Grad teatar – Predstava “Amadeus”

 

FINAL plakat GT 28 - 250

 
 
11.07.2014.

GRAD TEATAR BUDVA

 

GDK “Gavella”, Zagreb

Piter Šafer

AMADEUS

Režija: Dora Ruždjak Podolski

 
 

U petak, 11. jula 2014. godine, na sceni na Svetom Stefanu, izvedena je prva premijera ovogodišnjeg festivala, predstava „Amadeus“, koju je po tekstu Pitera Šefera režirala Dora Ruždjak-Podolski. JU „Grad teatar“ je predstavu radio u saradnji sa Gradskim dramskim kazalištem “Gavella” iz Zagreba i fondom „Heartefact“ iz Beograda.

 

Amadeus - 1

Amadeus - 2

Amadeus - 3

 
Prevod: Marijan Orešnik
Dramatizacija:
Dubravko Mihanović
Scenografija:
Stefano Katunar
Kostimi:
Marita Ćopo
Autor muzike:
Ivan Skender
Izbor kompozicija: 
Ivan Skender
Saradnica za scenski pokret: Maja Marjančić
Svijetlo:
Zdravko Stolnik
Lektor:
Đurđa Škavić

 

Amadeus - 4

Amadeus - 5

Amadeus - 6

 

IGRAJU:

Enes Vejzović
Filip Križan
Nataša Janjić-Lokas
Franjo Dijak
Zoran Gogić
Siniša Ružić
Janko Rakoš
Ankica Dobrić
Ivana Bolanča
Perica Martinović
Natalija Đorđević i
Vjekoslav Babić.

 

Amadeus - 7

Amadeus - 8

Amadeus - 9

 

O PREDSTAVI:

Drama Pitera Šafera, usredotočena na odnos dvojice kompozitora, Volfganga Amadeusa Mocarta i Antonija Salijerija, nadahnuta je tekstom A. S. Puškina, “Mocart i Salijeri”. Prvi put je izvedena 1979. godine. “Amadeus” je nastao nakon autorovih uspješnih drama, kao što su “Vježba za pet prstiju” (1958), “Crna komedija” (1965) ili “Equus” (1973), i ubrzo je, među ostalima, nagrađen i nagradom “Toni” za najbolju dramu; 1985. godine Šafer, prilagodivši svoj komad, osvaja i “Oskara” za najbolji scenario, po kojem je Miloš Forman snimio film nominovan za 53 nagrade, od čega ih je osvojio čak 40…

Formanov film je u bivšoj Jugoslaviji distribuirao budvanski „Zeta film“, preduzeće koje se bavilo proizvodnjom, prometom i distribucijom filmova i koje je do 1991. proizvelo 25 dokumentarnih i tri animirana filma u vlastitoj proizvodnji i devet igranih filmova u koprodukciji. Za tadašnje tržište uvezlo je 891 dugometražni film.

 

Amadeus - 10

Amadeus - 11

Amadeus - 12

 

U pozorištu “Gavella” Šaferov “Amadeus” postavljen je s velikim uspjehom 1981. godine, u režiji Želimira Mesarića, s Perom Kvrgićem i Božidarom Bobanom u ulogama Salierija i Mocarta.

Koristeći svoj prepoznatljivi amalgam filozofske drame, satire i gotovo detektivskog zapleta, Šafer “Amadeusa”, naravno, premrežuje i čudesnom Mocartovom muzikom, pa gledalac biva uvučen u prizore s praizvedbi “Otmice iz saraja”, “Figarove ženidbe”, “Don Đovanija”, “Čarobne frule”…, vođen Salijerijem, istovremeno Mocartovim najvećim neprijateljem i obožoavaocem, čovjekom kojemu je među prvima “dano da čuje” i uvidi Mocartovu genijalnost.

 

Amadeus - 13

Amadeus - 14

Amadeus - 15

 

Režija ove predstave povjerena je Dori Ruždjak-Podolski, rediteljski podjednako udomaćenoj u dramskom i muzičkom teatru, a dvojicu kompozitora će oživjeti Enes Vejzović kao Salijeri i Filip Križan kao Mocart. “Ako sve ostalo prođe i nestane, ovo mora ostati”, reći će u jednom trenutku Salijeri za Mocartovu muziku. Šaferova drama, koju ovdje donosimo u saradnji Gradskog dramskog kazališta “Gavella” i  festivala Grad teatar Budva, briljantan je pozorišni pogled u kompleksan odnos dvojice ljudi koji su jedan drugome zauvijek izmijenili živote, a s njima i čitavu, ne samo muzičku, povijest… Riječima Salierija: “Ja više nisam bio u svađi s Mocartom, nego kroz njega s Bogom koji ga je toliko volio. Amadeus… Amadeus”.

 

Amadeus - 16

Amadeus - 17

Amadeus - 18

 

O REDITELJU:

Dora Ruždjak-Podolski rođena je 1971. u Zagrebu, gdje je završila Klasičnu gimnaziju i Školu za ritmiku i ples. Studirala je latinski i grčki jezik, a 1997. godine diplomirala je Studij pozorišne režije i  radiofonije. Do danas je režirala šezdesetak dramskih, operetnih i opernih naslova, među kojima su i: Madam Buterflaj (Pučini), Travijata (Verdi), Tragedija mozgova (Kamov), Čikago (Kander – Fos – Eb), Aida (Rajs – Džon), Priča o vojaku (Stravinski – Ramuz), Ljepotica i zvijer (Vulverton – Rajs – Ešman), Boemi(Pučini), San ljetne noći (Šekspir), Žena – bomba (Sajko), Svaki pas ima svoj dan (Mihanović – Appelt),Slučajevi običnog ludila (Zelenka), Čarobna frula (Mocart), Kabare (Masterof – Eb – Kander), Ana Karenjina (Tolstoj)… Režirala je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci, na Dubrovačkim ljetnim igrama, u GK “Komedija”, GK “Trešnja”, ZKM-u, GDK “Gavella”…, u Rusiji, Kanadi, BiH…

 

Amadeus - 19

Amadeus - 20

Amadeus - 21

 

S Frankom Perković 2001. osnovala je Kazališnu udrugu frustriranih redatelja (KUFER), koja je afirmisala niz mladih umjetnika – reditelja, glumaca, plesača i koreografa. Dobitnica je nagrade “Goran” za mlade pjesnike, nagrade za režiju “Postojanog kositrenog vojnika” na Naj, naj festivalu (2006.) te Nagrada hrvatskog glumišta za režiju “Čikaga” (2004.) i “Ljepotice i zvijeri” (2008.). Autorka je knjige stihova “Šetač” i libreta opere “Komorni trio” Olje Jelaska. Režirala je dodjele nagrade “Crni mačak”, Hrvatske diskografske nagrade “Porin”, Nagrade hrvatskog glumišta… Predstave “Ljubavni napitak”, “Čarobna frula” i “Slavuj” nagrađene su joj Posebnom rektorovom nagradom (2008, 2010. i 2013.), a “Čarobna frula” i diplomom “Milka Trnina”. Predstave “Čikago”, “Ljepotica i zvijer” i “Kabare” nagrađene su Nagradom hrvatskog glumišta za najbolju predstavu u cjelini. S rediteljem Sašom Božićem napisala je tekst “Rent a friend” koji je nagrađen ASSITEJ-evom nagradom 2012. Predaje glumu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Od 2009. do 2012. bila je direktor dramskog programa Dubrovačkih ljetnih igara.

 

Amadeus - 22

Amadeus - 23

Amadeus - 24

 

VIDEO FRAGMENTI