Grad teatar – Najava programa za utorak, 25. jul


U utorak, 25. jula, na sceni između crkava, sa početkom u 21 čas, nastavlja se dramski program ovogodišnjeg festivala „Grad teatar“. Na programu je predstava  „GLUMiCI“ , produkcija trupe iz Skoplja „Atropia“.

Od svog osnivanja 2016. godine, Artopia – trupa iz Skoplja, koja radi na polju društveno angažovanog pozorišta i performansa, suočava se sa domaćom nezavisnom pozorišnom scenom, i sa projektima zasnovanim na istraživanjima, uvijek osmišljenim iz aktuelnog lokalnog političkog konteksta.

Predstava “GLUMiCI” je dobila nagradu BIŠ za najbolju izvedbu u Makedoniji na Međunarodnom teatarskom festivalu MOT u Skoplju, 2022. godine.

U opisu predstave stoji: „O ovoj predstavi sanjali smo 10 godina. Počeli smo da je radimo nekoliko puta. Poslednji put kada smo počeli, odlučili smo da to nikada ne završimo. Upitno je da li je“GLUMiCI” predstava o glumicama ili glumcima, o pozorištu, o svima nama u njemu ili o njemu na svijetu, o slavi, sjaju, o svemu o čemu smo sanjali, o stradanju, o nošenju krsta i vjerovanju. Možda i nije. Moguće je da nije ni predstava. Moguće je da je u pitanju nešto više. Ne znamo. Ne znamo čak ni da li smo to ikada ranije radili ili smo uvijek radili upravo to. Hajde da probamo zajedno i vidimo.

GLUMiCI zapravo i nije performans. To je oko 100 minuta naših života,u kojima zajedno plešemo, plačemo i pjevamo za sve nas u pozorištu i za pozorište u svijetu – za vrijednosti, tradicije, hijerarhije, predrasude koje definišu i nas. GLUMiCI nastaje, uvijek iznova, preispitujući naše lične poglede na glumačku profesiju i pozorište, ali i suočavanje sa sopstvenim likovima, egom, ispunjenim i neostvarenim snovima, razočaranjima i ponosom”.

Predstava je nastala kao zajednički autorski projekat, Nenad Tonkin je zadužen za scenografiju, Dino Imeri za muziku, Sanja Stavrova za fotografije, a Marjan Petkovski za Video.

U predstavi igraju: Nataša Petrović, Simona Spirovska, Kristina Lelovac, Bojan Kirkovski, Nenad Mitevski, Nikola Nakovski, Nikola Risteski, Deniz Ajdarević i svi prisutni

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five × 5 =