Grad teatar – Predstava „Bakhe-kratak pregled raspadanja“subotu, 10. avgusta 2019. godine, nastavljen je dramski program ovogodišnjeg festivala. Na sceni između crkava, izvedena je predstava „Bakhe-kratak pregled raspadanja“, u režiji Igora Vuka Torbice, nastala po motivima Euripidove drame. Predstava je produkcija Narodnog pozorišta Bitolj.

Reditelj Igor Vuk Torbica, o predstavi kaže: „Među preostalim i sačuvanim grčkim tragedijama Euripida, Bakhe se izdvajaju iz više razloga – prije svega zbog njihove forme i teme, a najvažnije je vjerovatno to što Bakhe sadrže aluziju na sami teatar, nose njegovu skrivenu snagu i naše civilizacijsko znanje, a to je moć pričanja priče. Možemo jasno konstatovati da su Bakhe izvor metateatarskog teksta. Ovaj tekst predstavlja duboku zagonetku za relativnost i promjenljivost našeg identiteta. On je svojevrsna studija spoznaje božanskog, a istovremeno i podsjetnik da božansko može preuzeti razne oblike, koje ne možemo ni prihvatiti, ni prepoznati. Tekst Bakhi nije tekst koji jasno otkriva podjelu na protagonistu – antagonistu, to nije tekst koji podvlači liniju između dobra i zla, već nas podsjeća na to da ove suprotnosti stvara i oblikuje čovjek koji, svojom sposobnošću da definiše i analizira, nije u stanju da razumije pravu prirodu vidljive stvarnosti. Međutim, vjerovatno najzanimljivije pitanje kojim se bavimo u ovoj predstavi glasi: zašto je naš identitet, umjesto vrijednosti za koje se borimo, prije svega određen onim drugim – neprijateljstvom prema vanjskom neprijatelju? Da li je to način da sakrijemo činjenicu da pravi neprijatelj među nama – jesmo zapravo mi sami? Da smo stranci sebi i drugima, da nas ništa ne može sabotirati kao društvene barijere koje smo postavili između nas.“

Reditelj je IgorVukTorbica, dramaturgiju je uradila Biljana Krajčevska, scenografiju Valentin Svetozarev, kostimografiju Blagoj Micevski, a muziku Aleksandar Dimovski.

U predstavi igraju: Maja Andonovska–Ilijevski, Ognjen Drangovski, Sonja Mihajlova, Ivan Jerčikj, Ilina Čorevska, Martin Mirčevski, Vasko Mavrovski, Viktorija Stepanovska–Jankulovska, Valentina Gramosli, Petar Spirovski, Sandra Gribovska, Anastazija Hristovska.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eight + 15 =