Grad teatar – Nastupio Orkestar Ratne mornarice Grčke

 

Grad teatar Budva - 29

 
 

U neđelju, 28. juna 2015. godine, na sceni između crkava nastupio je Orkestar Ratne mornarice Grčke. Organizacija ove večeri je nastavak saradnje Grad teatra sa Ambasadom Republike Grčke iz Podgorice. 

 

Orkestar grcke ratne mornarice - 1

Orkestar grcke ratne mornarice - 2

 

1880. godine podoficir Angelos Kalamas sa grčkog ostrva Zakintos je, u pratnji 22 dobrovoljca muzičara, bio prvi dirigent Orkestra Ratne mornarice Grčke. Njihov prvi koncert održan je 25. marta 1890. godine na velikoj paradi održanoj u čast državne proslave. Orkestar Ratne mornarice Grčke je postavio standard za veliki broj inovacija. 1924. godine ovaj orkestar je bio prvi koji je koristio bubnjeve kao glavni instrument, takođe su izvodili i tačne formacije sa naoružanim krilom. Predstavljali su svoju zemlju i Grčku mornaricu na velikom broju festivala (TATTOO) po Evropi, odakle nose dobre kritike, od kojih su neke i: Harlan Holandija (1999), Krakov, Poljska (2000), Nica, Francuska (2002), Malta (2004), Aleksandrija, Egipat i Šamir, Francuska (2006) i Mons, Belgija (2008).

 

Orkestar grcke ratne mornarice - 3

Orkestar grcke ratne mornarice - 4

 

Jedini je orkestar Grčkih vojnih snaga koji je učestvovao na Olimpijadi koja je održana u Grčkoj. 1896. su učestvovali na ceremoniji otvaranja i zatvaranja prvih Olimpijskih igara, a 2004. na ceremoniji otvaranja Olimpijade i ceremoniji zatvaranja Paraolimpijade. Takođe su učestvovali na ceremoniji otvaranja Specijalne Olimpijade u Atini 2011. Predstavljeni su na televiziji i radiju. Veliki broj programa je posvećen istoriji orkestra. Od njegovog osnivanja u novembru 1880. pa do danas, 24 oficira su bila dirigenti i upravnici Muzičke škole Grčke mornarice. Od 2010. godine, upravnik Orkestra Ratne mornarice Grčke je komandant Georgije Cilimparis.

 

Orkestar grcke ratne mornarice - 5

Orkestar grcke ratne mornarice - 6

 

Na repertoaru koncerta su bila djela klasične i filmske muzike, kao i popularne melodije poznatih grčkih stvaralaca Mikisa Teodorakisa, Manosa Hatzidakisa i Dionisiosa Savopulosa. Sa orkestrom je nastupila i mlada crnogorska umjetnica Danica Nikić, koja je izvela nekoliko čuvenih grčkih kompozicija.

 

VIDEO FRAGMENT SA KONCERTA

 

POŚETIOCI KONCERTA

Posjetioci - 1

Posjetioci - 2

Posjetioci - 3

Posjetioci - 4