„Grad teatar“ – Najava programa za utorak, 9. jul


U utorak, 9. jula, na sceni Između crkava, sa početkom u 21 čas, biće izvedena predstava „Obraćanje naciji” Askanija Čelestinija  po dramatizaciji Mine Milošević, a u režiji Bojana Đorđeva. Predstava je produkcija Ateljea 212, Beograd.

U riječi dramaturškinje Mina Milošević naglašava da je ova predstava “sačinjena od odabranih i adaptiranih monologa iz zbirke Obraćanje naciji Askanija Čelestinija. Monološka forma pokazuje se kao dramska forma koja izrazito odgovara našem vremenu, u kome smo zatrpani kakofonijom statusa na Fejsbuku, političkih propaganda, jednostranih novinskih članaka, TikTok i Instagram videa sa ispovjestima, savjetima, moralnim smatranjima, reklamama… U ovoj predstavi građani Male zemlje obraćaće se naciji individualno, otvoreno će govoriti o svojoj društvenoj ulozi i na trenutak možda i pokušati da iz nje iskorače, ali neće proći mnogo vremena dok se ne vrate kolektivu i horskim dionicama, jer – ‘Ko je izvan hora, taj je izvan svijeta.’“ 

Gorica Popović, u “Politici”, za ovo djelo kaže da joj je u njemu fascinantna tema i način kako autor servira današnje globalno društvo. “Dok čitate djelo ‘Obraćanje naciji’ ne znate da li Čelestini piše o Italijanima, Francuzima, Amerikancima… On, zapravo, piše o današnjem potrošačkom društvu koje je snizilo mnoge kriterijume, i koje se posebno ne može nazvati humanim. Čelestini cinično, duhovito, resko, osuđuje pojave, uopšte odnose među ljudima, grupacijama. Različita preterivanja, sebičnost, pohlepu, licemjerstvo, mnogo tema je otvorio na duhovit i neobičan način.”

Pored reditelja predstave, Bojana Đorđeva i dramaturga Mine Milošević, autorski tim čine Siniša Ilić, scenograf, Maja Mirković, kostimograf, Maja Balubdžić, muzika i Čarni Đerić, scenski pokret.

U predstavi igraju: Jovana Gavrilović, Gordan Kičić, Branislav Zeremski, Aleksandar Srećković, Dejan Dedić, Katarina Žutić, Gorica Popović/Isidora Minić, Ivan Jevtović, Miona Marković i Ivan Mihailović.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 × 1 =