Grad teatar – Ovacije i višeminutni aplauzi za Nemanju Radulovića i ansambl “Double sens”


Proslavljeni svjetski violinista Nemanja Radulović i ansambl „Double Sens“ održali su sinoć koncert na sceni između crkava u nastavku muzičkog programa 37. festivala Grad teatar. Koncert je dio velike turneje na kojoj Radulović promoviše album “Roots” (Korijeni) objavljen na jesen 2022. godine za američku diskografsku kuću “Warner Classics”.

Budvanska publika je Radulovića i ansambl pozdravila ovacijama i višeminutnim burnim aplauzima zbog čega su se tri puta vraćali na bis.

Radulović je već dva puta bio gost festivala Grad teatar. Prvi put je nastupao kao devetnaestogodišnjak 2005. godine u crkvi Santa Maria in punta, a zatim 2017. godine na sceni između crkava kada je svirao koncert “Kanada u svjetskoj muzici“, koji je Grad teatar organizovao u saradnji sa Ambasadom Kanade. Ovog puta Radulović je na samom početku koncerta, mnogobrojnoj publici na sceni između crkava, kazao da mu je drago što je dio divnog festivala koji tako dugo traje.

“Ovo muzičko putovanje proći ćemo kroz 22 zemlje. Ideja za album nastala je za vrijeme prvog “lockdown-a” 2020. godine. Nismo imali mogućnost da putujemo, pa nam je najviše prijalo putovanje kroz muziku, muziku iz naroda. Htio sam, nakon cijelog tog perioda da, zajedno sa svojom muzičkom porodicom, podijelim sa svima kako smo se osjećali u tom trenutku”, kazao je Radulović.

Radulović i “Double sens” su, u zvaničnom dijelu programa, izveli 17 kompozicija koje nose nazive različitih zemalja, tako da je prva bila u posebnoj cjelini nazvanoj “Irska, Kvebek, Škotska”. U tom segmentu je u prvom planu bio autor Žan Karinjan u aranžmanu umjetnika Aleksandra Sedlara, “Posveta Žanu Karinjanu”. Radulović je publici otkrio i da cijelog projekta ne bi bilo, da nije bilo Aleksandra Sedlara.

“Mjesec i po dana smo proveli u studiju, pravili aranžmane, vrlo malo spavali. Velika je čast raditi sa multitalentovanim ljudima, saznate mnoge stvari o sebi i to su najinspirativniji momenti u cijelom procesu. Ansambl je sastavljen od najbližih ljudi u mom okruženju, tu su moji prijatelji iz djetinstva do 14. godine, prije nego što sam se preselio u Francusku, a tu si i prijatelji iz Francuske koje sam kasnije upoznao.”

Radulović i “Double sens” su publiku poveli na muzičko putovanje kroz Kinu (“Ljubavnici leptiri”). Posebnu cjelinu činile su Argentina, Austrija, Italija i Grčka (“Por Una Cabeza”), nakon čega ih je put poveo u Brazil (“Manha de Carnaval”) i Rusiju (“Podmoskovske večeri”). U segmentima Vlasi, Moldavija i Bosna istakla se vokalna solistkinja Ksenija Milošević koja je, zajedno s ansamblom, izvela kompozicije “Mndra mja”, “Cigani lete u nebo” i “Što te nema”.

Nakon desetominutne pauze muzičari su otputovali u Srbiju (“Posveta Šišiću”). Radulović je kazao da nisu mnogo razmišljali koga da predstave kada je Srbija u pitanju.

“Aleksandar Šišić je bio apsolutni violinijski genije, fenomenalan u svom žanru. Šteta što je živio u vremenu koje nije bilo toliko tehnološki napredno, ko zna šta je sve mogao da postigne”.

Nakon Srbije, muzički put ih je poveo u Francusku (“Indifference”), Španiju (“La Vida Breve”), Indiju (“Katchur Kahn”), Izrael (“Kralj David”), Sjevernu Makedoniju (“Makedonsko devojče”), Japan (“Takedina uspavanka”), dok je posljednja zemlja ovog muzičkog putovanja bila Kuba (“Mambo”).

Budvanska publika je stajaćim ovacijama i ogromnim aplauzima pokazala da želi još, tako da se violinista sa ansamblom tri puta vraćao na bis kada su izveli kompozicije “Niška Banja, topla voda”, “Pašona kolo” i “Somewhere over the rainbow”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


nine + four =