Grad teatar – Nastupio hor Collegium musicum

 

 

U neđelju, 15. jula 2018. godine, nastupio je hora Collegium musicum, kojim je dirigovala Dragana Jovanović, koja je doktorirala u klasi prof. Darinke Matić Marović, dirigenta hora od osnivanja. Koncert je održan na sceni između crkava.

Akademski hor Collegium musicum osnovan je 1971. godine na inicijativu prof. Vojislava Ilića, a čine ga studentkinje Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Od samog osnivanja pa sve do današnjih dana dirigent Akademskog hora Collegium musicum je prof. Darinka Matić-Marović. Od 1971. godine do danas hor je održao preko 3000 koncerata u zemlji i inostranstvu (Italija, Francuska, Engleska, Irska, Španija, Rumunija, Bugarska, Norveška, Poljska, Češka, Slovačka, Austrija, Nemačka, Portugal, Švedska, Belgija, Grčka, Kipar, Turska, Mađarska, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora, Argentina, Brazil, kao i u Meksiku, Kubi, Ekvadoru, Rusiji, Belorusiji, Ukrajina, Litvanija, Letonija, Estonija, Indiji, Pakistanu, Avganistanu, Iranu, Mongoliji, Kini, Tajvanu, Južnoj Koreji i tako dalje). 

Izuzetno uspješne nastupe Akademski hor Collegium musicum, imao je na renomiranim svjetskim festivalima kao što su: Praško proljeće, Žorž Enesku, Berlinske festivalske nedjelje, Flandrijski festival u  Gentu Festival vokalne muzike u Brnu, Festival duhovne muzike u Moskvi, Svetski festival omladine i studenata u Berlinu i Havani, Festival u Puebli i Tepozotlanu, Festival duhovne muzike u Palermu, Muzički dani u Trstu, Festival u Atini, Delfima, Levadiji, Atalanti, Kastoriji, Krfu, festivali u Turu i Tulonu, i drugi. Ovaj ansambl je na svim međunarodnim takmičenjima na kojima je učestvovao osvajao najviša priznanja, uglavnom prve i specijalne nagrade (Areco, Langolen, Goricija, Nagrada BBC-a…). Akademski hor Collegium musicum sa dirigentom Darinkom Matić Marović je na XXIX Međunarodnom festivalu pravoslavne duhovne muzike Hajnovka 2010 u Poljskoj osvojio tri prve nagrade – prvu nagradu za pobjednika u kategoriji muzički obrazovanih horova, Darinka Matić Marović je proglašena za najboljeg dirigenta, a Poljska nacionalna televizija je hor proglasila za laureata prvih mesta u svim kategorijama i dodijelila grand pri za cjelokupni scenski utisak.

Hor je snimao za Radio-Televiziju Srbije, Nacionalni radio Norveške, RAI, RTV Meksiko i druge. Na repertoaru hora nalaze se kompozicije autora iz raznih perioda, od XI vijeka do savremenih autora. Visok profesionalni nivo i umjetnička kreativnost ovog ansambla inspirisala je mnoge kompozitore da mu posvete svoja djela. U svojoj istoriji od 40 godina hor ima preko 200 premijernih izvođenja.

Dragana Jovanović diplomirala je, magistrirala i doktorirala na Odsjeku za dirigovanje Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Darinke Matić-Marović. Usavršavala se kod prof. Matsa Nilsona u okviru projekta The Art of Choral Singing, Kraljevskog koledža za muziku iz Stokholma. Dobitnik je Nagrade iz Fonda Predraga Miloševića za najboljeg studenta dirigovanja.

Solisti su bili Maja Dabović, sopran, Filip Vučić, bariton i Magdalena Petrović, frula.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three − 2 =