Grad teatar – Najava programa za utorak, 22. avgust


U utorak, 22. avgusta, na sceni Između crkava, sa početkom u 21 čas, biće izvedena predstava “Urnebesna Tragedija” nastala po tekstu Dušana Kovačevića, u dramatizaciji Moline Udovički Fotez, a u adaptaciji i režiji Jagoša Markovića. Predstava je produkcija Narodnog pozorišta, Beograd i Narodnog pozorišta Republike Srpske, Banja Luka. Ovo je ujedno i poslednje programsko izdanje  XXXVII festivala „Grad teatar“.

O “Urnebesnoj tragediji” pisac Dušan Kovačević kaže: “To je, u osnovi, i danas, kao i tada kad sam je pisao, prije više od tri decenije, priča o destrukciji u jednoj porodici. Postoji definicija, u koju duboko vjerujem, da je porodica nešto što je epicentar našeg života i jedan od najznačajnijih činilaca u našem postojanju. Naša djeca se uče na postulatima odnosa u okviru porodice. Porodica je najbitnija i najvažnija škola u životu jednog čovjeka. U kakvoj porodici odrastete, takav ćete biti čovjek. Naravno, škola, odnosno obrazovanje su neophodni, ali elementarne stvari kao što su ljubav, dobrota, poštenje… to je nešto što se uči u porodici”.

 Jagoš Marković u riječi reditelja navodi sledeće: “’Urnebesna tragedija’ je klasika. Veoma volim ovaj komad; gust je. Duško je ‘skrojio’ nešto što nigdje nisam sreo – spojio je urnebesno i tragično. Toliko sam zadivljen tim spojem urnebesnog i tragičnog da sa tom materijom nisam na ‘ti’, nego sam jako mobilisan i da odgovorim djelu. A šta je urnebesno i tragično u tom komadu? Sve. Ni manje ni više nego – sve. Obilje je u pitanju, i tema i prepoznavanja. U fokusu predstave je porodica. Jer, ona je svijet u malom. I tu vam je i društvo i pojedinac i sve generacije i sva vremena. Kroz nju se sve prelama. Svako živi svoju stvarnost. Čak je svako i bira. To ne znači da istina nije samo jedna. A doživljaja – onoliko. Taj smijeh u “Urnebesnoj komediji” je čudesan…U smijehu je pobuna, u smijehu je sloboda, u smijehu je utjeha, u smijehu je i otpor, u smijehu je bunt. I put… Tu vrstu ljekovitosti koju daje dobra komedija to nikada niko ne može. Ja sam poslije dosta godina u komediji ukoliko je ovo komedija, a jeste zbog prvog djela naslova i teme. I silno uživam u tome. I jedva čekam da to podjelim s publikom. Baš nam treba”.

Pored Jagoša Markovića, koji potpisuje adaptaciju i režiju, i Moline Udovički Fotez, dramaturga, autorski tim predstave čine i Matija Vučićević, scenograf, Bojana Nikitović, kostimograf  i dr Ljiljana Mrkić Popović, scenski govor.

U predstavi igraju: Nikolina Friganović, Željko Erkić, Petar Vasiljević, Nela MihailovićAleksandar Vučković, Sandra Bugarski, Branko VidakovićLjubiša SavanovićMarija Nedeljkov.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three × one =