknu kolektivno pisanje teksta. U njoj nema iluzije, fikcije niti glume: plesačice na sceni govore u svoje ime, iznose svoja iskustva i stavove o umetnosti, politici, apolitičnosti, rodu, društvu i stereotipima s kojima se manje ili više uspešno bore, opstajući u svojoj, samo naizgled glamuroznoj profesiji. One je razobličavaju, otkrivajući koliko rada, truda, ljubavi i posvećenosti je potrebno da bi se bavile umetnošću igre“.

 

Grad teatar Budva - Predstava Balerine - 7

Grad teatar Budva - Predstava Balerine - 8

 

O REŽISERU:

Milena Minja Bogavac je rođena u Beogradu 1982. Diplomirala je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti. U profesionalnoj biografiji piše joj da je spisateljica, dramaturškinja i pesnikinja, ali pre svega pozorišna umjetnica, jer se, osim u pisanju, oprobala u režiji, dramskoj pedagogiji, kao performerka, organizatorka, moderatorka stručnih tribina, selektorka festivala i urednica pozorišnih publikacija. Komadi su joj izvođeni i prevedeni na deset jezika, a neki od njih su nagrađeni i uvršteni u antologije savremene drame. Sa rediteljkom Jelenom Bogavac osnovala je neformalnu pozorišnu trupu Drama Mental Studio DMS, sa kojom je do sada radila na više od pedeset predstava, performansa i umjetničkih projekata.

Selektorka je pančevačkog festivala “Ех teatar fest” ekperimentalnog, altemativnog i angažovanog pozorišnog izraza, stalna saradica Bitef teatra i Centra za teoriju i praksu izvođačkih umjetnosti TkH, gdje je trenutno angažovana kao programska koordinatorka u projektu kolektivnog samoobrazovanja u umjetnosti i kulturi „Raškolovano znanje”.

Dobitnica je nagrada: “Borislav Mihajlović-Mihiz” za dramsko stvaralaštvo; “Josip Kulundžić” za „izuzetan uspjeh u oblasti pozorišta” i nekoliko drugih. Piše i izvodi slem poeziju, a prvu zbirku objavio joj je SKC NS, 2005.

Od tada je imala preko stotinu poetskih nastupa, a koncipirala je i vodila prvu beogradsku radionicu pisanja i izvođenja slem poezije u produkciji festivala Pesničenje. Jedna je od osnivača i urednika sajta www.nova-drama.org, a sa piscima okupljenim oko ovog sajta, vodila je više internacionalnih radionica za razvoj dramskog teksta.

Neki od njenih komada su: „North Force”, „Dragi tata”, „3,4 sad!”, „Crvena”, „Tdž ili prva trojka”, „Balerina/Gamma Cas’ i drugi.

 

FRAGMENTI IZ PREDSTAVE